少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

謝指教

大宅

我都想知

大宅

笑得好勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

深呼吸再深呼吸

大宅

笑得好勳章

難免有勞氣時候,知道自己忍唔住就停一停先,廢事成日鬧佢喇

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

抖一抖先

複式洋房

首先自己都要唔好咁緊張啦, 小朋友越罵越抗拒做功課, 因為一做功課潛意識就諗起你罵佢個樣!

大宅

KCBaby2011 發表於 17-11-20 22:51
謝指教

我有時間就同小朋友睇下功課,有時冇時間就檢查做完就算,如果佢唔啱,老師會叫佢改嘎嘛,如果佢係唔聽爸媽支笛嘅,老師圈佢叫佢改心甘命底。考試可重點溫返老師改錯部分。放鬆D!檢查功課我要求唔高,答案做啱就得,唔啱改到啱。至於寫字靚同醜我唔太Care,除非字大字細同錯字就要求佢改,擦得太多打擊佢自信心,最緊要佢鍾意返學,肯做功課,我便OK!只要佢唔恐懼做功課,之後大D就會自律完成。仲有一樣好緊要,小朋友專注力有限,可以事先協定好做完一份俾佢休息5-10分鐘,之後就兩分再休息一次,慢慢加上去,咁會好好多。再唔得就同佢玩遊戲,例如畫個雪糕筒,每做完一份休息時就俾佢加一層,油顏色,等佢做完功課就可以完成一份畫作,希望幫到你。放鬆D,越緊張越依賴同恐懼,佢地會慢慢以自己方式長大。我們一起加油

子爵府

親子王國15週年勳章

自己要求低 d,佢所有識做,唔 lur 答案就得。派返黎有錯就改。做完功課無論幾忙,都需要畀雙方 5-10 分鐘時間休息、玩、開心下。我一嬲,就會飲水順返條氣。

禁止訪問

回覆樓主

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章

大宅

靓媽8號 發表於 17-12-13 22:08
之前有個治療師教我如果活躍症啲小朋友可以試吓浸下腳,比個漏斗佢計吓時好似比賽咁,原來都幾快可以專心做 ...

請問係唔係一路浸一路做啊?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至