跳至
[加拿大] 血淚PR卡

首頁

尾頁

洋房

.......................................

男爵府

回覆 mcdouglas 的帖子

mcdouglas,

謝謝回覆。

男爵府

kimmama 發表於 17-11-16 04:26
sorry, 我笑爆左 "當然,真人接聽前要先按一堆選項(好似打機“chok”秘技咁以離開錄音迷宮,呢招相信香 ...

可否分享一下不習慣的地方?謝謝!

複式洋房

呢個好難答,因為每個人背景唔同,接受到同接受唔到既地方都唔同。自己 feel 吓最好

別墅

mcdouglas 發表於 17-11-20 03:07
呢個好難答,因為每個人背景唔同,接受到同接受唔到既地方都唔同。自己 feel 吓最好 ...

you are so positive, thank you for your sharing! Enjoy reading your posts a lot!

複式洋房

回覆 bschyeah 的帖子

謝謝,我一直相信每個人都有命運。自己控制唔到既事無辦法,可以控制既唯有做足啲。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

HoiChingMaMa 發表於 17-11-16 21:40
期待中⋯

我其實都已經land 了三個半月,但仍未收到PR Card, 是否正常?
you should try to call them and check. they used to mixed up the mailing address and have a typo error.

I have received my PR Card in 58 days after I landed. PS. I landed on end of August this year.

Hope this helps!

別墅

kingmommy 發表於 17-11-29 04:42
you should try to call them and check. they used to mixed up the mailing address and have a typo err ...

早兩日收到了,等了差不多四個月。

謝謝分享

大宅

回覆樓主:

我張楓葉咭米又係因為政府做錯野,寄唔倒。
話說我地land時已攪埋楓葉咭,用親戚個地址,之後又係返左香港。我地等左好耐親戚都收唔倒,我地就打長途過加拿大問,問倒原來佢地打字門牌number打漏左一個數字(禁都錯得),我地就問佢嘅然依家知道出錯左,你地會補發嗎?佢地竟然答我地,你地等到60日收唔倒,第61日先申請要求補發……
我地即時O咀,咩你做錯野仲要我自己申請過?
最後,無行,都只好如佢所說,第61日再申請補發。今次好快就寄到我親戚屋企,信面地址今次正確,但一睇封cover letter, 都仲係印有錯嘅地址。
掂曬!只可以講加拿大人"真"係誠實……

複式洋房

回覆 scampylwk 的帖子

做錯嘢呢樣其實喺呢度真喺好正常,佢唔會因爲佢既錯誤爲你改正而喺根據佢本身設立既 plan 黎做,用香港做嘢標準其實呢班人全部炒得。你呢種情況即喺當寄失,寄失喺要打電話問佢幾時寄出,寄出日期起算六個星期後先可以填 form 聲稱寄失補發。(啲 agent 都唔好信曬,好似我咁,明明佢信封有 "Do-not-forward"都叫我搞個 forward service)

子爵府

scampylwk 發表於 17-12-5 11:41
我張楓葉咭米又係因為政府做錯野,寄唔倒。
話說我地land時已攪埋楓葉咭,用親戚個地址,之後又係返左香港 ...
呢種做野方法全國通行, 大大小小公私營機構都係一樣.. 真係要比個叻佢地!

複式洋房

謝謝分享!我同老公都返咗嚟 Toronto 2個月,老公係新移民。剛剛今日終於申請晒同收到某啲證件(SIN、Health Card、PR Card、車牌)。
係幫老公搞證件嘅過程中,深深感受到呢度政府人員做嘢有幾『是但』!當中有幾張證件都有出現地址同名串錯字嘅情況,雖然我哋都有責任去 check, 但佢哋實在太容易打錯字!而家每當我哋搞證件,去銀行都會好小心 check 清楚。
所以大家都要小心~

大宅

回覆樓主:

講開錯,我張SIN 都錯得好離譜,除左個number 同credit card no., 其他都錯哂,我個名轉左另一個人名,仲要係男人,地址跟左呢個男人住址,又多左張信用卡資料,出生日期,年份錯,係月份日子一樣,搞左大半年先轉得番

複式洋房

回覆樓主:

樓主請問 land 個時申請 pr 卡報住第二個省既親戚地址有無問題?

複式洋房

回覆 IvyannaY 的帖子

理論上喺無問題,但我覺得睇你移民喺咪有地域性之分。例如當初申請魁北克省技術/投資,應該無理由走去用 BC 住址,但如果喺聯邦經濟類移民,因無限你選擇邊度定居(都應該喺魁省除外),就應該可以用第二個省報地址。

首頁

尾頁

跳至