全瓷牙套&合金瓷牙套 - 自由講場 - Baby Kingdom - 親子王國 香港 討論區

義工

自由講場 今日: 7240|主題: 966949

跳至
全瓷牙套&合金瓷牙套

大宅

國民生產總值:1369

2018勳章

犬齒隔離第一小臼齒用邊隻物料嘅牙套好點?全瓷比合金瓷貴2700,本來想整全瓷嘅,但醫生唔建議,他話全瓷牙比較容易爆,同埋磨牙量會比合金瓷牙多點,同埋醫生話犬齒過後嘅牙齒都係屬於經常開工、受力嘅牙,他話如果係整門牙他就覺得,然後他話真係可以用係大牙嘅全瓷牙物料其實要成萬蚊一隻!所以他唔建議我整全瓷!

大宅

2018勳章

有冇知道嗎

大宅

國民生產總值:2800

回覆樓主:

不嬲都係!
有良心旣牙醫,
如做大牙會叫你做半瓷牙套!

珍珠宮

國民生產總值:42726

回覆 Shekyan 的帖子

全瓷靚D, 不過我做半瓷, 留有一條边咁囉.睇你有冇錢想唔想比囉.

子爵府

國民生產總值:10979

zone123 發表於 17-11-9 15:15
不嬲都係!
有良心旣牙醫,
如做大牙會叫你做半瓷牙套!

係,我大牙用半瓷,牙醫提議,佢話大牙用全瓷容易裂。問心錢一件事,裂左/爆左要再整過的話,我會覺得好痛苦。

大宅

2018勳章

回覆 zone123 的帖子

係呀!因為我係要整犬齒隔離果兩隻小臼齒,諗住笑果陣會見到,所以我一問他可否整全瓷?但醫生唔建議,話犬齒過後嘅大牙整全瓷會比較易爆、同埋又貴一倍,仲話半瓷都可以整到好自然,重要係牙套嘅邊緣做得好,!如果我係整門牙就無所謂!

大宅

2018勳章

係呀!因為我係要整犬齒隔離果兩隻小臼齒,諗住笑果陣會見到,所以我一問他可否整全瓷?但醫生唔建議,話犬齒過後嘅大牙整全瓷會比較易爆、同埋又貴一倍,仲話半瓷都可以整到好自然,重要係牙套嘅邊緣做得好,!如果我係整門牙就無所謂!

大宅

2018勳章

大宅

2018勳章

大宅

2018勳章

大宅

2018勳章

係呀,所以我個醫生唔建議犬齒打後嘅大牙整全瓷,普通全瓷比較適合用於門牙,因為門牙唔洗經常開工磨食物,又比較美觀!然後我問他有冇適合整大牙嘅全瓷,他答我真係適合用於大牙嘅全瓷物料要過萬一隻😑😑😑

大宅

2018勳章

係呀,所以我個醫生唔建議犬齒打後嘅大牙整全瓷,普通全瓷比較適合用於門牙,因為門牙唔洗經常開工磨食物,又比較美觀!然後我問他有冇適合整大牙嘅全瓷,他答我真係適合用於大牙嘅全瓷物料要過萬一隻😑😑😑

大宅

2018勳章

回覆 mamee 的帖子

請問你係整邊隻大牙?我睇幾個醫生,得呢個會同我分析全瓷同半瓷嘅分別!

大宅

2018勳章

回覆 luvkaka 的帖子

請問條金屬係入面嗎?我個醫生話其實半瓷都可以整自然,重緊要個牙齦邊緣位要做得好!

子爵府

國民生產總值:10979

Shekyan 發表於 17-11-9 16:26
回覆 mamee 的帖子

請問你係整邊隻大牙?我睇幾個醫生,得呢個會同我分析全瓷同半瓷嘅分別! ...

牙醫係銅鑼灣。

珍珠宮

國民生產總值:42726

Shekyan 發表於 17-11-9 16:30

請問條金屬係入面嗎?我個醫生話其實半瓷都可以整自然,重緊要個牙齦邊緣位要做得好 ...
係係入面, 但一打開口會睇到有條边囉. 整自然D係可以, 不過太貼又未必舒服. 同埋就算半瓷我都壞過一次要換, 所以我都唔知边樣long lastD

大宅

國民生產總值:1271

回覆樓主:

牙醫話手勢好,先有信心做全瓷,我牙醫全瓷要去3次整,半瓷要去2次整,我整尾3隻牙,佢話全瓷耐用d, 但正如你牙醫所講,真系要過萬。

大宅

2018勳章

係呀,我呢次都係更換牙套,以前係幾隻牙連住整嘅半瓷牙橋(都係有牙脚嘅),整佐幾年依家鬆佐少少同埋脫佐點表面瓷粉,其實個醫生有講我唔介意可以用返舊牙橋,但要食多D香口交,拿它自然脫後再痴上去,但我諗住換佐算,因為我想分開獨立整牙套,以後邊隻牙有事就可以醫邊隻!本來兩隻小臼齒整全瓷,但醫生又唔建議!

luvkaka    發表於 17-11-9 17:05

大宅

2018勳章

回覆 SSKwny 的帖子

過萬係唔係得一隻牙套?唔包其他嘢?

大宅

2018勳章

回覆 SSKwny 的帖子

仲有全瓷要去3次,請問每次係整點咩?過程係點?

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.