嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb4個月大,食人奶另補奶粉,平日大便2日1次or1日1次,呢幾日都4,5次甘嘅質地,唔知算唔算正常呢 定肚痾呢?😢有無媽咪有經驗?

大宅

4,5次係指每日...

大宅

有無人知

大宅

HYWL 發表於 17-11-21 14:35
Bb4個月大,食人奶另補奶粉,平日大便2日1次or1日1次,呢幾日都4,5次甘嘅質地,唔知算唔算正常呢 定肚痾呢 ...

我果個50幾days 全人奶,每五六次槍林彈雨,勁過你呢張片片,應該冇事啊。

你有冇聞到痾爛屎的屎味,特別臭。

複式洋房

回覆樓主

最好帶bb去化驗一下便便穩陣d吖。睇落去就係有黏液。

複式洋房

回覆樓主

唔好拖哦,肚痾超過一個星期很有可能會引起 繼發性乳糖不耐受的。

複式洋房

唔好意思,我BB都係咁,睇左幾次醫生都唔好,想問你BB最後點?
希望你見到回覆!謝謝

複式洋房

回覆樓主:

我bb依兩日刀系

大宅

回覆 ryan84521 的帖子

之後睇左醫生 輕微腸胃炎 開左益生菌同d腸藥都食左兩個禮拜左右先好番

複式洋房

HYWL 發表於 18-1-23 22:05

之後睇左醫生 輕微腸胃炎 開左益生菌同d腸藥都食左兩個禮拜左右先好番

多謝你隔咁耐都覆返我,因為真係好麻,醫生都係開益生菌比我bb,要我轉左隻無乳糖奶粉,因為冇咩味 ,佢唔肯飲!唔知好唔好轉返正常奶粉,所以周圍問下人囉!

大宅

我唔係成日上bk所以遲左覆我個b係咬得手多先甘痾 但bb就精神嘅
醫生話食住益生菌同腸藥 由佢繼續痾 慢慢就會正常番

大宅

我果時無轉奶粉 醫生教我落少一匙粉 浠小小容易消化先

複式洋房

HYWL 發表於 18-1-23 22:28

我唔係成日上bk所以遲左覆我個b係咬得手多先甘痾 但bb就精神嘅

我bb唔知咩原因,但都係好精神架,但就係食完就疴,成個輕晒,同bubu有潺,睇果個係中環名醫黎架,每次都要千幾。覆左幾次診,食左d唔知咩藥,叫做好d,但唔想bb食咁多藥,見到有其他媽咪都有講,好多人都等佢自己好。而家三星期,仲有小小,所以咪諗緊仲去唔去覆診囉⋯⋯
Btw多謝你嘅回覆吖

首頁

尾頁

跳至