點解係都要迫人讓座 - 自由講場 - Baby Kingdom - 親子王國 香港 討論區

義工

自由講場 今日: 7119|主題: 967338

跳至
點解係都要迫人讓座  

珍珠宮

國民生產總值:43053

星期五湊阿仔放學、同佢一人一個位、我地已經唔係坐關愛座、一袋二袋都俾阿婆揀中開口讓座、平時我冇咁多袋都會讓既、佢又唔係老到咁、總之附近都無人show佢啦、今日話左唔方便仲單單打打、由做下好心到咁話咁細個叫佢坐大脾、咪玩啦、我又背包佢又書包仲有功課袋勞作、佢真係好中氣哦足幾個站.....
成日一丁友湊仔都俾人迫讓座、又試過話我仔唔駛俾錢無得坐、之後我只好俾佢掛返個八達通出黎

水晶宮

國民生產總值:73398

回覆樓主:

比我會鬧鬼佢,無視佢,大家齊齊比錢坐車,點解唔坐得呀

子爵府

國民生產總值:11685

2018勳章

回覆樓主

我方便讓到就讓,讓唔到就彩佢都有味

象牙宮

國民生產總值:200077

2018復活節勳章 2018勳章 醒目開學勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

而家坐地鐵都好大壓力,前幾日出街坐地鐵過海,有位坐,但一路坐要睇住有冇有需要嘅人需要讓座。

侯爵府

國民生產總值:20699

玩具勳章

回覆樓主:

個呀婆甘野蠻,甘好中氣唔使坐啦

男爵府

國民生產總值:9209

2018復活節勳章 2018勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

呢家整啲關愛座都多餘,有心讓唔駛提,有時見啲真正需要既老人家讓比佢地,佢地都會客氣話唔駛,最憎個啲老馮要人讓座既阿嬋阿叔.一定要有位坐,咪等多班車或行前幾個站上車
請不要點評,我用手機睇唔到,thanks~

複式洋房

國民生產總值:500

回覆樓主

我試過仲衰啦,個阿婆叫我讓比佢去後面坐,點知後面冇晒位。佢同我同一個站落。我都病病地,企足咁多個站。

珍珠宮

國民生產總值:45477

2018勳章

無話可說 發表於 17-11-4 11:22
比我會鬧鬼佢,無視佢,大家齊齊比錢坐車,點解唔坐得呀

讚成無視佢!尢其對D無理取鬧上咗年紀嘅auntie,好人好者邊夠佢鬧

公爵府

國民生產總值:27831

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

所以我帶住個囡永遠都行去最後坐倒後位,唔使比人眼望望,啲阿婆都唔會行到咁後啦!

珍珠宮

國民生產總值:42362

2018勳章

火車媽媽 發表於 17-11-4 11:29
呢家整啲關愛座都多餘,有心讓唔駛提,有時見啲真正需要既老人家讓比佢地,佢地都會客氣話唔駛,最憎個啲老馮要 ...

個關愛座真係好多餘。仲有, d 長者好似同d 後生有仇咁, 一同上車, 關愛座 同 普通位都係 吉嘅, 個長者就一野坐去普通位。個後生就見住個關愛座 “愛莫能坐” !!!

子爵府

國民生產總值:10461

luckybaby2011 發表於 17-11-4 10:32
星期五湊阿仔放學、同佢一人一個位、我地已經唔係坐關愛座、一袋二袋都俾阿婆揀中開口讓座、平時我冇咁多袋 ...

似老賣老囉對住呢d 真係無聊

珍珠宮

國民生產總值:34360

luckybaby2011 發表於 17-11-4 10:32
星期五湊阿仔放學、同佢一人一個位、我地已經唔係坐關愛座、一袋二袋都俾阿婆揀中開口讓座、平時我冇咁多袋 ...

通常係阿婆開聲叫讓座,因為老馮左,一入車箱就大大聲叫人讓座比老人家,搞到d人唔好意思咪得米囉

水晶宮

國民生產總值:73398

BBgaga 發表於 17-11-4 11:39
讚成無視佢!尢其對D無理取鬧上咗年紀嘅auntie,好人好者邊夠佢鬧
...

我好少有位坐 不過如果樓主咁既情況,我係先會唔出聲,再講我會嘈交架

大宅

國民生產總值:3833

宜家啲老人家好似打rugby 狗衝入黎搵位坐

伯爵府

國民生產總值:16507

好媽媽勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

有d 老人家仲要好奄尖,唔鍾意坐關愛座,見你坐左佢"心水"位置都會眼掘掘

珍珠宮

國民生產總值:44937

回覆樓主

依家坐係到都有壓力!

男爵府

國民生產總值:6620

陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我早兩日都係,隔離有兩公婆50-60歲左右,突然聽到佢講,要讓都吾係我地讓,我立即企起身,先見到有滿頭白髮但都健狀既伯伯。過左幾站佢落左車,我坐返,之後又聽到佢地話,又企又坐,比我就吾坐,但其實我仲有5,6個站先到,點解要單打我。

公爵府

國民生產總值:27764

2018勳章

叫亞婆去關愛座搵人讓。

大宅

國民生產總值:3425

細路唔洗俾車費就冇得坐
咁老人俾2蚊都應該係二等乘客
冇資格叫人讓座啦
喺香港住真係大壓力
d人又無理

大宅

國民生產總值:1454

回覆樓主

老人家攞著數攞到盡 比兩蚊搭車 仲要有位坐
我呢啲大肚婆 比正價 都唔會要求人讓座
人地唔想就唔好逼人 香港地邊個返工唔攰架?互相體諒

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.