夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

生左bb差不多一年,幾乎一星期總有幾日為個b嘈交,感情真係傷透,好傷心,已談不上愛,只覺得唔想破壞依家既狀況,有無過來人?求經歷+安慰..

男爵府

可否講多D背景唔係唔知比咩意見安慰

水晶宮

carmen929 發表於 17-11-15 14:13
生左bb差不多一年,幾乎一星期總有幾日為個b嘈交,感情真係傷透,好傷心,已談不上愛,只覺得唔想破壞依家 ...

咁大家出發點都係為bb 好啫, 你俾多d 產後婦女既小冊子佢睇, 俾佢知道自己好易有產後抑鬱, 叫佢咪激你

大宅

生左bb差不多一年,幾乎一星期總有幾日為個b嘈交,感情真係傷透,好傷心,已談不上愛,只覺得唔想破壞依家 ...

其實要睇清兩人爭拗通常係拗乜。

小朋友咁細個,通常拗既都係照顧和家務問題,呢D已經算易解決,因為係可以用錢解決到既問題,請個姐姐搞掂。

請姐姐除左外判晒所有厭惡的家務外,你仲可以將時間擺係真正重要的地方度,例如親子關係和夫妻關係。

另外,兩公婆可以一星期一兩晚出去拍拖都仲得,唔一定要所有時間都只可圍住小朋友轉。有得揀和被迫做分別好大。

到小朋友再大少少,要拗既野可能關乎教育理念,價值觀或其它錢解決唔到既問題,到時仲煩。

通常大家都會用負担唔到或唔想同個陌生人住埋一齊黎推塘請姐姐既諗法,但其實好傻,一個家入面,有乜野重要得過夫妻關係呢?夫妻關係尤如一家之本,若然唔好,家不成家,對子女都無好處,影響大到唔可以用錢衡量。

瑪瑙宮

會唔會你自己有 D 野唔聽人意見所以嘈呢? 有 D MAMI 一定唔比小朋友飲開奶茶, 但幫手湊果个 (99, 你媽, 你老公) 就比開奶茶, 所以你又好唔開心, 又同老公投訴呀 99 咁咁咁, 你老公又唔覺得有問題.

幫我湊囝个親戚比開奶茶个囝飲, 或者佢會買猴早散比佢食, 又煲 D 咩比佢飲, 我唔會有意見的. 有次佢跌左我个囝落床額頭撞到瘀左, 我又無出聲, 比得人湊都要有信心佢湊得好.

我只係舉例, 你無講, 所以唔知你情況係乜. 我 ex 有度好, 佢乜都唔理, 我唔使聽多个人意見重好.

洋房

Yee_ng 發表於 17-11-15 14:22
可否講多D背景唔係唔知比咩意見安慰

由生完到坐月到依家發生好多事,例如我出院後第一日佢就鬧到我媽喊,唔尊重我屋人,導致我同屋企人都有條刺係到,佢既唔注重衛生令bb有皮膚病,仲要俾奶奶賴關我人奶事,令bb由bb床跌落黎頭落地,仲有好多好多小事大事積埋積埋,佢唔理我感受,同佢講要安全同衛生佢話唔覺有咩問題,黑我面最後搞到bb咁我真係好痛

洋房

tammy2008 發表於 17-11-15 15:11
咁大家出發點都係為bb 好啫, 你俾多d 產後婦女既小冊子佢睇, 俾佢知道自己好易有產後抑鬱, 叫佢咪激你
...

佢有時係專登激我,講咩都頂到行,再唔係就黑面唔出聲
我係有架。。之前同bb打針俾健康院姑娘發現到

男爵府

回覆樓主:

你c6應該係新手爸爸比d育嬰書佢睇,不過唔知你c6燥底定未準備好做爸爸才會成日頂你

水晶宮

carmen929 發表於 17-11-15 16:58
由生完到坐月到依家發生好多事,例如我出院後第一日佢就鬧到我媽喊,唔尊重我屋人,導致我同屋企人都有條 ...

你係咪 ftm ? 咁佢要返工可以對住 bb 既時間其實唔多, 佢 up 咩咪由佢 up 囉, 你自己照用自己覺得啱既手法去湊佢管唔到架

洋房

dativebond 發表於 17-11-15 16:43

其實要睇清兩人爭拗通常係拗乜。

佢有問題既時候永遠只會企係到等我解決,我係女人都想依靠個男人,唔好下下要我諗,有事上黎得我解決..

同埋好多時啲問題係由佢產生出黎,舉個例之前bb半歲左右我覺得佢似生蛇,叫佢睇醫生求安心都好,佢黑我面話自己覺得唔係,最後症狀越嚟越似,最後死死地氣去睇醫生

我叫佢自己搵個醫生睇,佢搵個普通科仲要冇香港大學畢業,係新加坡讀嘅叫歐洲大學畢業嘅醫生,佢一嚟就係咁碌我老公將醫療咭錄左幾千蚊,佢只係普通科,一黎就講錢,我話屋企有bb怕唔怕,佢話唔洗理bb

淨話越加多錢啲藥越勁,俾我個感覺勁差,間診所無冷氣連醫生都無著袍好似好窮咁...我話覺得呢個醫生唔多妥,我想叫佢睇另一個睇,佢話信呢個醫生,最後睇唔好,搵皮膚科專科醫生睇800蚊一樣有得碌醫療卡,睇好左,點解佢連搵個醫生都可以搵成咁!?仲要唔肯聽我講,真係瞎都覺得有唔妥仲要黑我面話我先激心

我地有請工人,我地加工人加bb一齊住,我part time做野...

男爵府

回覆樓主:

有身邊識好多男士都係唔鍾意睇医生有病就只會買成藥,有時唔好跟佢咁足唔係你咪又多個大B(你c6)你唔係佢媽有病自己辛苦都唔去睇咪由佢

大宅

回覆樓主:

生完BB女人有情緒病但同時男人都會有不過就會被忽略。
如果你先生做咁多野令你唔滿意既。
可否轉個方式相處呢?
例如 BB野你自己話晒事,佢只需聽你指令做,不用加意見。大家就會減少 爭吵。好似你唔滿意佢搵個個醫生點解你自己唔決定用邊個呢?
你要知道,你叫男人做野,要清晰俾佢知道自己點幫你,但你叫佢搵完就唔信佢既話,就會有反效果。令男人會唔想理BB野,因為次次做完都俾人話。

複式洋房

係 會覺得未生b 果時兩夫妻感情仲好啲 生完b 之後感情反而差左。

別墅

CENMEITING 發表於 17-12-3 17:20
係 會覺得未生b 果時兩夫妻感情仲好啲 生完b 之後感情反而差左。

我都覺得系,差左好多,直情想離婚

男爵府

由個b一出世到呢家21m .. 每個月總有3-4日嘈交... 明明佢發癲在先但佢次次都覺係我問題
有幾次嬲到直情想離婚

大宅

我都係,阿囡而家已經21個月,好多時為左照顧問題嘈,今日連搵對袜都搵唔到,得3個櫃同都唔搵,仲要搵藉口駁咀黑面,乜野都旨意我搞掂,長期好攰唔夠訓好燥,但男人做多少少就皇恩浩蕩咁~感情已在不知不覺流逝

複式洋房

2018父親節勳章 2018復活節勳章

那就跟老公協議,若是bb的問題, 就要平心靜氣, 不能炒架!

若大家當初已決定組織家庭,生下結晶品,那就唔應該為BB而嘈, 咁已經傷透左大家感情,何必呢? BB 係為家庭帶來歡樂同幸福,而唔係拆散一個家.

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 carmen929 的帖子

通常生完之後第一年係最考驗夫妻關係的一年,因為太多瑣碎事情要做,而且老婆身體上的不同也需時適應同恢復。兩公婆最好可以盡快磨合好一個合作模式,湊大D就慢慢好D,越來越多樂趣。
未經本人同意,不得轉載以上內容

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

其實我見好多人都係類似咁,十分無奈。

大宅

生咗小朋友,生活方式唔同左,自由都無左,而家日日為牙仔打算,戲都冇得睇,兩個人出街趕頭趕命,又冇得瞓覺,失去嘅嘢確實係幾多,但見到牙仔笑,見到阿仔扒係膊頭就覺得好窩心,屋企多咗好多笑聲,相比起失去嘅嘢,我覺得都值得,希望你正面啲,生活才會開心
And if you give me what I want, Then I'll give you what you like

首頁

尾頁

跳至