烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說朋友的老公打波跌親骨折, 成兩個月都未好, 我見上次係朋友度買左半斤花膠就同佢一齊share. 半斤三百幾元都有二十塊左右,發完就即席試下整, 用薑蔥蠔油炆左八分鐘就有得食, 即健康又抵食。
尋晚仲煲左雞粥, 上碗後放些剪左的花膠絲, 連阿仔平時唔食粥都話好好味。 煲湯放一隻已經夠曬成家人飲。
大家平時煲湯 可以放些花膠, 補下骨膠原,年紀大真係要補一補。

Cheuk2012    發表於 17-12-6 18:01

水晶宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章

小bonbon 發表於 17-11-13 09:28
話說朋友的老公打波跌親骨折, 成兩個月都未好, 我見上次係朋友度買左半斤花膠就同佢一齊share. 半斤三百 ...

Hello...

侯爵府

這個是鱈魚膠嗎?我覺得好腥。

我朋友仲勁,做咖哩魚旦花膠(當豬皮用),哈哈!

我本身好怕花膠味的。無福享。幾個6-7歲小朋友,坐定定的吃。

yummy! 像妳上面的相!

大宅

hker 發表於 17-11-14 10:36
這個是鱈魚膠嗎?我覺得好腥。

我朋友仲勁,做咖哩魚旦花膠(當豬皮用),哈哈!

你有冇用米酒蒸一蒸去腥味呀? 魚肚本身一定有腥味,所以炆嘢的話一定要一些濃味的汁料去炆,例如蠔油。

你朋友真係好聰明, 識得用咖喱汁去整,小朋友唔覺唔覺就食左。

侯爵府

小bonbon 發表於 17-11-14 10:56
你有冇用米酒蒸一蒸去腥味呀? 魚肚本身一定有腥味,所以炆嘢的話一定要一些濃味的汁料去炆,例如蠔油。
...
我完全接受不到花膠/海參的味。

怎樣搞,也接受不到。

非洲筒膠,ok ( 我會飲湯,不會吃)。

原來,非洲筒膠,薄薄的,湯的膠質更多(海味店說的)。妳這些,花膠的口感好(應是鱈魚膠?我也買過)!

各有所好。

======
妳的相太yummy, 我才想起朋友的食法,哈哈!!

大宅

明白架, 有些人對花膠的腥味好難接受, 不過你都好識貨, 呢款何鱈魚膠, 口感幾滑, 講得無錯呀! 你好叻呀!

我的做法只係薑蔥蠔油炆花膠, 之後煲左雞粥, 將呢D 花膠剪絮放係粥度, 真係好好味!!

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

我多數用黎燉湯燉鮮奶,冇炆過,又試下先
只落蠔油就得?

大宅

迷人pinklady 發表於 17-11-14 20:40
我多數用黎燉湯燉鮮奶,冇炆過,又試下先
只落蠔油就得?

最好落薑和蔥去腥味, 你唔鐘意薑蔥味就落少許米酒啦!

子爵府

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

小bonbon 發表於 17-11-14 22:20
最好落薑和蔥去腥味, 你唔鐘意薑蔥味就落少許米酒啦!
謝謝你

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

男爵府

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至