自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

JH_Mama 發表於 17-11-23 17:00
樓主, 好想鼓勵一下你。

我小朋友今年小二,當年佢考小一係超細B。學校老師話佢跟得好好,唔似一個超細B, ...

多謝你的鼓勵。

我覺得你仔仔係有真材實料,係之前的學校走寶!

公爵府

豬b老公 發表於 17-11-23 17:38
你自己有幾叻?

我自己名校出身,又入名牌公司,所以不其然對仔有好高的期望。

但事實我和仔仔,係兩個唔同的個體。

男爵府

sunnymama2 發表於 17-11-23 18:21
你仔堅叻

面試未完,可能黎緊仲有好消息,希望你成功。

我只係報咗六間,所以冇interview啦⋯⋯

我覺得直私小一面試係專收某一類型嘅小朋友,呢個亦係我當初唔俾仔仔參加面試班嘅原因.....因為我覺得每個小朋友嘅性格都係獨特嘅,我唔想為左小一面試要改變佢嘅性格....去迎合....

Anyway, 我相信每個小朋友都有獨當一面嘅能力,唔好唔開心啦,我相信家長有心有能力教小朋友,小朋友一定會闖出一片天⋯⋯

大宅

sunnymama2 發表於 17-11-23 18:33
我自己名校出身,又入名牌公司,所以不其然對仔有好高的期望。

但事實我和仔仔,係兩個唔同的個體。

咁仲好啦,父母叻啲,多啲resources 俾子女,就算讀書麻麻都有更多選擇同機會。

男爵府

回覆樓主

盡左力就得啦⋯⋯無謂俾太大壓力自己同個小朋友。吾覺意搞到小朋友情緒吾好就好大獲

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

我個大仔有自閉症,讀緊輕度弱能學校,好多野就算我點教佢佢都無可能識,你個仔已經比佢好太多了,妳願意和我交換嗎? 而我亦慶幸阿仔四肢健全,身體健康,比起其他弱能小朋友還不算太差,最初我們有咗bb既時候,唔係淨係希望小朋友健康快樂嗎? 只要佢地健康快樂,其他野都係次要,不要給自己和小朋友太大壓力,有開心媽咪才會有開心小朋友

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

小學階段,男仔天生比女仔慢,比較就無謂

禁止訪問

公爵府

caca0921 發表於 17-11-23 18:55
我個大仔有自閉症,讀緊輕度弱能學校,好多野就算我點教佢佢都無可能識,你個仔已經比佢好太多了,妳願意和 ...

你仔仔好幸運,有個咁樂觀的好媽媽,你和你仔仔要努力呀

子爵府

回覆樓主:

真心講,無論考小一,得同唔得,只係一個snap shot ,完全不可以衡量小朋友的potential

珍珠宮

超級特務 發表於 17-11-23 10:40
儘力而為, 問心無愧就夠。

同意

子爵府

ming1020 發表於 17-11-23 08:55
人比人比死人

珍珠宮

回覆樓主:

你依d咪係虎媽囉, 咩都要比較, 咁你有冇發掘囝囝有咩係比較突出同佢又喜歡架

每個小朋友都唔同, 要識得欣賞佢先得

珍珠宮

sunnymama2 發表於 17-11-23 08:50
仔仔好細個,學乜都快過人,考n,考k的命中率都唔錯,但係今年考小一,已收無數個reject。。。

其實我都算 ...

冇得比一山還有一山高自己仔緊覺得自己仔最醒,去到小一又唔同,佢去到中學又唔,去到大學又唔同,出到社會又唔同,每個階段都唔同,點比?醒同命運兩回事,我只知品德影響一生,所以要keep住身教,不要做怪獸家長便是對佢最好,點醒中途bom一聲跳左落你喊都無謂

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

面試要有實力又要有運氣
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珍珠宮

sunnymama2 發表於 17-11-23 18:20
聽人講,生得高大係着數d,我仔每次面試都係最細粒,講台形輸哂。

呢d係唔係所謂眼緣?

唔覺高大會贏過細粒,講野就真係有影響啦,黎緊呢年到我,好驚

水晶宮

咁細個,講技不如人,真係言重了。

唔可以睇一時的表現,條路仲好長。

珍珠宮

回覆樓主:

EK叫人向善

男爵府

回覆樓主

好明白你的心情,我同老公都叫讀書人,出嚟做嘢都係專業人士,一直都好注重培養小朋友,無奈暫時兩個仔仔都有點讓我哋失望,大仔同你仔一樣今年in小學,in兩間直資都無offer,細仔n班in過一間私人幼兒學校也是沒有收,可能我哋in得少,也可能定位太高,總之結果讓我同老公都覺得香港教育可能不適合佢哋,現在已經準備帶佢哋返加拿大讀書了

公爵府

sunnymama2 發表於 17-11-23 18:28
我明你,我明明每日伴讀,教佢認字,數學,係有時間付出的,但結果和付出不成正比,覺得自己好失敗。
...

係,我自問資源已經俾人好,我大學畢業為左佢地做ftm,又有工人幫手,我每晚就係陪佢地讀書,佢又唔係唔肯溫書,點解成績永遠只係中游?有d同學家長,連小一本英文書都未睇得未哂,有d就家長whatsapp群入面中英文都錯字百出,我就自己出埋練習紙,但佢地仔女成績同我仔差唔多甚至更好……
之前我開學時太緊張個仔成績,佢有壓力又唔敢同我講,自己偷偷地畫花哂d練習簿 所以我都迫自己放鬆d

首頁
34567...8

尾頁

跳至