同怪獸家長做group project -無奈 - 自由講場 - Baby Kingdom - 親子王國 香港 討論區

義工

自由講場 今日: 973|主題: 966468

跳至
同怪獸家長做group project -無奈

伯爵府

國民生產總值:16553

幾個小朋友已十歳了,一早傾好project 題目,亦做得ok, 去到一個虎媽手中,題目大大改動,虎媽又非常主觀,唉,我覺得好無謂,點解唔放手俾自己小朋友試下?

我覺得學校應該係group project 寫上不準家長插手,否則,小朋友點學到野?

不喜勿插

子爵府

國民生產總值:11742

回覆樓主:

Sorry樓主,離題一下
唔知點解我睇到你個post
好有似曾相識既感覺
以前都好似有個jm開post講同一件事

我岩岩搵到了
打project就搵到舊post
情況好相似。。。
而家啲家長唔太懂放手

伯爵府

yurijm 發表於 17-11-9 22:16
Sorry樓主
唔知點解我睇到你個post
好有似曾相識既感覺

因為有好多唔放手嘅怪獸家長。

男爵府

國民生產總值:9498

回覆樓主

另一面睇
十歲就要面對社會現實:一組人做得好地地殺出個大老細推牌重做

wcpcelia    發表於 17-11-12 11:30
whywhite22    發表於 17-11-10 17:00
CACACAROL    發表於 17-11-10 10:51
Guaguamaman    發表於 17-11-10 09:37
poodlema    發表於 17-11-10 08:44

伯爵府

misseleve 發表於 17-11-9 22:31
另一面睇
...

咪係囉,你話幾無隱

子爵府

國民生產總值:10594

回覆樓主:

係,我都遇过,真係老土又討厭但我会企硬,当时我覆佢話我相信班孩子有能力,由佢地自己做好了

伯爵府

longlokma 發表於 17-11-9 22:37
係,我都遇过,真係老土又討厭但我会企硬,当时我覆佢話我相信班孩子有能力,由佢地自己做好了
...

咁最後點?

我勉強地參與,因為我唔想我小朋友難做,但見到那位怪獸毫不猶豫大大改動小朋友original idea,真係有些心痛,好想叫佢放手啦!

子爵府

國民生產總值:10594

OKC 發表於 17-11-9 22:52
咁最後點?

我勉強地參與,因為我唔想我小朋友難做,但見到那位怪獸毫不猶豫大大改動小朋友original idea ...

好幾年前的事了,细節不记得太清楚。印象中最后佢改左presentation 的power point format, 隨便佢,但合作做果个模型就冇改照交左

公爵府

國民生產總值:28001

2018勳章 狗年勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節 開心吸收勳章

我囝學校,4年班的group project要上堂做,我話絕對正確,千祈唔好勞煩我

wcpcelia    發表於 17-11-12 11:30
davywm    發表於 17-11-10 10:05

大宅

國民生產總值:2163

Isaacymom 發表於 17-11-9 23:07
我囝學校,4年班的group project要上堂做,我話絕對正確,千祈唔好勞煩我
...

我地一年班開始已經係學校做,成個星期都係project week. 家長最多幫手印圖,連presentation 既文字都係學校冩埋,家長不得插手

davywm    發表於 17-11-10 10:05

大宅

國民生產總值:4167

OKC 發表於 17-11-9 22:13
幾個小朋友已十歳了,一早傾好project 題目,亦做得ok, 去到一個虎媽手中,題目大大改動,虎媽又非常主觀, ...

上年我女一組四人做,我whatsapp問大家有咩意見,其中一位家長答no idea, 她女兒一樣no idea;一人冇出聲,另一人有少少資料。我揾了一些資料叫阿女在學校同大家傾,個個各自小息都有嘢忙。想約出來傾,又夾唔到時間。最後我起了份初稿比大家,每人自己的部分自行修改好了。 我實在唔想參與,但時間緊迫,成個present要powerpoint要夾對白(用普通話又要多練), 只我女表現好冇用,成組計分實死。
我出手只因其他組員唔出力,無奈!
之後另一組個個落力,做得又快又好。

男爵府

國民生產總值:9255

回覆樓主

我個囡雖然讀intl school, 一樣有呢D港媽,今年Y9, 3個小朋友係skype傾presentation, 另外個2位港媽不停插嘴指指點點,其中一個私底下更教個女一定要做講最多嗰位,因為已經吾係第一次,我已叫個囡吾好再和她們一group

複式洋房

國民生產總值:482

2018勳章

另一面睇
...
可以同d小朋友講"I know that feel bro"

侯爵府

國民生產總值:23308

回覆樓主

不如家長去返學la

男爵府

國民生產總值:8418

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

就系依D家長養成D細路,上到中學個個都冇做project 的責任心,得過且過就算了,因為小學時根本冇機會去學project 是怎樣做的

侯爵府

國民生產總值:23308

ChanMoody 發表於 17-11-10 10:46
就系依D家長養成D細路,上到中學個個都冇做project 的責任心,得過且過就算了,因為小學時根本冇機會去學pr ...

第時多個帶阿媽返工,又少個競爭對手

子爵府

國民生產總值:12109

另一面睇
...

幾具體

但按呢個case,推倒project 的不是大老細。。係隔離9唔搭8的department head 做炸両

mother904    發表於 17-12-29 12:33
angelacch    發表於 17-11-10 16:49

子爵府

國民生產總值:12158

回覆樓主

係,有d家長好霸道,全面控制仔女,仲理人地d仔女

大宅

國民生產總值:2249

呢D功課我女學校做,成績屬普通。但我知有些組別,媽咪唔想咁低分,出手做或改,其他媽咪見可以高分又可唔理咪唔出聲,但D同學會知架(果位同學自己爆響口)!

伯爵府

Ashleycorina 發表於 17-11-10 13:07
係,有d家長好霸道,全面控制仔女,仲理人地d仔女
...

怕哂控制狂怪獸家長

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.