3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

囡囡由細到大都勁易喊!由2歲時發現佢一日可以喊30次,事冇大小喊左先。我由最初耐心教育到講道理到而家唔理佢凶佢。。

佢而家一無理喊我就超憫,我唔明真係唔明,成日教都教唔到。對住我仲識驚,對住爸爸同嫲嫲直頭三分鐘安靜都冇。我煮飯半個鐘,有一半時間聽到佢係度扭喊或者同細佬爭野。

佢心情好就喊少d,心情唔好一訓醒就開始為所有濕碎野喊,我真係覺得係一種折磨。

喊既時間太多:例如:iPad冇電喊!例牌一訓醒喊,行路發呆扑親小小(唔見紅唔見血)又喊。一齊睇書講故事小朋友理解錯左,教返佢又發脾氣,好聲好氣解釋返跟住又喊。太多太多,細佬摸下佢想同佢玩又話打佢,又喊。。

因為佢太容易喊,我真係少左帶佢去街,十次有7次去街都係有喊既。大街大巷,小朋友唔啱又唔可以鬧,好谷氣,,

別墅

回覆樓主

我以前真係好用心教佢,佢每次喊我都會就返件事講返下次要點做,唔使喊,喊係冇用架,但係都無用!!

別墅

回覆樓主

甚至有時候我自己問心,我真系對住囡囡無曬心機,因為真系好攰,喊係腰協唔到我,但系喊唔理佢,佢真係可以啜泣幾個鐘。超煩。

男爵府

回覆樓主

我女都係咁 點講都無用 好煩

大宅

試下設個冷靜區比佢自己一個冷靜,當佢哭時由佢發洩,大人唔好係佢身邊陪佢,等情緒冷靜後再講比佢知遇到問題應該用說話表達。睇99台「超級奶爸」個節目重溫啦,有講呢方面。另外,小朋友夜晚黑瞓得好唔好?睡眠都好影響情緒架。

男爵府

Yulastsmile 發表於 17-11-14 12:41
囡囡由細到大都勁易喊!由2歲時發現佢一日可以喊30次,事冇大小喊左先。我由最初耐心教育到講道理到而家唔 ...

我女又係成日喊,又喊又忟,我心都煩。
如果喺屋企,我會由佢喊,反正我忍得,喊到一個點佢會自己收聲。

如果喺街唔收聲,我通常會抱起佢走

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

如果咁樣既話,試下咪理佢?

大宅

Yulastsmile 發表於 17-11-14 12:41
囡囡由細到大都勁易喊!由2歲時發現佢一日可以喊30次,事冇大小喊左先。我由最初耐心教育到講道理到而家唔 ...

我仔同你女簡直一樣,可以由放學不停扭到佢訓果刻,係為d芝麻綠豆事,有時不明原因又喊,我初頭都係好有心機 ,但我點氹點講都冇用,d人成日講大大下會好架喇,但係咪真係會好?我好驚而家教唔到佢,大個仲變本家例仲難糾正佢

大宅

Yulastsmile 發表於 17-11-14 12:49
甚至有時候我自己問心,我真系對住囡囡無曬心機,因為真系好攰,喊係腰協唔到我,但系喊唔理佢,佢真係可以 ...

真係好煩,我好明白

別墅

dollybaby 發表於 17-11-29 23:51
我仔同你女簡直一樣,可以由放學不停扭到佢訓果刻,係為d芝麻綠豆事,有時不明原因又喊,我初頭都係好有心 ...

我真系覺得比佢磨曬耐性!佢一發作。我即刻兇佢唔準喊,跟住屋企人又黎話我。都係講小朋友係喊㗎啦!

大宅

Yulastsmile 發表於 17-11-30 09:07
我真系覺得比佢磨曬耐性!佢一發作。我即刻兇佢唔準喊,跟住屋企人又黎話我。都係講小朋友係喊㗎啦!
...

其實有冇可能,我講係可能炸,係佢細佬出左世先有d咁的情況,佢會唔會係想爭取你注意。

大宅

回覆樓主

我個囡又係咁既情況好易喊,一喊唔肯收聲,我湊到佢覺得自己好忟,定係我自己唔識湊佢

別墅

evayu123 發表於 17-11-30 19:44
其實有冇可能,我講係可能炸,係佢細佬出左世先有d咁的情況,佢會唔會係想爭取你注意。
...

但係細佬未出世前已經有隨便就喊既行為,細佬1歲後想同佢玩,掂下都唔得

珍珠宮

回覆樓主

會唔會係因為細路出世之後先會咁容易喊?可能因為大人對佢既注意力轉移,所以想通過咁既方式吸引人注意

大宅

Yulastsmile 發表於 17-12-1 15:59
但係細佬未出世前已經有隨便就喊既行為,細佬1歲後想同佢玩,掂下都唔得
...

而家你囡囡有無好啲?我仔之前事無大小,一唔啱聽唔滿意就喊,持住有老爺奶奶撐腰,乜都喊左先,以為喊就可以唔鍾意就唔駛做。後來,我同佢講,有乜理由要喊,又無人鬧你,又無人打你,你又唔係病,又無痛,又無整親,為左要懶散唔做功課唔温習扭計去喊,係咪好奇怪吖……之後,佢就收歛左少少。

複式洋房

回覆樓主

以前我細佬都好中意喊haha
一喊我媽咪就炆 之後兇佢: 喊就唔好收聲!喊呀,唔好收聲,唔准收聲!!
之後自自然然就唔會再喊
不過舊時既教法唔知適唔適用係依家d小朋友身上...

別墅

kamanxx 發表於 18-3-9 23:16
以前我細佬都好中意喊haha
一喊我媽咪就炆 之後兇佢: 喊就唔好收聲!喊呀,唔好收聲,唔准收聲!!
之後自 ...

呢個方法可以試下,。對付d專作對小孩

洋房

可唔可以當佢唔喊時.....瘋狂讚佢
所有都鐘意被讚的感覺
久而久之佢就唔用喊去解決問題

複式洋房

食得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 Yulastsmile 的帖子

請問樓主最後怎樣解決?能否解決到?

水晶宮

回覆樓主:

你唔太知佢點解喊

佢想你,其大人注意佢,無時無刻的注意佢

你地屋企大人對住細老的態度係咪同家姐好有分別呢~

首頁

尾頁

跳至