自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近加入左個fb便當群組,想學下整便當系少假期日子送飯,等個仔開心下,我見有d便當好靚,不過多數用腸仔,火腿,蟹柳,獅子狗,最恐怖嘅系用五顏六色的一包材料(12蚊店有得賣)染到d飯有顏色。感覺學校嘅飯仲健康過哩d.當然都有d系整得又靚又健康。

有送開飯嘅媽媽你地又會用咩材料?想參考一下。

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主:

我唔識
不過睇書見過綠色用菠菜渣汁,粉紅色用紅菜頭渣汁
同埋用芝士紫菜做眼呀鼻呀都算健康吖

大宅

Fatjelly 發表於 17-11-22 10:40
我唔識
不過睇書見過綠色用菠菜渣汁,粉紅色用紅菜頭渣汁
同埋用芝士紫菜做眼呀鼻呀都算健康吖

但我見fb果到系介紹12蚊店買嘅染料染。

la_source    發表於 17-11-22 10:44

水晶宮

畀面勳章

88881111 發表於 17-11-22 10:17
最近加入左個fb便當群組,想學下整便當系少假期日子送飯,等個仔開心下,我見有d便當好靚,不過多數用腸仔 ...

玫瑰花小棠菜,椰菜花/西蘭花公仔頭,造型白烚雞蛋,煙三文魚玫瑰花,紅羅白/火腿/薯仔切花......用可愛配件,紫菜加蛋都可以好靚

別墅

最近加入左個fb便當群組,想學下整便當系少假期日子送飯,等個仔開心下,我見有d便當好靚,不過多數用腸仔 ...

顏色唔一定係加色素,用蛋黄,紅蘿白,豉油都已經可以啦。ig好多呢D,fb都有masa 個page,唔一定係腸仔、獅子狗……etc。

大宅

701003 發表於 17-11-22 10:44
玫瑰花小棠菜,椰菜花/西蘭花公仔頭,造型白烚雞蛋,煙三文魚玫瑰花,紅羅白/火腿/薯仔切花......用可愛配 ...

你哩個好正,如果冬天點保溫?

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我唔會用色素染色...腸仔就間唔中一條半條

大宅

KAHOI 發表於 17-11-22 10:54
我唔會用色素染色...腸仔就間唔中一條半條

哇,好靚

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

D媽咪真係好有心機。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

畀面勳章

88881111 發表於 17-11-22 10:46
你哩個好正,如果冬天點保溫?

我送飯,冬天夏天都放保溫袋

大宅

701003 發表於 17-11-22 10:57
我送飯,冬天夏天都放保溫袋

都系用膠飯盒裝?

大宅

RX-78 發表於 17-11-22 10:45
顏色唔一定係加色素,用蛋黄,紅蘿白,豉油都已經可以啦。ig好多呢D,fb都有masa 個page,唔一定係腸仔、 ...

Thx

男爵府

嘩,你好勁
想問下個飯盒係咪保温定用普通飯盒,食時室温?

水晶宮

想請教,紫菜眼鼻係途手剪定一話用造型器cut?另外見有人用黑芝麻做眼睛,或撈好多做飯糰,請問知唔知黑芝麻駛唔駛預先炒熟?定一話買返黎就用都可以?

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

vivi3719 發表於 17-12-7 22:54
嘩,你好勁
想問下個飯盒係咪保温定用普通飯盒,食時室温?

普通飯盒,加冰袋放保溫袋

水晶宮

cherrieloy 發表於 17-12-21 19:00
想請教,紫菜眼鼻係途手剪定一話用造型器cut?另外見有人用黑芝麻做眼睛,或撈好多做飯糰,請問知唔知黑芝 ...

我用較剪仔剪眼耳口鼻,黑芝麻未用過答唔到你

子爵府

之前有媽咪講過話果d紫菜得個靚字,但係攤凍左唔好食好um。我未試過加紫菜所以唔清楚。
有隻獨立包裝紫菜三文魚碎,果隻好好用。一包仔灑起飯面,有小小色幾好睇又唔會太多色素。我次次去日本都大量入貨,香港city super應該都會有。
我多數帶南瓜溶/西蘭花/蕃薯溶/蕃茄仔,煎鯖魚/三文魚/漢堡扒/雞扒仔(自己買無激素雞肶起雞扒)

首頁

尾頁

跳至