懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主

一日一隻雞蛋,多D飲牛奶、湯(花膠湯、雞湯、魚湯、豬骨湯),食牛肉、魚

男爵府

yukszehuang 發表於 17-11-29 15:19
我現在8個幾月,但唔係話唔好食雪糕咩?

牛油果、牛肉、鷄疍,如果你8個月就唔好食花膠,因為食太多你要順產會好辛苦

大宅

yukszehuang 發表於 17-11-20 18:37
醫生話我個胎細左幾日,想問食咩可長胎??

幾日姐,最緊要係醫生話冇問題

子爵府

回覆樓主:

我初期日日食芝蛋治,次次照超聲波都大一日

大宅

回覆樓主:

狂食花膠!

別墅

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

mimi23 發表於 17-12-2 14:38
牛油果、牛肉、鷄疍,如果你8個月就唔好食花膠,因為食太多你要順產會好辛苦
...

點解會辛苦,是因為bb會太大嗎?

男爵府

yukszehuang 發表於 17-12-2 19:28
點解會辛苦,是因為bb會太大嗎?

其實我冇食過,只係我朋友叫我孕後期千祈唔好食花膠,佢話佢就係當時唔識食太多,令到胎盤黏到好實,順產時超級辛苦,你或者問下其他人意見

男爵府

回覆樓主

多食米飯,麵包,澱粉類主食⋯⋯我懷大囝時好鍾意食飯同麵包,本身瘦底亦冇妊娠糖尿,大囝出世9.4磅,依家陀緊二仔,又係鍾意食飯,囝囝偏大一週多,我諗我可能要調整下飲食結構⋯⋯

別墅

牛年勳章

飲晨露滴雞精有用!! 佢啲蛋白質細得嚟易吸收, 可以幫BB補充營養,而且佢冇膽固醇,肥胎唔肥人

大宅

jojobaaah 發表於 17-11-28 17:55
+1 滴雞精我揀翠翠嗰隻 隻原味最啱我飲 多o的營養 bb會重得好o的

我想問滴雞精係邊到買,係唔係普通超市有,定係要去專門店

別墅

回覆樓主

我個人覺得生冷野始終唔好
訓多啲,食多啲牛肉,雞蛋,飲奶

禁止訪問

男爵府

由26週開始我呀bb次次檢查都話係細碼bb,頭圍肚圍細左1w多幾日,腳細2w,我就每日雞蛋2隻 ,多飲牛奶,多食牛排牛肉,隔日早上空肚飲滴雞精,之後每次產檢都有200g有多既增長,但仍然係細碼bb到37週,我買埋即食燕窩,肚餓時溝鮮奶食,一星期重左280g, 而家而家呀b 38週有6磅幾喇 唔洗太擔心,胎兒大小正負2週係正常,佢有長大就ok~

男爵府

雪糕我唔建議用作長胎食物咁食,畢竟會滋生細菌,我間唔中過口癮買h字頭既獨立包裝食囉
同埋有人話飲媽媽奶會長胎,我呢2星期隔日飲,有b真係有重左唔小,但媽媽奶好易肥埋落媽媽度……

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

chocolate666 發表於 18-1-31 13:44
回覆 yukszehuang 的帖子

滴雞精,可以幫BB補充營養,而且長胎唔長肉我自己比較過咁多個brand, 最後 ...

想問下係咩牌子呀?

洋房

回覆樓主:

我都係細左幾日呀! 都係叫我訓多d同埋食蛋 ja.
另外,我見好多人都話食花膠,但我聽聞花膠會塞乳線,第日喂人奶會好痛,所以我冇食。咁邊樣先岩呀?

首頁

尾頁

跳至