烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

無飯味, 唔受水(要用1:1.3左右) , 已浸米半小時才煮但飯芯都仲幾彈牙( 芯硬)

成包八公斤, 有排捱。。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

tammy2008 發表於 17-11-14 13:59
無飯味, 唔受水(要用1:1.3左右) , 已浸米半小時才煮但飯芯都仲幾彈牙( 芯硬)

成包八公斤, 有排捱。。 ...

個人覺得台灣米仲好食,熊x價錢平可能係咁原因。

禁止訪問

男爵府

用來煲粥, 應該幾好架

子爵府

回覆樓主:

大宅

kaheiboy 發表於 17-11-14 17:30
個人覺得台灣米仲好食,熊x價錢平可能係咁原因。
請問

台灣米係咩牌子?

邊度可買到?

謝!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

MAMAMEEE 發表於 18-2-23 09:20
請問台灣米係咩牌子?

百x, Market Plaxx, Jason’s...都有台灣出產既米如:九梗米,三好混合米都幾好食(個人口味)

珍珠宮

大廚勳章

多數係 d "舊" 米 (或 "陳" 米) .... 可能日子太耐 , 水份留失太多 , 所以變到好難煮得腍 ....

試吓用佢溝落 d "新" 米到 , 將 d 新、舊米 一齊煮 , 應該可以煮得腍 d ...

至於 新米:舊米 嘅比例 , 就要不斷嘗試 , 先至 可以平衡得到 合適嘅軟硬度喇 ~

另一個方法 就係 "冰/火" 二重天 !
洗完米 隔走水份 , 放入 冰箱 過夜.
之後 照正常咁煮 .
米粒內部 先被 冰粒 綻裂 , 會易 d 索水、煲腍。

如果 唔 work 的話 , 就試吓用 油、皮蛋 腌吓 d 米 , 之後 照正常咁煮 .

如果 都係唔掂 , 咁就要搵 d 用開 IH 磁應西施煲 嘅人 幫你試吓 煲唔煲得腍 d 米喇 ....
IH 磁應西施煲 有個必剎技 : Brown Rice mode
應該可以將你 d 熊本米 煲得腍 !

如果 都係唔掂 , 咁就要出動 IH "壓力" 西施煲 .....

如果 都仍然唔腍嘅話 , 咁就唯有出動 煮飯 嘅終極武器 : IH "壓力" + "真空" 西施煲 !!!

Good luck !
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

子爵府

回覆樓主:

呢隻吾好味我都中伏過

侯爵府

回覆樓主:

食緊惠hong的禾味珍珠米, 都ok

大宅

我上年都買過一包熊本珍珠米真係超難食無飯味以後都唔會買'

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我隻佬過年前又係硬要買包美國珍珠米, 頂, 小水又唔得, 多水又唔得, 完全唔掂, 煮到火都嚟

水晶宮

uhtcl2006 發表於 18-2-24 19:32
我隻佬過年前又係硬要買包美國珍珠米, 頂, 小水又唔得, 多水又唔得, 完全唔掂, 煮到火都嚟 ...

你應該早d 睇到呢個貼吖嘛。。

我已經用高壓煲煮架啦。。。都係勁難食呀!

珍珠宮

大廚勳章

tammy2008 發表於 18-2-24 20:27

壓力煲 會壓抑咗 "沸騰" 嘅動力 , 所以 用壓力煲 嚟煲飯 嘅效果唔一定好 .

其實 , 我覺得日本仔嘅 壓力 西施煲 , 加壓嘅主要目的 只係 在於 增加 米飯嘅 "煙韌" 度 , 而並非利用高壓去煲軟 d 米飯 .

我試過用 fissler 壓力煲去煮 百X超市自家品牌 嘅紅米 , 由於呢隻紅米太難煮得腍 , 浸咗一晚 再用 壓力煲都煲唔腍 , 所以 我就試吓 改用 Pan 記 IH 磁應西施煲 特有嘅 糙米模式 去煲 , 終於 證明 要靠 IH 西施煲 至煲得腍 ....

呢款 IH 磁應西施煲 嘅 糙米模式 , 全程需要 兩個鐘頭 , 當中包括 "溫水" 浸米 嘅時間較長 (自動) .

另外 , IH 磁應西施煲 嘅 發熱線 會圍埋 煲身 四周、上蓋 ....
再加上 防止煲瀉 嘅 感應器 (sensor) , 因此 當 溫度上升 到 將近 "滾瀉" 的熱度 maximum possible temperature , 才急速剎停加熱 .... 令到米粒 可以在不受壓力 嘅情況下 .... 盡情 "膨漲/索水" , 呢個就係關鍵所在 .....
換言之 , IH 磁應西施煲 嘅熱力 真係比 一般普通西施煲 進取好多㗎
因此 能夠有效 糊化 任何 "頑固" 米粒 ~
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tammy2008 發表於 18-2-24 20:27

我好小入嚟了┌ 今晚再煮, 又係生及底, 個仔邊食邊投訴......果一刻, 我好想打爆我老公個頭, 係佢好堅持要買呢隻米的

水晶宮

khman 發表於 18-2-24 23:05
壓力煲 會壓抑咗 "沸騰" 嘅動力 , 所以 用壓力煲 嚟煲飯 嘅效果唔一定好 .

其實 , 我覺得日本仔嘅 壓力 西 ...

係咪幾千蚊嗰d款呀?

水晶宮

uhtcl2006 發表於 18-2-25 00:20
我好小入嚟了┌ 今晚再煮, 又係生及底, 個仔邊食邊投訴......果一刻, 我好想打爆我老公個頭, 係佢好堅持要 ...

叫佢自己食晒佢。。。

廣告話佢哋唔溝米, 但老公話搭車聽到佢哋員工自己都笑呢個廣告。。。。

uhtcl2006    發表於 18-2-26 18:18

珍珠宮

大廚勳章

tammy2008 發表於 18-2-25 04:20
係咪幾千蚊嗰d款呀?
好幾年前 , 我買 Pan 記第一代 IH 磁應西施煲 大槪 3千 .依家 同我嗰款差唔多嘅型號 , 有人話見過 2千左右 .

其實 , 依家內地嘅電器廠商 已經懂得生產技術 , 所以 大陸 某 d 大牌子 1千左右(人仔) 嘅貨色 , 已經做到 同樣 甚至 比日本仔 更好嘅效果 .
不過 , 耐用性方面 大陸牌子 就頗值得懷疑 , 香港冇代理 , 壞咗就麻煩 .

ご馳走様

大宅

khman 發表於 18-2-23 20:24
多數係 d "舊" 米 (或 "陳" 米) .... 可能日子太耐 , 水份留失太多 , 所以變到好難煮得腍 ....

試吓用佢 ...

好勁。知道咁多方法(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

khman    發表於 18-2-25 12:03

首頁

尾頁

跳至