自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

公爵府

LokYauYau 發表於 17-11-9 20:20
係呀,狗狗伏喺度好静好乖。。有時我企附近,反而驚有d 盲毛,唔覺意踩到佢。有時我會近小小擋架,以防有 ...

我都會怕有人見佢唔到,屋企個巴士站有個中學妹妹有隻導盲犬,公司未搬前差唔多日日同佢搭同一班車,朝早番工超多人,有次見到有人踩到佢,佢個樣超痛超慘但都冇出聲,果次之後如果我企到佢周圍,都會護住佢

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

502 發表於 17-11-9 20:10
我呀仔學校老師有幫手訓練導盲犬,日日隻狗跟埋番學上課,老師話隻狗同D學生一樣 - 上堂訓覺
...

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主

佢地係有尾既天使

男爵府

大富翁 發表於 17-11-9 19:19
真係好可愛,但唔可以摸佢,會影響佢工作ga見到個心好溫暖

應該冇人咁傻走去阻佢做野既

男爵府

docomo 發表於 17-11-9 21:20
我都試過喺威記眼科覆診時,見到導盲犬同主人嚟覆診,佢真係好乖,我忍唔住成日望住狗狗(我知唔可以騷擾佢,所 ...

我就因為坐左係度,咁4岩全部位都有人坐,我咁岩視線望住佢同主人落車,又見佢似係想搵個位俾主人坐,我就起左身,跟住行開少少,就見佢帶住主人行埋來我頭先個位,跟住個主人摸一摸個位真係冇人坐,就坐低了,狗狗就好乖咁坐在前面,有其他人見到,都特登行開少少,等狗狗舒服些

禁止訪問

公爵府

S_family 發表於 17-11-9 21:24
我都會怕有人見佢唔到,屋企個巴士站有個中學妹妹有隻導盲犬,公司未搬前差唔多日日同佢搭同一班車,朝早 ...

真係陰公,咁乖,聽到佢隻比人踩到都覺得心痛。如果我第日見到佢地,我都要小心啲去護住佢。佢地守護主人,我地路人守護住狗天使!

大宅

回覆樓主:

佢地好聰明好乖

伯爵府

20020116 發表於 17-11-9 22:59
真係陰公,咁乖,聽到佢隻比人踩到都覺得心痛。如果我第日見到佢地,我都要小心啲去護住佢。佢地守護主人 ...

珍珠宮

我都會怕有人見佢唔到,屋企個巴士站有個中學妹妹有隻導盲犬,公司未搬前差唔多日日同佢搭同一班車,朝早 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我上星期都喺地鐵車廂見到,真係好乖,d乘客都好合作,冇去撩佢玩

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

珍珠宮

sandymungmung 發表於 17-11-9 18:54
在佐敦地鐵站,佢好乖,我坐在度,佢同佢主人岩落車,佢帶住主人行過來,我見到就起身,跟住佢再行多幾步帶 ...

我帶毛孩子去睇醫生,見到有幾個訓練員帶住四隻導盲犬來打針。好大隻好乖!幾個訓練員坐下,犬犬就伏在椅底,唔八卦唔嘈,好乖好乖。

珍珠宮

陰公!痛痛!
但真係好乖巧好懂事啊!

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我昨天都見到..是黑色的...坐西鐵..
等車果陣伏晌地下..主人拉一下個架就溫柔咁起身..

上左車又慢慢伏晌地下到下車..
果刻我好感動.....
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

回覆樓主

我見到都,香港又多人,一定要幫手防止人踩親佢地

子爵府

見過响商場穿住件訓練中衫仔,有food court 好多香味,見到佢流晒口水但又好乖坐低,真係好可愛。

大宅

回覆樓主

要好多次篩選、好多年訓練、好多次實驗先可以正式培養出一隻導盲犬上崗,篩選出黎那些,細細個就已經要開始各種嚴格訓導,其實對一隻幼小動物黎講係幾殘忍同辛苦ga!所以我真係唔明隔離貼那些又話訓練員公審、玻璃心d人係咩心態,聖母做到咁,都唔知平常生活中是否自己都能事事做到溫文儒雅凡事忍讓甚至忍辱不抱怨!

首頁

尾頁

跳至