影視娛樂

跳至

首頁
23456...28

尾頁

大宅

rose-mag 發表於 18-1-6 05:45
小寒啦,如懿傳早日定檔吧

係啦,等到頸都長。

大宅

回覆樓主:

播放冇期

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mrshong2011 發表於 18-1-24 19:09
播放冇期
呢排直情靜晒,真係可能遙遙無期。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

rose-mag 發表於 18-1-25 13:14
呢排直情靜晒,真係可能遙遙無期。

聽講北京衛視黃金檔播風起長林,就係以為會對撼如懿(田忌賽馬,輸俾如懿唔會太無面)。結果如懿好似過唔到審。

公爵府

聽講過唔到審,原因系同歷史不符,醜化乾隆,仲有香妃可能涉及少數民族問題等等。實在唔得就只可以做網劇了。

而家拍古裝真係煩,上面又唔俾人架空,一定要設置特定的朝代(簡稱“落地”),好啦,有特定朝代,又一大班所謂歷史粉黎挑刺……

叫人以後點創作啊?

呢套戲之前炒作高片酬,上面已經想郁佢嘎啦,再加上想打壓“宮鬥”戲,所以咪幾樣一起,刁難佢咯。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

連果套贏天下原本話12號播,E+都比人抽起左,好似話又係太長,近排真係悶到荒 無套劇可以追下。

大宅

hugoma2015 發表於 18-1-29 13:09
聽講過唔到審,原因系同歷史不符,醜化乾隆,仲有香妃可能涉及少數民族問題等等。實在唔得就只可以做網劇了 ...

咁咪更加有排等。

禁止訪問

回覆樓主:

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

c.vieri 發表於 18-1-29 07:50
連果套贏天下原本話12號播,E+都比人抽起左,好似話又係太長,近排真係悶到荒 無套劇可以追下。
...

范冰冰、高雲翔、嚴屹寬、馬蘇冇咩興報,張國立、郭品超就有D睇頭,不過故事又係果D,又咁長,一早冇興趣。改埋名叫巴清傳,個名冇咁有氣勢,弱晒。

水晶宮

rose-mag 發表於 18-1-30 15:20
范冰冰、高雲翔、嚴屹寬、馬蘇冇咩興報,張國立、郭品超就有D睇頭,不過故事又係果D,又咁長,一早冇興趣 ...

一睇個故事大綱都知同無眉娘差不多,但諗住頂住先都好嘛點知又拖。

今年都唔知幾時先有劇追。

王國長老

hugoma2015 發表於 18-1-28 21:09
聽講過唔到審,原因系同歷史不符,醜化乾隆,仲有香妃可能涉及少數民族問題等等。實在唔得就只可以做網劇了 ...
冇陰公,如果變網劇,買咗播映權就失晒預算,製作可能回唔到本,成本咁貴,咁多大牌,又咁多戲服佈景,剪到話100集我都唔多敢睇得太好,成百集好難可以一路都吸引到觀眾,而家節奏慢少少長少少悶少少都有觀眾跳船,難有心機追太長嘅劇。

至於話要跟歷史。。。呢樣都好難搞喎,跟歷史。。。拍到冇嘢好拍,幾難有新角度新鮮感。。。架空創作又唔俾,穿越又禁,有關小數民族又唔得,冇咩嘢好拍喎,大陸D時裝劇硬係有陣娘味,古裝最吸引人又要打壓,都幾難搞吓。

王國長老

c.vieri 發表於 18-1-29 23:28
一睇個故事大綱都知同無眉娘差不多,但諗住頂住先都好嘛點知又拖。

今年都唔知幾時先有劇追。
暫時真係冇咩有興趣追嘅,我呢兩三日睇番楚喬傳後面果十集頂住癮先。

公爵府

rose-mag 發表於 18-1-30 15:29
冇陰公,如果變網劇,買咗播映權就失晒預算,製作可能回唔到本,成本咁貴,咁多大牌,又咁多戲服佈景,剪到 ...

我都抱著坤哥套《凰權》瑟瑟發抖

真實歷史其實都好精彩,但好多比小說電視劇更殘酷,更唔出得街就真

大宅

hugoma2015 發表於 18-1-30 17:00
我都抱著坤哥套《凰權》瑟瑟發抖

真實歷史其實都好精彩,但好多比小說電視劇更殘酷,更唔出得街就 ...

如果真係管到咁盡,我驚楊冪套扶搖和趙麗頴套明蘭都分分鐘唔播。

大宅

rose-mag 發表於 18-1-30 15:29
冇陰公,如果變網劇,買咗播映權就失晒預算,製作可能回唔到本,成本咁貴,咁多大牌,又咁多戲服佈景,剪到 ...

如果變網劇,啲製作公司就慘,更加播出無期

水晶宮

mrshong2011 發表於 18-1-31 16:41
如果真係管到咁盡,我驚楊冪套扶搖和趙麗頴套明蘭都分分鐘唔播。

唔好掛套套古裝都唔比播,唔通想全部都係時裝劇 大陸d時裝劇真係十套有8套都⋯⋯⋯⋯

公爵府

mrshong2011 發表於 18-1-31 16:41
本身古裝片就無咩錯,不過果班友仔一來就一窩蜂甘拍古裝或者穿越,二來又亂寫歷史,搞到前幾年(好似2015年開始)就限制每個衛視一年的古裝份額,好似話黃金檔一年播200集古裝,其實都幾多啦,一年有一半以上時間播古裝噶,應該夠用噶。
結果果班友仔又玩惡性競爭,D古裝越拍越長,7、80集,甚至上百集。如果電視台買左1、2套100集大製作,就無咩份額再去買其他古裝劇。甘其他人D戲就賣唔出,只可以周播或者網劇。根本就係以本傷人惡性競爭,逼死小製作。

既然甘唔聽話,上面咪再打出頭鳥咯。我個人覺得,無論咩戲,50集都夠曬了。就算我最中意的瑯琊榜,我都覺得其實佢拍45集左右就最完美了。而家54集,有好多水分,好多野可以CUT走

大宅

hugoma2015 發表於 18-2-1 13:43
本身古裝片就無咩錯,不過果班友仔一來就一窩蜂甘拍古裝或者穿越,二來又亂寫歷史,搞到前幾年(好似2015年 ...

係,好似楚喬傳咁,拍唔到書的一半都可拖咁多集。唉!

王國長老

mrshong2011 發表於 18-2-1 23:04

楚喬冇拍嘅大概1/3,因為唔俾拍穿越,於是改咗好多,結果整咗個咩風雲令出嚟,又將d角色大執位,原本燕洵至係男主,改咗玥公子,都明嘅,林更新粉絲應該多過竇驍,仲將納蘭紅葉同燕洵條線俾咗玥公子,最大鑊係個結尾兩頭唔到岸,好懷疑會唔會拍第二輯,都咁多集居然唔拍晒成本書,又拖咁長。

公爵府

mrshong2011 發表於 18-2-1 23:04

拖長d,所謂的網絡點擊率就會多d

首頁
23456...28

尾頁

跳至