自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 sunnymama2 的帖子

佢又睡眠窒息,佢係好難瞓得好,又唔鐘意食野

呢兩個問題一日唔解決, 一日都無可能夠人醒!!!

做父母有問題唔去解決, 係度呻都無用!

公爵府

回覆樓主:

我都學緊平常心。
咁我大女唔算叻,咁起碼佢咩都咁試。當佢想試佢就好努力。
妹妹就會睇姐姐頭。但佢運動就冇姐姐咁叻。但佢比姐姐social skill好好多。

男爵府

sunnymama2 發表於 17-11-23 08:50
仔仔好細個,學乜都快過人,考n,考k的命中率都唔錯,但係今年考小一,已收無數個reject。。。

其實我都算 ...

不要太介懷,你諗下自己BB乖巧已是最好的禮物。一定有心儀小學。加油

禁止訪問

子爵府

考學校,我相信大部份學校都係睇眼緣,父母職業,住係邊。。。
就算答問題識晒,都唔代表一定收,當日表現好緊要

伯爵府

wcandtt 發表於 17-11-23 10:13
考小學只係人生其中一小part, 人生路程好長⋯⋯,我2位小朋友都考唔到任何直資/私小(我target 一缐的), ...

真的塞翁失馬,焉知非福
我女都考不到一線直/私小,只考到2線的,但因為派位好過津貼學校,所以照讀,初時嫌學校語境不夠好,功課不夠深(驚對將來升中不利),但入左去讀先知老師校長好有愛心,雖然谷,但絕非亂谷,鬆緊有度,學生唔會晚晚做功課和温書搞到三更半夜,學生有社交上的問題,會主動協助,唔會好似屯門某間小學的校長那樣推卸責任,而且都算「進可攻,退可守」,所以我已覺得非常好了

珍珠宮

sunnymama2 發表於 17-11-23 08:50
仔仔好細個,學乜都快過人,考n,考k的命中率都唔錯,但係今年考小一,已收無數個reject。。。

其實我都算 ...

睡眠果度,醫生advice係咩?我好關心睡眠唔好,腦休息好直接會影響學習&情緒,要注意呀!

伯爵府

sunnymama2 發表於 17-11-23 18:20
聽人講,生得高大係着數d,我仔每次面試都係最細粒,講台形輸哂。

呢d係唔係所謂眼緣?

發音不清要糾正哦!如果唔係,越大越難教,尤其上小學後,見自己的小朋友時間少左,教的時間都少左,就更難教了
p.s. 我係ftm , 唔知wm會唔會有同一個情況

子爵府

唔駛灰心, 小學啫 !

親戚個鄰居初中成日唔交功課, 要見家長.
但高中開始發力, DSE考得好好入港大醫學院,
唔經唔覺都畢埋業.

小朋友的可塑性好高, 唔好咁快話自己小朋友唔醒.

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我小朋友都係今年考小學,呢兩個星期知道哂所有直私結果,只得1間普通嘅有offer ,我唔會諗其他嘢,唔得就係唔得,一定係自己小朋友比人哋遜色先會咁,無辦法,面試除咗準備功夫,仲有好睇小朋友性格,臨場發揮 ,老師眼緣等等,而且人哋一直做好多準備功夫去玩呢個遊戲,成功非偶然,人哋付出嘅比我多,收穫自然多過我。

一早諗好咗,就算全部都係rejected ,等大抽獎,派中寶校就叩門,叩唔到照讀,邊讀邊叩,努力裝備自己小朋友,同埋有時都要調節個心態,人人話好嘅學校都唔一定啱自己小朋友,小朋友漫長嘅學習過程中唔止學術成績 ,自信,心理質素,身心成長等等同樣重要,唔好太灰心,同小朋友一齊調節心態去面對呢個遊戲 希望你小朋友有合適學校。

公爵府

回覆樓主:

吾駛比較。 總有他的路可行出一片天既

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

slowlycat 發表於 17-11-24 10:30
好明白你的心情,我同老公都叫讀書人,出嚟做嘢都係專業人士,一直都好注重培養小朋友,無奈暫時兩個仔仔都 ...

個天好公平,你d仔考唔到,但起碼你地可以揀返加拿大呢條路,已經好過好多人

伯爵府

回覆樓主

現實就係咁。。。。其實你0興趣冇外補,你都預咗係大抽獎啦。

禁止訪問

回覆樓主

大宅

sunnymama2 發表於 17-11-23 18:29
多謝你的鼓勵。

我覺得你仔仔係有真材實料,係之前的學校走寶!

哈哈, 我又唔會話走唔走寶。只係, interview都係一個matching嘅過程, 同見工好睇好多因素一樣, interviewer嘅心情, 面見嘅時間, interviewer本身嘅preference等等。

只可以話我小朋友唔適合小一面試, 又或者當時佢未夠其他人成熟同知道自己做緊咩。到插班時好大部分係睇小一成績表/做卷而佢本身間小學程度都ok, 所以對佢有利啲。

其實每個小朋友都有佢嘅亮點, 或者你小朋友嘅亮點响呢種interview下顯現唔到出嚟, 但求學路係漫長嘅, 總有一個時候, 一個平台, 俾佢展現。

所以千奇唔好灰心! 同埋其實好多好多官津學校都係好好㗎! 我自己就覺得我哋第一志願嗰間比好多直私都要好! 千奇唔好覺得冇任何直私offer就係the end!

子爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我女今日見左e生. 都懷疑有睡眠窒息。e生寫左轉介信去睇專科。樓主有冇好e生介紹.

伯爵府

回覆樓主:

最緊要身體健康!
其它 : 盡做已OK !

男爵府

回覆樓主

幼稚園小學時女仔係會醒過D男仔
男仔普遍要去到中四先「訓醒」

我自己係中學老師也是家長

常提醒自己不要比較,注重小孩品格丶閱讀丶身體健康發展就夠了

子爵府

回覆樓主

EK 好多吹水怪同埋怪獸家長,要幾勁吹到幾勁,唔好太信睇完就算
最緊要相信自己仔女永遠是最好,佢一定會找到自己的路

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

考小一唔同考k架!
如果唔額外train (面試班/英普/朗誦/音樂……) 命中率真係~~
(利申:當年女考小一,咩都唔做就去,全軍覆沒)

首頁

尾頁

跳至