論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛請了外傭, 要同小朋友同房, 如果碌架床, 外傭睡上格可以嗎? 有無人都是咁?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

koalac28 發表於 17-11-20 17:07
剛請了外傭, 要同小朋友同房, 如果碌架床, 外傭睡上格可以嗎? 有無人都是咁? ...

有呀!仔細時, 姐姐瞓上隔, 仔瞓下隔, 之後女大d, 兩個瞓上下隔, 姐瞓拉出黎既子母牀!
放下自在

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主

我姐姐都係瞓上格床,見工時有同佢講定先。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好多家庭都係SHARE房間, 安排沒有問題的

JD930    發表於 18-9-27 09:19

侯爵府

剛請了外傭, 要同小朋友同房, 如果碌架床, 外傭睡上格可以嗎? 有無人都是咁? ...
合約有share room照選便可.

象牙宮

為何不行?

理由?

1,000萬買200呎
南昌站匯璽II呎價逾2.1萬元
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20171117/20217208

JD930    發表於 18-4-10 11:46
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

最緊要同佢溝通左佢ok就得

大宅

Poo得好勳章

回覆樓主:

of coz yes, 最緊要簽約前講明

大宅

fifi1 發表於 17-11-21 15:29
of coz yes, 最緊要簽約前講明

老實講香港地方經貴,有幾個可以有工人房?我媽媽同係和印姐一閒房,媽媽下格姐姐上格,吾洗做廳長都算好啦?

MABOMA    發表於 19-2-6 11:33

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

搭單問,如果用高身衣櫃間個房(無門,可加簾) 俾工人+B女, 又得唔得? Thanks

珍珠宮

BeAhappyC9 發表於 17-11-22 23:49
搭單問,如果用高身衣櫃間個房(無門,可加簾) 俾工人+B女, 又得唔得? Thanks
...

Agent 話,應該要有門&鎖,另工人可以安心 睡覺或換衣服時 唔會有人(男人)撞咗入房。

但未必家家可以做到。

JD930    發表於 18-4-10 11:46

寶石宮

2023年兔年勳章

可以 係合約寫明

象牙宮

SS0303 發表於 17-12-4 11:21

Agent 話,應該要有門&鎖,另工人可以安心 睡覺或換衣服時 ...

反問agent:
換衣服時 唔會有人(男人)撞咗入房。換衫,房/浴室都行,對不?。
安心 睡覺:高架床上睡+床帘。
生活是須灵活變通。隨环境而變。

討論下。
香港环境是,in fact, 想自有一房,找村屋雇主,獨立單位,house。別墅。
任何多層式單位,三梯8伙。几乎不可能。实話实說。

JD930    發表於 18-4-10 14:21
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

SS0303 發表於 17-12-4 11:21

Agent 話,應該要有門&鎖,另工人可以安心 睡覺或換衣服時 ...

勞工處规定,只要有隱閉空間就得,無寫明要有門

禁止訪問

禁止訪問

大宅

你地買咩公司既碌架床?ikea?海馬?
我都搵緊呀

別墅

回覆 koalac28 的帖子

當然可以啦

男爵府

回覆樓主

我都系同姐姐一間房,姐姐上格床,我訓下格床
不過姐姐7月尾先到

別墅

回覆 kkkiko 的帖子

首頁

尾頁