自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

luckybaby2011 發表於 17-11-12 15:51
咁佢入左神校生活係仲辛苦定輕鬆返?
好似學少2-3個興趣班, 今年復活節家族旅行, 見佢帶埋功課去做。其實讀得神校都唔會輕鬆架啦

男爵府

小木偶媽咪 發表於 17-11-12 09:30
兩種父母。
A父母喜歡愉快學習,務求小朋友健康快樂長大,不學壞。長大做運輸、清潔都沒關係。

我睇到第5頁,睇晒你嘅留言,好同意你嘅睇法,我撑你。

子爵府

Alange 發表於 17-11-12 17:14

入喇沙只需要計分及抽獎。除非扣門。
計分同大抽獎睇運氣, 扣門睇本錢, 我親戚驚運氣唔肯, 本錢搭夠。

伯爵府

TATEYAMA 發表於 17-11-12 12:04
咁—定有D人覺得自己仔女聰敏過人,唔需要返任何補習興趣班都名列前茅,大個都做到醫生律師!可能報好多 ...

就算個細路係資優,如果家長唔識哉培都冇用,所以我同意上興趣班/補習班,不過大前提係要小朋友願意 ...

伯爵府

兩種父母。
A父母喜歡愉快學習,務求小朋友健康快樂長大,不學壞。長大做運輸、清潔都沒關係。

講得好!,

伯爵府

C.Humphrey 發表於 17-11-12 19:28
唔知尼度留言既係有幼稚園至初小既小朋友(高小以上既小朋友年代已經唔同,無得比較)
唔好講到第日做邊行 ...

認同,唔同年代有唔同玩法,係可以乜都唔谷,靠大抽獎入好學校,但萬一抽唔到入咗寶校呢?雖然話條條大路通羅馬......無人知將來會點,但我做阿媽嘅襯佢仲細會比較著緊佢身邊嘅同學仔朋友仔,當然希望入到好嘅學校感染到股良好校風,而點樣入到好學校?咪又係要講返轉頭要而家幼稚園辛苦呢幾年

伯爵府

回覆樓主

唉!是旦啦!仔女係自己鐘意點安排咪點安排囉,反正勁谷星期一至日又未必成才,輕輕鬆鬆學習又或者自己領悟到自己人生目標,跟本話唔埋,最重要家庭愉快,小朋友開心,有d小朋友你唔谷佢唔比佢日日學野會好唔開心。

大宅

好多年前已經咁,我個人都係覺的無對錯,每個人自己家庭模式小朋友亦各不同

男爵府

回覆樓主:

有時間就增值下自己囉,唔通乜都唔學,日日上bk第日就會發達咩,咁同守株待兔又有乜分別?活到老學到老;少壯不努力;都係我小學老師教的。而家上下興趣班啫又唔係咩苦差,在跑道上你想做烏龜定兔子,你自己選擇。

男爵府

回覆 teambuilder 的帖子

唔係乜都唔做唔學呀
係話星期一至日上下晝都安排上堂嗰D有問題呀
一味塞塞塞, 以為學得多就會叻, 俾D空間個小朋友消化同回氣啦

男爵府

王雨瑩 發表於 17-11-12 23:10
回覆 teambuilder 的帖子

唔係乜都唔做唔學呀

我唔認識你講果個人,唔知佢實際schedule係點,我只想講興趣班係有佢存在價值,至於點安排就視乎每個家庭要求而不同,好難單方面評論對錯的。

大宅

SandyBabyChu 發表於 17-11-12 20:27
咁屋企afford得到 ,可以畀佢學多啲嘢, 又有咩壞處? 父母已經畀咗最好嘅嘢佢 ,只係個小朋友讀唔到姐。 ...
Afford 到有幾難, 應唔應該至係問題。谷壞左, 對學習對讀書冇興趣, 將來一定輸!

大宅

兩種父母。
绝對不認同!
我相信是, 低年級愉快學習, 培養好的閱讀習慣與好奇心。 並且對自主學習有動力、有信心。到中學時, 開始逐步 學習考試技巧。 到高中時發力考公開試, 這樣才是致勝之道。

大宅

王雨瑩 發表於 17-11-11 22:29
聽到隔離媽媽講佢個女讀兩間幼稚園
今日上晝上完英文再學跳舞同音樂
仲提到有學西班牙文同普通話每

睇到呢過post…就煩…我囝係學券幼稚園,佢每星期借左七本圖書,我囝成日都攞D書來叫我同佢睇,之後仲攞甚麼【閱讀報告】俾我,我冇交俾學校呀!!老師就立即追我囝【閱讀報告】功課,【我囝即刻有壓力】,我同老師講,【都未教我囝寫字,佢都唔識寫】,原來係要我做囉! 真係淒加涼,【親子】我只係覺得一齊去玩,一齊訓教先係叫【親子】,一齊做功課係令大家【關係變差】既起源,搞到我都有壓力

子爵府

rachel0316 發表於 17-11-12 18:30
我識好幾個發左達既都無讀過大學
反而讀完大學既 名牌都係甘話
除左咩師物師之外
做運輸亦可上進,我做物流,識幾間運輸公司老細,都係自己做司機起家,做到有自己車隊,自己倉,做到風山水起。

子爵府

回覆樓主

如果要考小一,吾谷點考?d人成日話愉快學習,但要入果d學校,咪又要英文叻至考得入?!不過我個人吾支持返兩間幼稚園。

子爵府

回覆 lokheibaby 的帖子

我2個小朋友都係讀學卷,每人每星期帶4本書,2份閱讀報告,即係8本書,4份報告,我一睇到即刻諗係未選錯學校,好睇話可交,可唔交。唔係我真係想暈。

水晶宮

回覆樓主:

大把,咁細個就咁辛苦,個阿媽變態

大宅

充裕 發表於 17-11-13 00:30
做運輸亦可上進,我做物流,識幾間運輸公司老細,都係自己做司機起家,做到有自己車隊,自己倉,做到風山水 ...
跟住這個 風生水起的物流老闆, 因為afford得起, 就會死谷自己啲仔女, 返兩間幼稚園, 報十樣興趣班!
恕我直言, 只有自己讀唔到書, 自己讀書唔叻的人, 才以為幼童時死谷有用。 因為那些人根本唔識點樣讀書, 唔明讀得好的方法!

大宅

王雨瑩 發表於 17-11-11 22:29
聽到隔離媽媽講佢個女讀兩間幼稚園
今日上晝上完英文再學跳舞同音樂
仲提到有學西班牙文同普通話每
那個做St. Catherine 老師的媽媽, 你唔問下佢有幾叻, 佢自己究竟有冇大學畢業。這樣思想的媽媽,竟然還做幼兒教育工作, 我真心話好驚囉! 我不會讓孩子讀這種學校。

首頁
34567...8

尾頁

跳至