懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主

如果醫生話bb正常,唔輕磅就得了!有D人係唔會特別顯肚架~

複式洋房

回覆樓主

肚細唔洗驚,我兩胎都肚細。
我上星期37週,有d作動,以爲生得,入左醫院。
醫生按肚度肚,話我個肚得33週,驚我bb細,同胎水唔夠,幫我照聲波,但一切正常。
所以度肚或眼見都唔可以作準。
第一胎又係肚細,38週穿水,入到醫院醫生話我肚得35週,但bb出黎都有6磅2。

複式洋房

Jody_zada 發表於 17-11-16 15:49
肚細唔洗驚,我兩胎都肚細。
我上星期37週,有d作動,以爲生得,入左醫院。
醫生按肚度肚,話我個肚得33週 ...

始終新手上路 真係好大壓力
成日都被指控我肚細
不過睇到你兩胎都係肚細
但阿b出到黎磅重又足
我都定啲....
肚細有肚細既好處既
成個孕期我都陀得好輕鬆
我同你差不多週數
家陣36週

複式洋房

RubyYu07 發表於 17-11-16 14:32
如果醫生話bb正常,唔輕磅就得了!有D人係唔會特別顯肚架~

係囉!唔係每個人都顯肚架嘛
都唔明點解咁多人都會肚大肚細去判斷阿b重定輕

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我舅母都係個肚細
完全唔似大肚,佢本身細粒
最重要尺寸正常就ok...唔使擔心

我自己就蘿咁大,2胎都係
但仲有個大肚DUM係度T.T

洋房

回覆樓主

我今晚返屋企時,保安姨姨以為我六個月咋,其實我下個月尾就生啦!

大宅

回覆樓主

肚細有好處的。我第一胎生完,肚細,但bb有6磅13,38w幾出世。自己重左50磅,生完兩個月內去返未懷孕磅數。冇乜肚腩。我今胎都肚細呀。 d 長輩成日覺得個肚要大到好似西瓜咁大,先似駝仔. 就一口咬定我食唔夠野比bb吸收。肚大肚細根本人人唔同。我165cm高唔算矮,朋友170cm 高都肚細。所以冇理d人講乜,笑下就算。

別墅

回覆樓主:

我同你相反,8個月果陣已經好似人地生得咁大,成日擔心個b係咪因為妊娠糖尿所以size太大,明明已經介得好清,依然日日吉手指都驚超標,又驚係羊水太多,又驚要被迫開刀或者bb早產,仲有長期腰痛到不得了,坐/瞓/企都唔舒服,不過私家同公立醫院照過都話bb size適中,羊水又適中,咁我都唔明點解個肚咁大了

侯爵府

tracy.s 發表於 17-11-3 19:25
有無媽媽同我一樣遇到呢個情況
其實我而家34週即係都8個幾月,
但好多人都以為得個5個幾6個月...

我不知幾開心 因為個人無咁笨重 身手靈活d 最緊要檢查bb size正常
根本唔洗理其他人廢up

首頁

尾頁

跳至