夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

Bibibut 發表於 17-11-19 20:42
係移民,但我放吾抵香港的父母

結婚後就是第二個家庭,妳丈夫有沒有婚前說過移民之事?

公爵府

二小姐 發表於 17-11-19 20:52
老土個句,一齊咁多年而家話分開,係咪有小三

對左咁多年,要唔要細路點會無機會無時間傾呢?

我有懷疑過是否有小三。但佢在錢方面好慳家。如果有小三間屋佢一定要返。反而佢話比我住喎?除非有錢女人。

公爵府

yirehlam 發表於 17-11-19 20:52
結婚後就是第二個家庭,妳丈夫有沒有婚前說過移民之事?

我們在美國註冊。後期佢父母由美國返來,其他兄弟姊妹都返曬來。

珍珠宮

回覆樓主:

似有小三多喎

子爵府

Bibibut 發表於 17-11-19 20:45
我吾明白點解而家先講,其實早6、7年我表態想傾,佢又吾傾。

有一個很大的原因他找到或遇到了另一個他覺得心動的女人,所以他把過去忍受你不到的地方全說出來,他不想做壞人,羅列你的不是,也表達他都有錯,錯在縱容了你,現在他不想再忍受,他想和你和平分開。這大多數是很多男人在心有異動時做出的舉動。

先冷靜下來,把他所說的列出來。甚麼是可以改過來的?甚麼是需要兩個人共同努力?移民如果是一定要做的,那如想這段婚姻繼續下去,那你都應跟著去。你不去他去只會令原本已冷凍的婚姻走到盡頭。是否要孩子我反而覺得你丈夫未必真想要,他想要孩子,你一早說不想生,那只代表你們之間沒有好好溝通,如真想要你也可以生,關鍵是大家有商有量。

而最重要是他想怎樣?他是否已另有人?這點很重要。兩個人的問題是日積月累的,所以先想想你自己可以改的,再問他把話坦誠說出來。
mc <()>

公爵府

mc 發表於 17-11-19 21:03
有一個很大的原因他找到或遇到了另一個他覺得心動的女人,所以他把過去忍受你不到的地方全說出來,他不想 ...

你覚得有彎轉嗎?

大宅

如你想继续同佢一齊, 我觉得有2个方法

1. 理智地冷静地列出每一点問題, 在旁列出你提議的解決方法, 坐下傾下

2.找婚姻調解

子爵府

Bibibut 發表於 17-11-19 21:18
你覚得有彎轉嗎?

有沒有彎轉視乎他在和你談時的態度是怎樣?你們之間現在的相處如何?如果他已搬出去代表他想離開的心很堅定,代表他外邊有人。你自己有甚麼打算?先想好再找他談。
mc <()>

公爵府

mc 發表於 17-11-19 21:33
有沒有彎轉視乎他在和你談時的態度是怎樣?你們之間現在的相處如何?如果他已搬出去代表他想離開的心很堅 ...

今日傾的時候大家好平靜。我下午返工,佢如常車我同我食野。佢冇話即時搬出去,話諗緊。

子爵府

Bibibut 發表於 17-11-19 21:37
今日傾的時候大家好平靜。我下午返工,佢如常車我同我食野。佢冇話即時搬出去,話諗緊。
...

那就先去想你可以怎樣去挽回?先不要問他是否有其他女人。先由夫妻之間的問題逐一去解開。畢竟你們一起這麼久,就算沒有愛情也有感情。默默去改變讓他看出你有多想補救,也讓他感受到你不是被迫去做,而是真的覺得這樣更好。
mc <()>

瑪瑙宮

Bibibut 發表於 17-11-19 20:00
我吾知同邊個傾,同你傾可以嗎?

尼度大家都可以傾. 如長久無性生活, 有女人都唔奇. 好多野又無溝通, 又無性, 咁如好朋友一屋住. 問下佢, 想挽回大家去見下婚輔, 盡力挽救, 若佢斬釘截鉄唔搵又決定搬留間屋你住, 佢下一步你都要預左.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mc 發表於 17-11-19 21:03
有一個很大的原因他找到或遇到了另一個他覺得心動的女人,所以他把過去忍受你不到的地方全說出來,他不想 ...

X2

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

既然咁耐都係咁, 佢突然話要分開, 一係佢真係忍得你好辛苦, 一係出面有另一個; 佢提出對你嘅不滿, 你自己諗下有無得改善下, 不過, 如果你地剛去完旅行番黎, 佢都咁講, 我有D唔樂觀!

公爵府

mc 發表於 17-11-19 21:41
那就先去想你可以怎樣去挽回?先不要問他是否有其他女人。先由夫妻之間的問題逐一去解開。畢竟你們一起這 ...

佢好似好抗拒我去改變。例如我約佢星期六去dinner, 佢話你返呀媽度啦⋯⋯吾洗啦⋯⋯

公爵府

Bibibut 發表於 17-11-19 23:12
佢好似好抗拒我去改變。例如我約佢星期六去dinner, 佢話你返呀媽度啦⋯⋯吾洗啦⋯⋯
...

我吾知佢想點

子爵府

...

我覺得你老公應該出邊有人,否則他不會如此抗拒你的接近。他不想變成壞人,他只想你可以接受慢慢和平分開。你不妨觀察一下他,如果一個男人內心有了另一個人,很明顯會抗拒你的接近,會棍和你保持距離。但他又怕自己形象受損,也不想其他人認為這個女人是小三。只要你細心觀察必會有發現,一個人可以說謊,但就不可能一直偽裝。
mc <()>

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

99%有小三。
你C6講出左你地好多問題,
無論係邊個造成,
我認為咁嘅情況,
有冇小三都好難相處下去。
你改?如果改得到就唔會咁多年都係咁,而且有D問題根本係冇可能改。
你只係40幾歲,
分開左亦未必冇第二春,
要分就快D分,唔好俾佢拖,
揾律師諮詢分佢層樓,
千祈唔好信佢俾你住,
佢搬得出去就係街外人,
佢一個屈尾十加按或賣樓,
你就乜都冇。

大宅

...

看來他想和平分開,為了減輕罪疚感,說出了很多理由,又願意讓你繼續住在原有居所,作為他對你的補償。他可能已經有了另一個對象,可能已開始,又或醞釀曖昧中,所以更不願意你去改變,假若你變得很好,他就再沒有藉口去離開

水晶宮

...

你平時成日番外家架?

子爵府

回覆樓主

似小三按捺不住想坐正

個c6對樓主應該無曬愛了 只剩下責任 不過唔好聽佢講話層樓比你住就信曬 佢係咁意思 小三未必肯 要有防衛心態先 反轉豬肚隨時就係屎

挽救就問佢搵唔搵婚姻輔導 如果佢唔想都好難有轉機了

首頁
12345...6

尾頁

跳至