自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 17-11-4 10:32
星期五湊阿仔放學、同佢一人一個位、我地已經唔係坐關愛座、一袋二袋都俾阿婆揀中開口讓座、平時我冇咁多袋 ...

呢啲人咁無理又奇怪!我未遇過,我遇到一定話返佢
而家我坐地鐵,第一時間帶口罩,費事同呢啲人有任何接觸,

水晶宮

回覆樓主:

而家阿婆好鬼麻煩

男爵府

luckybaby2011 發表於 17-11-4 14:52
其實已經唔敢坐關愛座、平時我一個人都唔多想坐怕煩、d人咁惡搞到讓座由美事變左厭惡既事......
...
同意,
我試過好多次讓座比大肚婆,唔該都無聲,仲比面色你睇應該一早譲比佢的態度好討厭,但有d讓個位比佢抱住

小朋友,個小朋友著住隻鞋企係張椅上面好污漕,

其實香港人生口老化,差不多每四至五個人,已經有一個係長者,明明自己唔舒服都唔敢唔讓座,好多人好得閑

會影相或拍片將你不讓座的惡行放上網或bk批判你,好變態

珍珠宮

好媽媽勳章

loveclementine 發表於 17-11-4 17:53
早幾個星期先領教過
下層總共4人,
俾個阿婆用眼神趕走我要調位,

恃老賣老真係好討厭,另外我又試過喺巴士站等車,去到時條龍係冇人嘅,d 阿婆阿伯企埋哂一邊,咁我照咪排第一個,有巴士嚟我正想上,突然有個阿伯尖入嚟,算喇我比佢上先,佢上到車都仲要怒啤我,覺得係我打佢尖,佢都痴痴地嘅,有隊唔排企埋一二邊,邊個知你等邊架巴士啫?做左幾廿年人連排隊搭巴士都唔識

禁止訪問

侯爵府

graceyung 發表於 17-11-4 11:23
我方便讓到就讓,讓唔到就彩佢都有味

最慘有時真係由第一站要搭到尾,企位真好金,
坐坐下實有人企在自己面前等你讓

男爵府

吾好玩啦 發表於 17-11-4 18:31
D大肚婆咪又係!最僧成日老馮咁!大肚係你自己簡,關人义事咩!去叫你老公安排個位比你啦!
...
完全同意

男爵府

hedhed 發表於 17-11-4 14:54
我未老,我唔知老人家有幾大需要坐,但大肚真係好需要!!!還望體諒。
...
我去睇婦產科醫生,不是懷孕,大肚婆d老公坐哂診所d位都無人讓比我來看病的病人la,又掂計?

珍珠宮

sunnygirl 發表於 17-11-4 12:19
有d 老人家仲要好奄尖,唔鍾意坐關愛座,見你坐左佢"心水"位置都會眼掘掘
...

嘩,咁野蠻嘅 比我當睇佢唔到

伯爵府

想生BB熱投

wing752 發表於 17-11-4 19:43
我去睇婦產科醫生,不是懷孕,大肚婆d老公坐哂診所d位都無人讓比我來看病的病人la,又掂計? ...

叫佢老公行很開囉!
I am Agent P

珍珠宮

funfunfunzz 發表於 17-11-4 12:16
宜家啲老人家好似打rugby 狗衝入黎搵位坐

你形容得好好笑又好真實
我都成日俾佢地衝入地鐵果勢嚇親

又話老
但搶位又咁快咁有力
我都唔夠佢地跑呀

男爵府

我唔會理,佢地睇人來「恰」,可能我個樣夠兇,佢地唔敢搵我開刀,有時我見自己差兩個站就落車,就主動讓比佢地,佢地都會驚驚地唔該前唔該後先坐落去。

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

luckybaby2011 發表於 17-11-4 10:32
星期五湊阿仔放學、同佢一人一個位、我地已經唔係坐關愛座、一袋二袋都俾阿婆揀中開口讓座、平時我冇咁多袋 ...

我試過病左(M 到加腸胃炎),坐港鐵,
本來坐緊的4人都下車,我企係位前面,有四個位,四個都非關愛座,我只是坐左其中一個,有個呀嬸坐吾到,佢眼 bear 住我一個 (但吾見佢bear 其他坐左三人)
但是我個肚真係好吾舒服;好無奈。

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

所以坐巴士一定上樓上。 響地鐵有位都選擇企。 費事煩。

男爵府

試下帶口罩
我試過,每次帶都無人問我讓座。

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

0q.cathy 發表於 17-11-4 12:27
我早兩日都係,隔離有兩公婆50-60歲左右,突然聽到佢講,要讓都吾係我地讓,我立即企起身,先見到有滿頭白 ...

俾我立刻問佢你係吾係同我講野?

大宅

回覆樓主

我7個幾月大住個肚坐關愛座都比阿婆單打
阿婆上車就大大聲就話冇晒「長者座」但係望住我講
其實收工時間我都等咗3個字車見有位先上車

珍珠宮

birdbird 發表於 17-11-4 11:41
個關愛座真係好多餘。仲有, d 長者好似同d 後生有仇咁, 一同上車, 關愛座 同 普通位都係 吉嘅, 個長者就一 ...

我試過見亞婆拉住一車嘢,又行得唔太順,仲要格硬爬上高一級嘅普通位坐,唔坐關愛座。我同佢講不如坐下面啦,擺車方便啲。點知佢答我『果啲俾老嘢坐,我唔老,唔坐』………我真係無言

大宅

瞓得好勳章

回覆樓主

上次搭巴士,我坐住關愛座,去到銅鑼灣,個呀婆一上車就衝著我而來,一野拍落我膊頭,話姐姐,讓座俾長者啦!不過我同佢講:吓?我6個月肚喎,孕婦都係有需要人士。所以個呀婆無聲出啦!之後後面佢其他同行的人咪出聲叫個呀婆行入後面,根本仲有位,後面其他人等緊上車叫個呀婆咪企係度阻住晒。咪以為長者就老馮先得架!
呢刻心情好緊張!

子爵府

wing752 發表於 17-11-4 13:59
我就提議整一卡全是關愛座,關愛車箱,果d老人,大肚婆自己關愛到夠,我地打工仔,比足車費,交足税,早出 ...

非常讃成,最好包埋女性專用

wing752    發表於 17-11-5 10:17

首頁
23456...7

尾頁

跳至