夫婦情感

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

laiseenine 發表於 17-11-12 17:56
老公有小三被我揭發,我仲苦苦哀求佢留下,佢答應咗,但我發覺佢常常唔見人、打電話又找唔到,我感覺告訴我 ...

樓主,你自己問清楚自己,為什麼要這個男人,是要他人在心不在接受佢幾同住家,定希望佢真回歸家庭?要老公愛你尊重你,先要你自重,要先自立,才有power表明自己的界線,看多些有關婚姻及婚外情的書及惘站,知多點才有能力去處理,路是難走,但也要逼自己為自己及孩子作最好的選擇,加油

別墅

ashbbcheng 發表於 17-11-12 19:51
樓主,你自己問清楚自己,為什麼要這個男人,是要他人在心不在接受佢幾同住家,定希望佢真回歸家庭?要老公 ...

講得啱,睇多D有關依方面的書,會幫到自己作決定。

水晶宮

laiseenine 發表於 17-11-12 18:16
我就係擔心佢暫時欺瞞我,但想深一層,又冇理由想做後父掛。

一個女人好地地可以做出拋夫棄子, 你老公都好難走得 “luck" 啦

分埋居仲唔大把獨處時間咩。。。。

jm 你處境好危呀, 層樓有冇你名呀?

大宅

tammy2008 發表於 17-11-12 20:19
一個女人好地地可以做出拋夫棄子, 你老公都好難走得 “luck" 啦

我們沒有物業。
即係小三已經「括」了出去??

大宅

tammy2008 發表於 17-11-12 20:19

小三跟小朋友一起,只是拋夫唧

男爵府

laiseenine 發表於 17-11-12 20:42
小三跟小朋友一起,只是拋夫唧

而家個女人同老公分居,已冇左最大嘅障礙,而家就睇下個女人同家庭喺佢心中嘅比重。

大宅

衝勁BB 發表於 17-11-12 22:13
而家個女人同老公分居,已冇左最大嘅障礙,而家就睇下個女人同家庭喺佢心中嘅比重。
...

我知呀!
若佢想做後父,我也無法阻擋。

男爵府

男人衝動時用下半身思考,但蠢唔哂嘅。個女人已經有小朋友,佢自己又有小朋友,離開自己屋企去同人地個仔生活,無咁傻掛。男女間感情唔係話斷就斷,既然你好愛你老公,咁你就要努力吸引返佢,做下運動Keep好自己,四十幾keep得好都可以睇落似30幾,睇多d關於男女夫妻關係嘅書,但唔好睇嗰d愛情小說,要睇真係心理醫生或研究家庭夫婦關係嗰類先有用,男人真係好犯賤,尤其係覺得你唔夠外面嗰d好時,你嘅哀求更令佢唔愛你。
你可以俾佢知你好愛佢,可以好包容佢,但更要好認真同佢講,咁唔代表佢可以唔尊重你,既然選擇留低,一齊努力改善關係,而唔係留低當施捨。
佢走唔走唔係你控制到,但你可以選擇努力令自己活得更加好,加油~

別墅

laiseenine 發表於 17-11-12 18:21
但我冇比壓力佢、冇追問。
除非小三逼,否則男人不是想 keep 現狀嗎?

每個人嘅性格想法心態都唔會一樣架啦,個個case都唔同, 你咁樣問係無意義的。 有啲男人就算小三唔逼 都唔會想keep兩邊,會情願離婚㗎。

而且你知道小三想法又點? 你控制到佢咩? 不如你做好自己, 睇下有冇得修補夫妻關係仲好啦。

不過你老公講到明已經唔愛你, 個小三又搞離婚, 都唔排除佢會想離婚同小三名正言順一齊喎, 唔一定要小三逼嘅。

別墅

laiseenine 發表於 17-11-12 18:16
我就係擔心佢暫時欺瞞我,但想深一層,又冇理由想做後父掛。

唔係講笑, 我真係識個男人寧願做人哋後父,都要同個老婆離婚再娶個小三,而個男人自己本身都係有兩個小朋友的。個老婆點求佢佢都要走,話真係好愛個小三喎!

大宅

keroro113 發表於 17-11-12 23:09
男人衝動時用下半身思考,但蠢唔哂嘅。個女人已經有小朋友,佢自己又有小朋友,離開自己屋企去同人地個仔生 ...

謝謝你鼓勵。
但佢同我表示真係好愛那女人,佢在家時,除了和小孩子溝通外,和我真係冇乜交流。

間中還對我流露著「厭惡」的眼神,好可怕的。

大宅

lovelykoala 發表於 17-11-13 00:03
每個人嘅性格想法心態都唔會一樣架啦,個個case都唔同, 你咁樣問係無意義的。 有啲男人就算小三唔逼 都唔 ...

我明嘅。

男爵府

回覆 laiseenine 的帖子

佢地剛開始幾個月,好難分開的,俾多半年時間,唔係話一定會回頭,但你要令自己可愛些,無論性格無論外貌都係,半年你都可以有好大改變的,唔需要理佢愛唔愛外面嘅女人,只要佢唔愛你,無左呢個,都可以有下個。反之,你無左佢,都可以有另一個他,每個人都有愛人同被愛嘅機會,有信心就可以了。

大宅

keroro113 發表於 17-11-13 09:21

佢地剛開始幾個月,好難分開的,俾多半年時間,唔係話一定會回頭,但你要令自己可 ...

謝謝你噢。
看見此回覆,差點哭了出來。
點解只有我單戀的愛。
但我覺得佢都討厭我,又怎會覺得我可以再愛呢?

他們開始了5個月,現在愛得火辣,又有新鮮感,怎會容易㪚呀!

別墅

laiseenine 發表於 17-11-13 09:33
謝謝你噢。
看見此回覆,差點哭了出來。
點解只有我單戀的愛。

樓主堅強D,女人無男人都可以好精彩的,你要令自己變靚,話比男人知,你都有市場,不會令佢覺得你走唔到,甘樣佢只會睇你唔起,只要你有足夠的信心,一定可以做到的,加油(emoji)

大宅

jennifergo2002 發表於 17-11-13 09:47
樓主堅強D,女人無男人都可以好精彩的,你要令自己變靚,話比男人知,你都有市場,不會令佢覺得你走唔到, ...

但自己知自己事,都40+了,怎攪?

翡翠宮

laiseenine 發表於 17-11-13 09:56

樓主你可以兩邊一齊做.
一方面試下轉工? 或者搵多份part time? 等自己多D saving.
另一下方面; 試下挽救,
如果你連眼神厭惡都睇到, 情況非常不妙
你始終都要面對現實; 好好行自己既路; 愈早愈好.

你地有仔女, 佢點都要養仔女既; 呢樣野佢走唔甩.

別墅

laiseenine 發表於 17-11-13 09:56

大把50幾60一樣keep 得好好,睇下你有無決心吧!不要比借口自己

大宅

樓主,我想你老公是口説會和小三斷但行爲上暴露未斷是嗎?你記住你有你的優點,不是一無是處,你地夫妻咁多年感情,唔係話冇就冇。當初佢愛你,娶你做老婆,一定有你可愛的地方,唔通個男人傻嘅?況且,對個男人來説,離婚真係唔容易,因爲佢要做千古罪人受千夫所指,你以位佢真係想?其實所有戀愛也有保鮮期,你選擇等佢回頭,就先盡力理自己唔好理個男人,熱戀係令人失去理智的,所以個男人現在誰也不理,佢對你有厭惡眼神,可能因爲佢内心其實也有歉咎,佢見到你就諗起自己有幾差,所以好唔想見到你。講熱戀感覺,老婆的一定輸俾小三,但你有的是大家多年的過往生活點滴,大家的感情。先好好爲自己爲大家感情增值,但要避免再貶低自己,去扮靚、同朋友出下街、報啲班讀下書,不要下下在家等他。他有不當行爲時盡量不要鬧他,要平淡表明自己覺得難過,明確表示希望他如何做。
有時間看看這些 http://mypaper.pchome.com.tw/chiuhsien/category/7是給老公外遇而不想放棄婚姻的太太看的
若你老公是口説會和小三斷但行爲上暴露未斷,尤其看看這編http://mypaper.pchome.com.tw/chiuhsien/post/1251859486

加油

男爵府

40+仲好後生,身體好70、80都可以健步如飛,但呢刻你另一半嘅舉動令你信心全失,連自己都否定了自己啫!約朋友或同小朋友一齊行下山,去康民署或社區中心報跳舞、運動班,心情會好好多,個人有返活力同自信,眼界亦不一樣。
心痛嘅感覺未必會因此而消失,但總不能讓這感覺不斷發酵,對身心都唔健康,俾自己忙碌d,搵錢好keep fit好,未有妥善辦法前,將愛情婚姻嘅重要性從你人生中暫時降低,睇會唔會有幫助。

首頁
12345...11

尾頁

跳至