親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

親子王國15週年勳章

請問如在skyscanner 訂CX 機票,係咪一様儲到AM? AM點入返落戶口?thx

禁止訪問

公爵府

親子王國15週年勳章

Skima 發表於 17-11-19 00:31
有冇得儲 AM, 係視乎機票級別, 同購買途徑無關.

要睇機票級別?唔係所有機票都可以儲咩?

咁我唔係CX官網訂,miles點入我户口?機場check-in時入?

伯爵府

oiyau2005 發表於 17-11-19 00:16
請問如在skyscanner 訂CX 機票,係咪一様儲到AM? AM點入返落戶口?thx

視符級别儲幾分,如有分儲,最唔煩咪去到check in時同地勤話儲AM,比個號碼佢入。
另外亦可完成行程後7日至半年內(請再確定限期),上番AM web site追番未入嘅哩數

禁止訪問

伯爵府

oiyau2005 發表於 17-11-19 00:41
要睇機票級別?唔係所有機票都可以儲咩?

咁我唔係CX官網訂,miles點入我户口?機場check-in時入?

你在cx買,去到填寫個人資料ㄧ頁,應該有AM會員號碼填,你填咗就自動入哩數落AM Account度。

公爵府

親子王國15週年勳章

hennyyoyo 發表於 17-11-19 00:48
你在cx買,去到填寫個人資料ㄧ頁,應該有AM會員號碼填,你填咗就自動入哩數落AM Account度。
...

CX 官網買我知呀,就係唔係官網嘛

公爵府

親子王國15週年勳章

Skima 發表於 17-11-19 00:47
你唔知機票有分等級的嗎 ?

有電子機票號碼之後, 自己上 CX 網上登記就可以. 去到機場至搞, 當然都得. ...

你講嘅等級係咪經濟丶商務丶頭等呀,咁邊D係冇得儲呀?

伯爵府

oiyau2005 發表於 17-11-19 01:14
CX 官網買我知呀,就係唔係官網嘛

#5有解釋……方便咪check in 時搞。
註:訂時如有格比你填AM號,填咗就Ok

伯爵府

oiyau2005 發表於 17-11-19 01:15
你講嘅等級係咪經濟丶商務丶頭等呀,咁邊D係冇得儲呀?

淨係經濟都會有不同class,你上cx都應該睇到

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

只要你買咗CX機票,你可以上CX網頁個『管理行程』,用電子機票號碼或預訂號碼登入。入到去可預先填定乘客資料,例如passport資料、聯絡電話、電郵之類,其中有項可填你 Asia Miles 會員號碼。你行程完咗佢自動幫你入飛行里數。

如果飛之前無入,你行程完咗可上 Asia Miles 網填寫要求補發飛行里數,但記住一定要保留 boarding pass 作証明。

至於你張機票可否計里數,就視乎你買咩 class。即使是經濟位或商務位,佢哋都仲有分唔同 class 架~

wcpcelia    發表於 17-11-19 10:21

公爵府

親子王國15週年勳章

hennyyoyo 發表於 17-11-19 01:34
淨係經濟都會有不同class,你上cx都應該睇到

我知,但JM話有冇分儲,視乎機票級別,我一向以為所有機票都有得儲,咁有咩級別係冇得儲分?

公爵府

親子王國15週年勳章

Lihoma 發表於 17-11-19 01:37
只要你買咗CX機票,你可以上CX網頁個『管理行程』,用電子機票號碼或預訂號碼登入。入到去可預先填定乘客資 ...

咁唔係官網買,買果時咪唔知有冇得儲囉

伯爵府

oiyau2005 發表於 17-11-19 01:40
我知,但JM話有冇分儲,視乎機票級別,我一向以為所有機票都有得儲,咁有咩級別係冇得儲分?
...

fanfare嗰D買好似無得儲,有錯指正。
可能因太特價吧
仲有可能團票,太平都未必有得儲。

伯爵府

oiyau2005 發表於 17-11-19 01:45

你都可以咁講,當時係唔知分數有多少,有啲agent有show儲幾哩,有啲無show。

公爵府

親子王國15週年勳章

hennyyoyo 發表於 17-11-19 01:48
你都可以咁講,當時係唔知分數有多少,有啲agent有show儲幾哩,有啲無show。

Thx

伯爵府

回覆樓主:

比ㄧ個例子比你參考……
話説我同朋友同時先後(半小時內)在expedia買機票去英國(我儲avios,與AM差不多)我買時填晒資料及哩數account,當時未顯有幾多哩數,當我比完$check番,我有9400左右嘅哩數。朋友緊接買同ㄧ經濟位、價$ㄧ樣,佢比完$得6400左右嘅哩數。咁我估計我嘅經濟位嘅class高過她同時我買時係最後ㄧ張。
唔知你明唔明 我講乜

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

oiyau2005 發表於 17-11-19 01:45
唔理有無得儲,都照入會員號碼先。如果機票上有寫係咩 class,你都可以上CX網頁睇下,唔記得佢網頁有無講點計里數。除非係好特價機票,真金白銀買通常都有得儲嘅~

wcpcelia    發表於 17-11-19 10:22

伯爵府

Lihoma 發表於 17-11-19 01:57
唔理有無得儲,都照入會員號碼先。如果機票上有寫係咩 class,你都可以上CX網頁睇下,唔記得佢網頁有無講點 ...

公爵府

親子王國15週年勳章

hennyyoyo 發表於 17-11-19 01:56
比ㄧ個例子比你參考……
話説我同朋友同時先後(半小時內)在expedia買機票去英國(我儲avios,與AM差不多)我買 ...

我明呀。
即係唔同class里數唔同,但應該大部分有得儲啦。

首頁

尾頁

跳至