自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆樓主:

揾到新工爆鑊勁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

咁要睇下你日後條路點行了, 如果想繼續做咪忍下囉,如果想走咪爆下囉,不過如果你果行細而佢地人面廣就唔好去到咁盡

公爵府

tinnor 發表於 17-11-16 23:00
用時間及實力去證明比人睇。

差不多情況
我頂左9個月

睇到D成積,先同老細我忍足9個月
現在有D成積先講

大宅

你個情況, 我會叫你忍. 上面都有JM提到爆左情況都未必有好轉, 再加上忍左, 敵在明你在暗, 平時做野小心d唔好俾位人入就得, 忍無可忍就搵工走, 唔值得為公事動氣

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

BK999 發表於 17-11-17 07:37
但有問題的人是同級,佢做了幾年,我做唔夠一年. 我唔想説三道四,但忍得辛苦呢!
...
我會揀走。佢做了幾年, 加上2 VS 1, 現在連阿頭都BUY 佢唔BUY你, 變成3 VS 1局面。
既然你做到隻"積" 咁, 都冇人欣賞, 重要諸多留難, 睇唔到有咩原因留低。
如果你阿HEAD 係好既, 一早聽到閒言閒語就黎問你求証, 而唔係選擇相信佢地。
好似樓上JM 講, 就算你爆了, 佢都未必信, 只會覺得你唔認錯, 你搞是搞非。
此地不留人, 自有留人處, 預期係咁, 不如趁早閃好黎好去, 走得有尊嚴, 佢地咁叻,佢地做哂佢囉~

Childhood is journey, not a race.

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

老虎蟹都爆咗先,以洩自己心頭之憤,情況仍然繼續嘅話最多劈炮唔撈

男爵府

先忍然後搵工走, 臨走時先爆佢一鑊

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

只想同你講,要爆何其容易,要走亦唔難; 最難嘅係忍,環境差仲要留,留低仲要做到野,可以做出成績就人上人。

爆可以發洩一時情緒,但於你的事業毫無幫助。 如果你的行頭窄,好容易通行知。 如果係大範疇嘅,宜家好興做ref check,舊老細好容易報到仇。

所以我建議忍一時之氣,海闊天高。 一邊廂默默做、另一邊密密揾(工)。 揾到工要走都唔好爆,忍到宜家爆就係蠢、功虧一貴,請埋食散水餅,先重新出發。 做到就係大將之才。

tom_s18    發表於 17-11-19 10:13

大宅

ChloeMa 發表於 17-11-17 10:03
只想同你講,要爆何其容易,要走亦唔難; 最難嘅係忍,環境差仲要留,留低仲要做到野,可以做出成績就人上 ...

多謝各好JM的回應!
個同级經理應該一resign. 攪我,係覺得我唔受氣的人,唔在乎份工. 如果我12月前resign. 佢今年一定加得好,又可以能忍埋4月等另一個bonus.
至於個assist. 自以為學滿師,我走佢又可升高一級,但仲未坐倒我個位,但必定兩級跳,所以佢地D陰謀論,我好清楚,兩個人做一份,必然質素不及她們。

大宅

回覆樓主

仲細咩,爆... 完全對件事冇幫助,只有破壞自己聲譽同前程。另個阿頭更肯定佢地講既野係啱既...
唔知你公司幾大,情況幾差。可以既話忍到過12月或4月先走啦。不過睇怕長遠你都係要走(除非有咩大轉變)留嚮度都冇運行

男爵府

babyangie 發表於 17-11-17 19:37
仲細咩,爆... 完全對件事冇幫助,只有破壞自己聲譽同前程。另個阿頭更肯定佢地講既野係啱既...
唔知你公司 ...

真係唔明点解现在D人可以做得咁绝?打工啫,又冇搶你碗飯,何必呢? 要還呀! 有報應! 我支持你,加油呀!

男爵府

BK999 發表於 17-11-16 22:17
一個部門,一個head, 兩個經理(一個係我) , 兩個助手, 一助手已resign. 現在工作超忙,助手只做另一經理的 ...

唔好爆,但都唔好忍,以溫和方法反映問題,及提出解決方案,不要令老細覺得你對人不對事,記住唔好勞氣

珍珠宮

BK999 發表於 17-11-17 19:20
多謝各好JM的回應!
個同级經理應該一resign. 攪我,係覺得我唔受氣的人,唔在乎份工. 如果我12月前resign ...

我近排都面對類似問題,我比你更忟係佢哋合二人之力都做得無我咁好,但結果亞頭都係盲咗咁。初時我都好嬲想爆,但係冷靜落嚟,我就明白爆乜都無意思,留返啖氣算。我亦無打算忍,現在起做好辭工嘅準備,佢哋做咩講咩唔好理,自己準備好,交低封辭職信,就咁多。係咪嘅情況解釋或嘈都變得無意思,亞頭唔駛睇人,無須教精佢,而且公司又唔會無咗邊個唔得,無須放大自己,尤得同類人堆在一起算啦!

子爵府

是是但但 發表於 17-11-17 09:25
我會揀走。佢做了幾年, 加上2 VS 1, 現在連阿頭都BUY 佢唔BUY你, 變成3 VS 1局面。
既然你做到隻"積" 咁, ...

完全同意 。個勢係你點講都無用 。樓主只做了一年,唔多track record , 其他人唔輕易信你 。爆完大鑊嬴啖氣但未必有好結果

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一個部門,一個head, 兩個經理(一個係我) , 兩個助手, 一助手已resign. 現在工作超忙,助手只做另一經理的 ...

11月尾喇,過年拿左bonus,同時搵工再爆唔遲。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

臨走前爆佢, 點解要比面佢呀。 大家做野唔幫未算, 仲要系人地背後放箭,勁討厭。

男爵府

另一個經理做耐過你甘多,而你做咗只不過一年,如果你爆佢,你試吓在head 的角度諗,可能會覺得呢你搞是非....同埋佢有咩原因要維護你先?

我覺得唔洗走、忍下先,呢啲情況多多都有,可以走得幾多間公司? 人士關係可以好神奇,可能有一日個助手同另一個經理唔夾,轉頭幫你,又或者個head 同個經理唔夾撐你...

大宅

回覆樓主

話爆果d唔洗攞reference letter?
佢而家係經理喎⋯⋯

珍珠宮

sarali 發表於 17-11-16 23:00
橫掂都有機會會走,一定出聲

橫掂 end up 都可能自己會走,梗係爆佢!

好多人欺善怕惡,唔出聲以為你好蝦。親身經歷,爆完對家收斂好多,最後鬥長命,嗰個人俾人逼走左,我仲做緊

大宅

回覆樓主

我會搵咗工,辭職嗰下先爆
如果你唔諗住走,勸你忍下,佢地3個同一陣線,你爆完日子仲難過

首頁
12345...6

尾頁

跳至