自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

剛剛收到電話... 話有 bb 退學... 我 bb 而家有位...
我想問有無家長既bb返緊呢間育嬰園?好唔好?
我而家1516..

男爵府

學位難求,有需要就要,好多人等緊,同中六合彩3獎差唔多

水晶宮

回覆樓主:

我記得有YL fd最近bb退學但唔sure是否呢間。問清楚是否裝修緊?可能好大陣味

珍珠宮

hellomicky 發表於 17-11-3 16:50
學位難求,有需要就要,好多人等緊,同中六合彩3獎差唔多

我1516既原因係我本來預計最快出年9月覺先有機會.. (因為佢地話主要係每年9月 intake)...
而家 bb 咁細我又唔係好放心... 如果到出年9月 bb 就快2歲咁我又覺得 ok...
我問過如果而家唔要 offer... 就無得再排下年9月個 round...

禁止訪問

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

裝修完啦~
其實你B而家1歲都唔細了, 已經係中組.
我B當時4個月左右已入

男爵府

仲有今年N班得9個, 有媽媽話佢嬰院上唔到N, 所以出年N班先入都未必有位LU

伯爵府

想生BB熱投

回覆樓主

有位你又會需要人湊,梗係沖去啦!唔洗諗,唔係你會後悔。
I am Agent P

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我女女今年入讀k1,岩岩裝修完⋯⋯我見老師們都好好,無後悔入讀

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我fd d仔女滿月已經返,你果個歲幾已經唔細,一位難求丫
感激遇上你~

珍珠宮

fionalee668 發表於 17-11-3 17:31
仲有今年N班得9個, 有媽媽話佢嬰院上唔到N, 所以出年N班先入都未必有位LU

其實我唔係想N班先入... 出年9月佢都未夠2歲.. 仲係入嬰園... 我問過如過咁大個先入.. 可以讀多一年.. 到2歲8個月..

珍珠宮

fionalee668 發表於 17-11-3 17:27
裝修完啦~
其實你B而家1歲都唔細了, 已經係中組.
我B當時4個月左右已入

我想問d姨姨有愛心嗎?佢地衛生情況好嗎?
會唔會容易病之類?
其實 bb 係育嬰園有 d 咩活動 ga?

珍珠宮

至愛朱古力 發表於 17-11-3 17:26
本身邊個湊?基本上申請育嬰院好多時1歲就入,至 k3畢業。2歲至入,都幾難會有位。再講你諗緊,即是唔急於 ...

而家有姐姐湊... 如果入嬰院我就唔再請姐姐了...
因為我問過佢地主要 intake 係每年9月.. 我係2016年尾交表... 咁今年9月個 round 唔得.. 本來預計2018年9月可能有機會.. 到時 bb 1歲8個月.. 我就比較放心... 我問過如果咁大個先入... 就可以讀多一年.. 讀到2歲8個月.. 到時打算直接搵其他K1..

公爵府

teresayan07 發表於 17-11-3 17:18
我1516既原因係我本來預計最快出年9月覺先有機會.. (因為佢地話主要係每年9月 intake)...
而家 bb 咁細我 ...

唔細啦,育嬰院係一個月大起就入得,多數都係一歲前入,我朋友用育嬰院,小朋友自理能力比同齡兒童好

又唔使買校服,可以試左先

男爵府

我大女都係嬰院讀到直上K1, 冇讀過N班。 其實嬰院湊得好好,3個老師對20個B。 學校嬸嬸亦好好, 基本上D嬸嬸都認得哂我2個小朋友 (叫得出名) 。 小朋友自理能力都好好,佢地都鍾意番學。我女係嬰院冇咩病, 反而上左K多左D傷風咳, 愛心方面唔駛擔心, 好好。小朋友喊扭計,我見D老師都會氹又會唱歌仔佢聽

其實仲有另一個考慮因素, 就係BB愈細入適應愈快。大個果D先一下子轉全日番學會唔慣。你見普遍N班同K1入學D小朋友喊咁耐就知

珍珠宮

fionalee668 發表於 17-11-4 10:49
我大女都係嬰院讀到直上K1, 冇讀過N班。 其實嬰院湊得好好,3個老師對20個B。 學校嬸嬸亦好好, 基本上D嬸 ...

Thanks for sharing....
咁又真係幾好 wor...

大宅

回覆 teresayan07 的帖子

你係幾時入讀?因為我都收到信但就係九月先入讀,我仔到時係歲半。

珍珠宮

lyc118 發表於 18-1-4 14:55
回覆 teresayan07 的帖子

你係幾時入讀?因為我都收到信但就係九月先入讀,我仔到時係歲半。 ...

我推左個 offer 了
我當時收到信係即時可以入讀

大宅

teresayan07 發表於 18-1-4 15:18
我推左個 offer 了
我當時收到信係即時可以入讀
哦,原來係咁...你最後推左呀..依家等N班嗎
佢話睇下2月有無位俾我仔讀,,如果5係就8月先入讀,,但個時都歲半了...都差不多可以讀N班..但N又難有學校收,,最主要因為育嬰學費都稍貴.

珍珠宮

lyc118 發表於 18-1-4 15:28
哦,原來係咁...你最後推左呀..依家等N班嗎
佢話睇下2月有無位俾我仔讀,,如果5係就8月先入讀,,但個時都歲半 ...

其實我都爭札左好耐... 我本來都預8月入讀... 到時 bb 1歲9個月.. 我會比較放心..
因為我女係細 b.. N班擔心唔收..
如果入育嬰院佢地話可以讀到2歲8個月.. 到時睇下有無k1收..
不過佢早左比 offer 我... 我就唔捨得咁早比佢入去..

首頁

尾頁

跳至