想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

felixsky 發表於 17-12-11 14:06
甘希望你老公可以如願以償今胎係個女啦⋯⋯俾佢恨到甘就皆大歡喜不過你6299會唔會係想要男 ...

佢一向無咁好彩,所以次次講起想生仔定女,佢立即話唔好講,唔好問佢 佢怕自己把口,講乜都唔中。 其實過多幾日都去驗,唔知扣埋d假期,年底知道結果未。到時候知道左就唔洗心掛掛!

我次次去檢查都有上磅,輕左d。但之後會買返個磅,到時我老公一定日日足我上磅!我而家已經要日日量血壓,又忙碌多樣野。

可能你呢排心情好,食得瞓得先重左姐。正常增磅無乜問題既....但好快會比公司同事發現。到新年時,個肚又凸起,親戚朋友一定知道。

男爵府

常綠葉 發表於 17-12-11 14:32
佢一向無咁好彩,所以次次講起想生仔定女,佢立即話唔好講,唔好問佢 佢怕自己把口,講乜都唔中。: ...

你年底就知結果好快呀!我都book左1月中做T21, 希望大家都順順利利
點解要日日量血壓既?你平時去產檢個度都有量架?我去產檢個度都無姑娘幫我量既...係咪怕大肚婆血壓會高所以要量?你老公真係好細心呀

大宅

felixsky 發表於 17-12-11 16:51
你年底就知結果好快呀!我都book左1月中做T21, 希望大家都順順利利:fortu ...

診所話10個工作天可以知道結果,希望BB健健康康。唔知係咪抽一筒血就得呢?我好難抽血,有時抽三次都抽唔到!你做T21要一早book定架?係咪都係抽血就ok?

我老公係一個完全唔細心既人,非常粗心大意架!但我無乜動力做research,佢又好緊張BB,所以自動波做好多research!我個助產仕話次次去睇佢時,自己要入房先磅重,量血壓同驗蛋白尿。我上次去量上壓13X,所以我老公咪驚囉。但助產仕話正常架!量左佢會安心d,我咪做囉,怕佢ee哦哦。

我呢幾日一飲水就作嘔!又多胃氣!而家又食唔落burger,可能全日食得個淨生麵!好無胃口!

男爵府

常綠葉 發表於 17-12-12 16:42
診所話10個工作天可以知道結果,希望BB健健康康。唔知係咪抽一筒血就得呢?我好難抽血,有時抽三次都抽唔 ...

我都係一飲水就作嘔呀以前我一日飲8杯水...宜家一日可能飲得8啖水喳又口渴又唔敢飲甘多..好驚缺水呀!我上次食譚仔叫左個豬肉米線,食左一舊肉想反胃,最後都係剩係食左個米線喳...不過呢兩日發覺食pizza有胃口仲有我琴日食左好多粒喬頭好開胃

我就一早book定T21, 我驚佢無位呀,好似係剩係抽血就得,不過我個度包埋照一次超聲波同見醫生,希望到時順順利利T21好似話3日就有結果,可以唔駛擔心甘耐都幾好我見有媽媽話懷孕後抽血會暈,你最好拎定d餅抽完血之後食補充返。特別係我地呢排又無胃口食既野又無咩營養

大宅

felixsky 發表於 17-12-13 12:54
我都係一飲水就作嘔呀以前我一日飲8杯水...宜家一日可能飲得8啖水喳又口渴又唔敢飲甘多. ...

我都係一日8杯水既人黎架 而家一啖分幾次濕下口,嘴唇都乾d!真係好難頂!我對氣味又係好敏感,而家聞到咖啡味,煮餸油煙味又作嘔。已經好多日無係屋企食,一日食一碗淨麵。其他野食唔落 但已經好好,無真係嘔過!

喬頭係醃制食品,可唔可以食架?但可能你今日想食,過兩日又可能食唔落lu~ 我已經feel到BB郁動,唔知點形容俾你聽。但好搞笑,多數晚上會發生。你到9週時留意下

分分鐘你個報告出,我都未知。我呢邊手腳慢,話10日有報告。分分鐘鐘等成個月。你會唔會驗埋性別呀?我地d口味有d似,唔知關唔關性別事架呢?

男爵府

常綠葉 發表於 17-12-13 14:28
我都係一日8杯水既人黎架 而家一啖分幾次濕下口,嘴唇都乾d!真係好難頂!我對氣味又係好敏感, ...

咦,我以為驗T21係包埋驗性別架...你宜家講一講我下次真係要問下包唔包先,我會驗埋性別呀,下次驗完話你知仔定女呀

你講得好岩呀!我琴日食完喬頭今日已經唔想食啦!我媽日日買餸之前都打電話問我想食咩先敢買佢話未見過人陀b甘難服侍要日日食唔同既野喎我呢兩日食菜芯覺得有陣草青味...真係要忍住唔抖氣夾硬甘吞左佢...唉!好難食呀真係....不過好彩我老公好體諒我,今日買左pizza我食食pizza好開胃一d反胃都無好滿足喔!

我都好想感受下呀b郁呀今日先7w4, 要再耐心得下...

大宅

回覆樓主:

其實我係咪唔正常呢?? 我無反胃感覺,胃口正常,食野又正常,無特別大轉變

呢幾日經常想食“味噌湯”,尋日特登煮左個味噌湯烏冬食, 食完成個人好滿足,好似中左六合彩咁,哈哈哈哈哈

呢幾日開始去便便有 d 困難,有 d 辛苦,明天就係 7 weeks 啦,星期五第一次去照,好緊張

男爵府

monkeyyyy 發表於 17-12-13 15:47
其實我係咪唔正常呢?? 我無反胃感覺,胃口正常,食野又正常,無特別大轉變

呢幾日經常想食“味噌湯”, ...

唔係呀!唔同人反應唔同,有人可能會遲d先出現孕吐,有人什至無孕吐反應,可能你係呢類人所以先甘姐咦,我同你個b都係差幾日喳喎, 我今日7w4你黎緊照閃閃?祝你個b閃爆照完返來報喜呀,最鐘意聽到大家都健健康康

大宅

felixsky 發表於 17-12-13 16:01
唔係呀!唔同人反應唔同,有人可能會遲d先出現孕吐,有人什至無孕吐反應,可能你係呢類人所以先甘姐:wahah ...

今日放假係屋企無出街,出面成 37 度,一早開冷氣,但因為下星期有朋友黎,所以今日大掃除,做足一日,不過係慢慢做,哈哈哈哈哈

大宅

monkeyyyy 發表於 17-12-13 16:58
今日放假係屋企無出街,出面成 37 度,一早開冷氣,但因為下星期有朋友黎,所以今日大掃除,做足一日,不 ...

37度咪好熱!你係邊個國家咁熱?我之前7week時食得瞓得架!係上星期9week時先無曬胃口!

大宅

常綠葉 發表於 17-12-14 09:36
37度咪好熱!你係邊個國家咁熱?我之前7week時食得瞓得架!係上星期9week時先無曬胃口!
...

我係 Melbourne , 37 度我係屋企都無咩問題,尋晚食沙律做晚餐加雪糕

今日中午又想食味噌烏冬, 食完又好似中左六合彩咁,哈哈哈

大宅

monkeyyyy 發表於 17-12-14 13:32
我係 Melbourne , 37 度我係屋企都無咩問題,尋晚食沙律做晚餐加雪糕

今日中午又想食味噌烏冬, 食完又 ...

我無食過沙律同雪糕呀⋯怕有李斯特菌。之前睇過有位姊妹分享中左李斯特菌,BB早左出世。所以呢d會忍口,有冰既飲品我都唔敢飲。前幾日偷飲大半罐凍可樂,之後個肚唔多舒服。立即又驚驚地!

但你果邊咁熱,又真係幾難忍口。好在我同你相反,呢邊凍冰冰。但個心成日想飲茶記凍檸茶,珍珠奶茶果d⋯⋯

大宅

常綠葉 發表於 17-12-14 13:45
我無食過沙律同雪糕呀⋯怕有李斯特菌。之前睇過有位姊妹分享中左李斯特菌,BB早左出世。所以呢d會忍口,有 ...

我依家飲唔到水啦,好彩我本身唔飲汽水既,最近買左 d 有汽既水,而且有少少味既,Lime/ Grapefruit/ Peach 之類,好彩係無加糖啦,同埋飲純果汁

呢幾日成日想飲湯,但我同鬼佬住,無中湯飲,所以唯有飲粟米湯 or 雞湯之類

男爵府

monkeyyyy 發表於 17-12-14 16:37
我依家飲唔到水啦,好彩我本身唔飲汽水既,最近買左 d 有汽既水,而且有少少味既,Lime/ Grapefruit/ Peac ...

鬼佬唔鐘意飲中湯架?你可以煲小小俾自己飲一人份量唔好食甘多沙律同雪糕呀⋯⋯始終仲係初期,真係怕有菌呀,小心飲食為上

大宅

felixsky 發表於 17-12-14 17:17
鬼佬唔鐘意飲中湯架?你可以煲小小俾自己飲一人份量唔好食甘多沙律同雪糕呀⋯⋯始終仲係初 ...

我呢隻鬼佬連西湯都唔飲,哈哈,我做少好多!!! 我自己平時整定 d 雞湯放冰霜,有時加 d 肉加 d 菜當湯飲囉

知道,我會小心飲食,希望明天見到閃閃啦,

大宅

monkeyyyy 發表於 17-12-14 16:37
我依家飲唔到水啦,好彩我本身唔飲汽水既,最近買左 d 有汽既水,而且有少少味既,Lime/ Grapefruit/ Peac ...

我今日冲冲下涼時噴胃酸 之後去左驗panorama NIPT,可能飲太多水。去到Mall連嘔兩次... 我飲decaffeinated 既茶又無乜問題喎!去港式茶餐廳飲到忌廉湯同餐包,起碼叫有d野落肚。我而家都頂自己唔順,覺得自己食野好麻煩。胃氣又多,以前一向小胃氣。

男爵府

常綠葉 發表於 17-12-15 09:25
我今日冲冲下涼時噴胃酸 之後去左驗panorama NIPT,可能飲太多水。去到Mall連嘔兩次... 我飲dec ...

呢幾日凍凍地我沖涼較水比較熱...琴日沖沖下先醒起其實可唔可以沖甘熱呢?之後沖完上網search下結果原來頭3個月唔可以沖甘熱水會影響bb發育宜家好擔心添....我仲沖42度

男爵府

felixsky 發表於 17-12-15 09:57
呢幾日凍凍地我沖涼較水比較熱...琴日沖沖下先醒起其實可唔可以沖甘熱呢?之後沖完上網search下結 ...
我都沖好熱架 你睇到D咩話唔可以?? 唔夠熱又怕冷親

男爵府

ignit 發表於 17-12-15 11:14
我都沖好熱架 你睇到D咩話唔可以?? 唔夠熱又怕冷親

好似話最好沖37-38度,仲要唔好超過20分鐘,同埋要空氣流通,你google下孕婦沖熱水涼就會見到相關資料架啦。好似話頭3個月bb發育緊會熱親佢,影響佢發育唔好我都好後悔點解唔早d google下,不過好小聽人講所以唔係好識,宜家分享下,希望多d人知道呢個資訊。

男爵府

felixsky 發表於 17-12-15 11:19
好似話最好沖37-38度,仲要唔好超過20分鐘,同埋要空氣流通,你google下孕婦沖熱水涼就會見到相關資料架啦 ...
原來係咁, 咁我又唔會沖咁耐, 15分鐘攪掂
咁我試吓37-38會唔會覺得凍先, 如果冷親都係麻煩

首頁

尾頁

跳至