少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個小朋友今年5歲半同我關系都比較親近.前幾日佢挨住我坐喺凳到,我話抖下一陣做埋啲功課啦.點知小朋友話:媽咪如果我可以入返你個肚度無出世就好喇,咁就唔使做功課啦.當時我除咗無奈都唔知比咩反應好.確實看似簡單嘅一個問題其實都幾發人深醒.作為父母嘅我哋無問過小朋友(當然亦知無得問啦)想唔想嚟呢個世界就帶佢哋嚟.所以我當時語氣好輕咁話:傻豬而家幾好吖,返學有得同同學仔玩.爸爸媽咪又錫你.請教下各位如果係你你覺得點答佢好呢?

子爵府

我女細個時都問過相同問題. 我答佢: "如果你無黎到呢個世界又點會知原來個世界咁靚咁多野睇, 仲有咁錫你既爸爸媽媽同哥哥呢?". 佢諗左一野答:"又係wor" 跟住係度傻笑.

子爵府

回覆樓主:

估唔到人仔細細識問啲咁有深度嘅問題

子爵府

STH920 發表於 17-11-10 15:56
我女細個時都問過相同問題. 我答佢: "如果你無黎到呢個世界又點會知原來個世界咁靚咁多野睇, 仲有咁錫你既 ...

估唔到人仔細細識問啲咁有深度嘅問題

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆樓主:

你答得好好呀!

我由細到大都會同我女講: 呢個世界好大好多事情等緊妳去探索,但妳要先讀好書識多啲嘢/ 字,大時環遊世界才懂怎去見識…希望她眼光可以有咁遠放咁遠

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

似係聽得人市得多先咁講, 我會答人出世係為生存

禁止訪問

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章

首頁

尾頁

跳至