自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

范莉莎 發表於 17-11-4 14:24
我以為喺名店買完番本賣,乜做要經agent?

例如時裝,如果你的貨源不在本地,如果在當地冇人幫你睇貨丶同賣家溝通⋯⋯你會好困難吖!除非你密到每個星期去睇貨,拍照比客睇⋯

辛苦工作!

珍珠宮

范莉莎 發表於 17-11-4 14:24
我以為喺名店買完番本賣,乜做要經agent?

你平時網購,都知他們的流程了。

大宅

范莉莎 發表於 17-11-4 14:23
呢D都有 course?喺邊搵?

我都有讀嗰d online maketing course ..... 教你set fb shop 落keywords,網上宣傳嗰d⋯⋯又會帶團去韓國教你取貨,有少少概念同少少幫助 ge,但實戰係靠自己,搵平貨源和promote 自己店

我之前做韓裝.......如果韓國衫其實現在唔使飛去睇,經agent 睇相係批發網站再直接送去屋企,好方便,初初錢都未賺到就最好唔好浪費銭去韓國取貨,係代購網入現貨賣會仲好,之後只要自己好好promote店同選款就可以了

因為有好多客鍾意面交,初初為儲客就面交....後來客多了信任多了就順豐或郵寄

化妝品護膚品就外國網訂,再轉運回港,放上instagarm 發文分享儲 followers ...... 其實fb 和 ig 半分半賣貨都好做,我朋友做緊

現在無做,因為要成日交收同覆客,老公想我多些時間放係家庭所以放棄了.....,嗰陣由初初1千到三千,再到後期都搵到萬幾,雖然可能賺不到好多但好有成功感,主要係儲客先可以越揾越多,所以要有恆心慢慢做

不過現在做網店難左,無本所以競爭大,做手作仔或獨特些的貨可能會好些

珍珠宮

回覆樓主:

其實我覺得網店競爭都大
換轉係你,買嘢都貨比三家啦

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

我係消費者...
幫襯開代購,日本,德國,澳洲都有買開...主要係一D香港買唔到既,價錢貴小小我都會買..
產品冇一定咩類型,衫,化妝品,skin care,耳筒,健康食品,玩具..

男爵府

工程進行中 發表於 17-11-3 21:27
德國代購

想問是否在fb set up
定揾人set up網站

大宅

回覆樓主

呀,補充少少,將d貨品相拍靚些或實穿都會有幫助

子爵府

superwomen1 發表於 17-11-3 13:25
網上生意我都唸過好耐,但考慮既野太多,自己無一門手藝,賣番黎轉手,又會比人牽鼻走,利潤少,又要問下 ...

同我一樣, 我都有諗過, 始終人大左都想試下自己搵野攪下, 唔好望搵大錢係興趣既又搵到3 餐都好開心。

網店看似易, 但由揀貨, 到運貨, 宣傳, 訂價錢計運費, 覆客, 寄貨, 其實一個人真係唔多時間, 由其是你係媽媽, 揀貨唔差一萬幾千點都有, 但預左無晒自己時間, 同人夾又怕意見不合或數口唔清
見好多做耐左都係上樓開舖, 開舖又係困身

子爵府

工程進行中 發表於 17-11-3 14:48
做緊
開始左幾個月 當兼職 ok
我不是賣淘寶

請教你係買咩類型? 我覺得計利潤個到難
有時候都唔知點定位! 仲有棄單同投訴又係麻煩

大宅

lemonlemoncc 發表於 17-11-4 19:29
同我一樣, 我都有諗過, 始終人大左都想試下自己搵野攪下, 唔好望搵大錢係興趣既又搵到3 餐都好開心。

...

真係講得無錯

子爵府

superwomen1 發表於 17-11-4 19:44
真係講得無錯

哈, 我未做過, 但一諗已經諗到係禁
仲有如果你係有責任仲更辛苦, 唔係下下
諗住搵餐飯呃like , 一人問一句到覆死你

大宅

lemonlemoncc 發表於 17-11-4 20:26
哈, 我未做過, 但一諗已經諗到係禁
仲有如果你係有責任仲更辛苦, 唔係下下
諗住搵餐飯呃like , 一人問 ...

我知要顧慮好多問號。真係講就易。有時做人好矛盾,又想賺多個錢,但又想晤太困身,又想有私人時間,真係發夢

子爵府

回覆樓主

我朋友係咁叫我開網店賣蛋糕,我都覺得好難做到

子爵府

superwomen1 發表於 17-11-4 20:35
我知要顧慮好多問號。真係講就易。有時做人好矛盾,又想賺多個錢,但又想晤太困身,又想有私人時間,真係 ...

你係返工? 定ftm ?
其實存貨都係一個問題, 窩居
放唔到禁多!

伯爵府

環保接龍勳章

KayleeZ 發表於 17-11-4 16:35

我都有讀嗰d online maketing course ..... 教你set fb shop 落keywords,網上宣傳嗰d⋯ ...

韓國agent點搵?

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

15週年勳章

Fishma007 發表於 17-11-4 16:40
想問是否在fb set up
定揾人set up網站

我自己set up的
我開fans page 唔係shop
網上好多人教路

遲d有多d熟客 我會開埋online shop
Online shop感覺會整齊d 容易睇d

大宅

lemonlemoncc 發表於 17-11-4 21:21
你係返工? 定ftm ?
其實存貨都係一個問題, 窩居
放唔到禁多!

本身有正職,但同個朋友搞網上,但得我做sales,執貨,寄,交收,計價,同供應商傾,又要售後服務,所有咨詢都係我解答,所以我真係做晤到咁多。

用戶要求終止服務

KayleeZ 發表於 17-11-4 16:35

我都有讀嗰d online maketing course ..... 教你set fb shop 落keywords,網上宣傳嗰d⋯ ...

可唔可以話我知有咩批發網站

侯爵府

范莉莎 發表於 17-11-3 13:13
想試下賣網購,知唔知點去做?
我見網上有些媽媽做得好成功,我非常羨慕,究竟佢地可以點做呢?係點搜尋產 ...

我做過網上買賣、賣過一個外國牌子既袋、香港無分店所以無門市比人買的、只係得d細舖有得賣、賣既價係外國既4倍,我賣平佢地大約三成都有賺。客要先入少少$(即成本價)落訂後我先訂貨、即無本生利。不過而家無做了,寧願做其他投資。有乜係外國有、香港無或香港賣貴好多的、而自己又搵到方法訂貨、用平價方式運來港、咁就係網上有市場及有得賺。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

首頁
12345...7

尾頁

跳至