少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大仔11歲, 6年級, 自4年級下學期開始好反叛, 好難教, 不自動自覺做功, 成績一般, 中, 數不及格, 甚麼都要叫, 但都不做, 日日與他發生沖突, 自己又EQ低, 唉!我活得好累!好痛苦!

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

努力!加油

大宅

2018復活節勳章 15週年勳章

溫習最緊要是自覺,好多細路仔都要大個啲先會開竅,知道溫書/學習係對佢地將來重要,就會自動自作覺去溫習。

或者,試下抽少少時間,睇下依套戲 (奇蹟補習社),前年出的,個陣睇完,都有令我諗後生時可以好像女主角般努力便好。希望可以令你兒子有一番覺悟

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

有時我哋越緊張,子女越叛逆,最好調整自己的心態

男爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章

阿仔出年升小一,我都好擔心功課同溫習問題,好怕變成兩母子角力,關係會差咗

子爵府

加油, 我囝以前都好似你囝咁樣, 而家中三已經好啲, 無咁勞氣, 我以前都好似你咁, 完全明白你感受, 唯有同自己講唔好放棄佢, 呀媽都唔理佢, 佢就成pat 泥架la, 要加油

男爵府

多謝你們的安慰

大宅

我個 P.4 要開始為呈分試預備

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

大宅

虎到金來勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

多點鼓勵和讚賞, 讓佢明白現在讀多點書, 將來的路冇咁難行, 唔係將來後悔已太遲

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

係呀!而家啲青少年, 係需要鼓勵同埋讚賞㗎!你越鬧佢,佢越反叛,大家關係就更加差!

大宅

同情,十卜十卜,加油呀

水晶宮

同路人!好攰!
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

明白!呢個年紀係咁,過多兩年又唔同哂!
你上網聽下余德淳講少年成長,很有用,我,我聽後很得幫助

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔中三咪一樣做乜都要人催...

小學時重要聽話.成績唔錯...
叫佢做野都叫爽手...叫就會做...
中學後就成績我唔理咁多囉..
咁大個真係要等佢開竅....
我好彩..仔仔小學時重聽話..叫做入到B1中學...
咁依家中學...衰極都係成績麻麻..
品行尚可...SO FAR冇學壞...
但係叫佢做野..執下房咁..真係催到發火先會郁...
依家安慰自己...叫佢都重會郁下..
再大D可能我發火都唔SO我啦...

我見有D人話..個女小一會頂嘴
乜都頂一餐...都唔知點教好..
我仔..到依家都唔會亂頂嘴..

複式洋房

努力

大宅

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 睛靈勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

當佢地小四開始時, 駁咀駁事本領高強左, 我既EQ指數亦隨即下滑, 好多時大罵完都真係覺得身心疲累, 後來慢慢試下唔理佢, 事後再問返佢同佢講返媽咪剛才嬲你咩咩咩, 佢自己都明白有唔啱, 但唔知點解咁做

既然呢個係必經反叛期, 惟有忍耐地陪佢渡過及等佢慢慢開竅.

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小朋友反叛期係難處理D, 要多一點包容同忍耐

男爵府

四十幾歲人, 從未如此灰心過! 好多感觸, 好掛住天堂的老父, 希望他為我指點迷津.....

首頁

尾頁

跳至