跳至

首頁

尾頁

別墅

係香港用CREDIT CARD 係因為paywave 唔流行, EPS 又要入密碼,. 係Melbourne
大部份商店都收Debit card , 少數目交易就只收現金. 去肉檔買豬肉都收debit card. 去面包舖買$3 面包又可以用. 基本上張Debit card = 八達通咁方便. 睇唔到咩理由仲要申請Credit card, 除非你覺得還min pay 送利息俾銀行洗好好玩.

男爵府

pat_kylie 發表於 17-12-3 14:16
係香港用CREDIT CARD 係因為paywave 唔流行, EPS 又要入密碼,. 係Melbourne
大部份商店都收Debit card , ...

唔該各位。我一直唔會過期找咭數。之前擔心因為有澳洲朋友話有舖頭只收credit card 唔收debit card 啫!如果所有都收debit card, 咁都冇咁驚,只係冇得儲mileage 啫!

複式洋房

Gee! 發表於 17-11-17 09:52
回覆 mrs.frog 的帖子

我都冇credit card, 係度咁耐都未試過有問題
我主力用AMEX Explorer credit card, 一般可以儲 2x 積分, 大概等於2%回贈.再加上買5% off giftcards, 所以一般日常消費 (衣食行玩) 可以有7% off.

男爵府

2018復活節勳章

andylch 發表於 17-12-9 14:42
我主力用AMEX Explorer credit card, 一般可以儲 2x 積分, 大概等於2%回贈.再加上買5% off giftcards, 所以 ...

哪裡買到5% discount gift card?

首頁

尾頁

跳至