洗牙- 牙醫or 洗牙師 - 自由講場 - Baby Kingdom - 親子王國 香港 討論區

義工

自由講場 今日: 133|主題: 966766

跳至
洗牙- 牙醫or 洗牙師  

大宅

國民生產總值:4751

今日洗牙,全程只見洗牙師,除咗最後兩分鐘先至見到牙醫,講兩句已經話可以走。
請問各位宜家洗牙係由牙醫還是洗牙師洗㗎?如果由洗牙師洗牙,有無護士或助手係旁邊幫手吸水㗎?

大宅

國民生產總值:1865

frenchmay 發表於 17-11-2 20:35
今日洗牙,全程只見洗牙師,除咗最後兩分鐘先至見到牙醫,講兩句已經話可以走。
請問各位宜家洗牙係由牙醫 ...

乜有洗牙師,真係唔知喎。
我都係去一般牙醫診所,由牙醫洗牙,助護幫手。

大宅

jc2001 發表於 17-11-2 21:06
乜有洗牙師,真係唔知喎。
我都係去一般牙醫診所,由牙醫洗牙,助護幫手。
...

我以前都係搵牙醫洗嘅,但係而家牙醫話唔再洗牙,要洗就要搵洗牙師。

大宅

回覆樓主

有無人願意分享下自己嘅洗牙經驗或推薦好嘅牙醫呢?

大宅

國民生產總值:1621

2018勳章

唔係叫洗牙師,正名叫口腔護理員,係大間的牙科診所才會有的

ada0707    發表於 18-1-16 09:31

男爵府

國民生產總值:5595

我以前都係搵牙醫洗嘅,但係而家牙醫話唔再洗牙。我悟 like 㗎,但无办法。無護士或助手係旁邊幫手吸水,整到我成面水。
包容等于接受不同的观点和意见。

但愿人世间有
多一点包容,少一份执著。
多一丝关怀,少一些嗔怒。

男爵府

fwp 發表於 17-11-2 22:20
我以前都係搵牙醫洗嘅,但係而家牙醫話唔再洗牙。我悟 like 㗎,但无办法。無護士或助手係旁邊幫手吸水,整 ...

不过可能第一次,想 keep 住 d 客,所以好好心几同我解释牙的情况,比牙医讲的细节。要再观察下才决定换不换医生。

但愿人世间有

男爵府

请问你几钱?洗牙師是不是收费低 d ?

但愿人世间有

珍珠宮

國民生產總值:41543

2018勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我洗果間會問你㨂牙醫定清潔員,清潔員會平d,其實佢地都好好,重好細心,我連深層洗牙都搵佢地唔㨂牙醫。
明天會更好~~

男爵府

LongRyan 發表於 17-11-2 22:33
我洗果間會問你㨂牙醫定清潔員,清潔員會平d,其實佢地都好好,重好細心,我連深層洗牙都搵佢地唔㨂牙醫。
...
深層洗牙不是要打针的吗?清潔員可以打针?

但愿人世间有

珍珠宮

國民生產總值:41543

2018勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fwp 發表於 17-11-2 22:48
深層洗牙不是要打针的吗?清潔員可以打针?

麻醉師打完跟住比清潔員洗,因我有幾隻有牙周病。
明天會更好~~

大宅

國民生產總值:3745

回覆樓主:

我上月補牙同洗牙,牙醫補完就比洗牙師洗牙,我都係第一次聽有洗牙師,係個 2x歲妹妹仔!
係d屋邨細牙醫.都屬於新開,開左大約兩年.

別墅

國民生產總值:699

LongRyan 發表於 17-11-2 23:12
麻醉師打完跟住比清潔員洗,因我有幾隻有牙周病。

請問打針洗牙大概幾錢?

伯爵府

國民生產總值:17823

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個洗牙師 (Dental Hygienist) 洗得好落力,無䕶士幫手,乾淨過牙醫好多,但係之後係令你唔想食同飲野。
ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

大宅

國民生產總值:2843

回覆樓主

我洗開嗰間係牙醫會先檢查牙醫,問下有冇唔舒服呀,如果冇乜特別,跟住就由洗牙姑娘洗牙

大宅

fwp 發表於 17-11-2 22:20
我以前都係搵牙醫洗嘅,但係而家牙醫話唔再洗牙。我悟 like 㗎,但无办法。無護士或助手係旁邊幫手吸水,整 ...

我洗嗰時都係側邊無人幫手架,佢叫我自己用個口咬住個吸管。

大宅

fwp 發表於 17-11-2 22:26
请问你几钱?洗牙師是不是收费低 d ?

佢無得㨂牙醫,一定係洗牙師,所以無得比較收費。

大宅

LongRyan 發表於 17-11-2 22:33
...

請問咩係深層洗牙呢?咁佢洗牙嘅時候,旁邊有冇護士幫手架?

大宅

B301 發表於 17-11-2 23:47
我上月補牙同洗牙,牙醫補完就比洗牙師洗牙,我都係第一次聽有洗牙師,係個 2x歲妹妹仔!
係d屋邨細牙醫.都 ...

請問洗牙醫係咪一個人又洗牙,又吸水,側邊有無護士幫手呢?

大宅

Zenia 發表於 17-11-3 01:36
我個洗牙師 (Dental Hygienist) 洗得好落力,無䕶士幫手,乾淨過牙醫好多,但係之後係令你唔想食同飲野。 ...

點解洗完會無胃口呢?我覺得的洗牙師又要洗牙,又要吸水,有時顧唔到咁多,就會令人成口水。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.