婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好火 發表於 18-1-17 11:28
我生仔第二日年30晚,我62,99來睇孫。
我99立即叫c6回家做節,c6話早幾日做咗,
99話今晚在家做節,c6回答 ...
我生完出院幾日, 明知夜晚得我同c6湊bb, 佢地又係話做節, 硬要拉我c6走, 我c6已經日頭趁有陪月睇住既時候返左去一轉食lunch當做節, 佢地就係咁自私!! 我b出世之後滿月之前又多節日, 造冬、聖誕、元旦............................. 之後又扮屋企老人家出事呃c6掉低我同bb返去陪佢做節...........................

子爵府

KarenJackson 發表於 18-1-17 07:56
生完第7日 62個朋友打黎問BB係咪出左世?
99係電話話 個BB已經冇左~

嘩把口臭過屎渠

珍珠宮

回覆 EudyptulaMinor 的帖子

你99心地好差

大宅

回覆 麻甩二少 的帖子

我仲經典,我坐月果陣99專誠打電話俾我阿媽,千叮萬囑叫我阿媽千祈千祈唔好劏雞煲湯俾我補身,原因係唔好殺生幫佢新孫績福喎,我阿媽當然冇理照煲啦,

翡翠宮

小RENE 發表於 17-11-20 13:39
好耐無上黎~
話說最近果件99講左一句: 新聞話,果d人嫁女,個媽咪送左一層800樓俾個女呀,阿仔,你娶呢d ...
你99都忽忽地.串佢係我得我要你個仔咋.唔係我佢娶到老婆呀!!!!

翡翠宮

bigheadshan 發表於 18-1-18 20:49
回覆 麻甩二少 的帖子

我仲經典,我坐月果陣99專誠打電話俾我阿媽,千叮萬囑叫我阿媽千祈千祈唔好劏雞煲湯 ...

咁你99成世人有冇煮雞比你老公食呀?又長大到.

男爵府

回覆樓主

結婚前 c6 偷食 係帶條女返佢自己屋企搞 佢當時同佢父母 阿哥同住 之後我爆佢 人地阿媽話結婚前 選擇下 咁你咪怪我啦
te quiero mucho mi amo

男爵府

回覆樓主

差d 唔記得 佢叫我以後都唔準再提偷食一事 話傷感情
te quiero mucho mi amo

別墅

個孫用左暖氣,交翻煤氣費

大宅

回覆樓主:

坐月時阿媽幫我餵奶,99話: 無阿媽幫你, 你點算呀? 老公幫手換片,又話從來未見過個仔咁辛苦!

佢日日上嚟口多多,搞搞震,唔幫手,仲要唔抵得人哋幫我

男爵府

我親家熱情如火,有時真係唔知點同佢相處。
阿女坐月,佢整走埋陪月姨姨,阿女搬回娘家,我地自己再請另一位陪月姨姨,點知親家話要睇新抱同個bb , 又黎我地家。

陪月姨姨煲木瓜魚湯,親家一入屋見到,又同阿女講,"妳飲呢的湯唔得架......blah blah blah......" 今次呢位陪月阿姨好脾氣,就笑笑口問佢想新抱飲咩湯,點知親家一句窒陪月姨姨, "妳專業,使乜問我!"

於是陪月姨姨笑笑口行開。跟住既整整一星期,親家一黎到,就找陪月姨姨麻煩。結果,我忍唔住,就同女婿講,如果佢阿媽再玩野,就預備吃閉門羹。

親家有再上黎,結果我地唔理佢,佢人一到,我同陪月姨姨去街買bb 野,等個bb 同阿女在房休息。佢自己鐘意問就點。

之後我地搵左親家老爺,叫佢地搞掂呢位奶奶。

老實,我都快將做人奶奶,我從來不插手後生既事。佢地喜歡點就點。所以關係非常好。 反而未來新抱,常同自己阿媽頂咀,我咪笑下囉。

做個通情達理既人,人地自會對自己好。唔好樣樣老馮咁去煩的後生。

Kawai619    發表於 18-3-9 17:21

別墅

cindyyu73 發表於 17-11-20 16:44
我同C6結婚前幾個月係佢表哥結婚
佢舅父都話自己人叫我去飲~

好衰

大宅

回覆樓主

各位新手媽媽都好明白岩岩接初生bb返屋企,我係喂人奶,半夜緊係無覺好訓,咁看C6的三位哥哥同啊嫂上來睇啊b,大家有傾有講的時候,99爆左句,啊仔照顧bb好辛苦,講完行開左,我C6聽到補左句,我老婆重辛苦啊。99先講,啊,佢都好辛苦既。但c6都唔知我嬲。有一次因為發生左小小事,我就同c6講,你辛苦啊,等我來啦。佢先知我嬲。我話你辛苦唔通我就好享受咩?我抱啊b一抱抱兩三個鐘,背脊又痛手又痛,99抱一陣就放返啊b落床,啊b喊又係我去搞。當然,照顧bb係我既責任,但奶奶有意無意的説話難聽過粗口,時不時就係我或者其他人面前講佢個仔有幾辛苦。不過算數,佢緊係幫自己個仔講説話架。我唔會理佢

大宅

1) 我大過我C6四年的, 早幾年剛拍拖果陣, 阿99當住我面同C6講「男人唔洗咁急結婚住啊, 三十幾先結都得」(咁即係要我到奔四先嫁? 咁你當年唔40歲先嫁?)
2) 生仔的事, 唔驚喎, D明星都係四十幾歲都仲生到, 女人一日未收經一日都仲可以生 (咁你唔40歲先生你果仔? 我99廿幾歲誕下她的寶貝)
3) 結完婚, 阿99又當住我面, 話教我地夫妻之道「你地都要有大家的私己錢, 男人要有自己錢, 唔好好似阿邊個邊個咁, 成份糧俾晒個老婆, 然後每個月得返幾百蚊用, 邊可以咁啊, 唔得囉」(難聽D講, 阿99你估你個仔搵十萬9千七啊? 就算你仔俾晒份糧我管, 咁又點?)
4) C6知我身體差, 驚我生不出(自然分挽), 所以都講話如果我第日要生, 一定要開刀, 阿99就話啦「係女人都生到啊啦, 去附近果間政府醫院咪得囉」 //// C6話如果我生, 要搵陪月俾我, 阿99又話「多如, 請陪月D錢, 不如用來買多D補品好過啦」(阿99從來都唔進補的, 因為佢更年期已過, 一齊住了幾年, 佢煲親都係D涼野, 袪濕野,同埋佢覺得自己身體好好, 根本唔需要進補, 試問一個連自己都唔洗補的人, 又會唔會幫媳婦進補呢? 我來經期, 佢仲叫我食西瓜添)

公爵府

bac1234 發表於 18-4-13 16:49
1) 我大過我C6四年的, 早幾年剛拍拖果陣, 阿99當住我面同C6講「男人唔洗咁急結婚住啊, 三十幾先 ...

其實在99眼中....
心抱根本就不是人,自然也不應該有人的待遇(99的女兒除外)

大宅

回覆 chitosefung 的帖子

原來好多6299都會叫個媳婦就阿邊個啊!!!我聽到我覺得難聽, 未嫁前就叫我個名, 一嫁了, 我連個名都改埋, 叫做阿邊個

大宅

leahbb 發表於 17-12-3 22:34
99: 你想個bb似邊個呀?似你定似你老公?
我: 想似我囉 哈哈
99: 似你有咩好?你咁瘦
好多JM都有講過, 生了出來, 99一定話係似男家
似男家所有親戚, 似樓下個看更, 但都唔會似阿媽

男爵府

畀面勳章

bac1234 發表於 18-4-13 17:01
似男家所有親戚, 似樓下個看更, 但都唔會似阿媽 ...

男爵府

bac1234 發表於 18-4-13 17:01
似男家所有親戚, 似樓下個看更, 但都唔會似阿媽 ...

似樓下看更

笑左

別墅

bac1234 發表於 18-4-13 16:59
回覆 chitosefung 的帖子

原來好多6299都會叫個媳婦就阿邊個啊!!!我聽到我覺得難聽, 未嫁前就叫我個名, 一 ...

del

首頁

尾頁

跳至