醫護健康

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

老人家多數唔鍾意住老人院

侯爵府

MommyPanel勳章

我地個個要返工, 最後決定住老人院, 咁樣反而有人照顧3餐及食藥, 我地會抽時間輪流探, 媽咪適應及開心~ 哥哥未結婚, 一得閒就去, 一星期幾次..

伯爵府

好睇個人,有D主動申請入院,有人照顧好開心,有D又好驚

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Peanuts 發表於 17-11-24 12:51
係, 無論屋企定院舍, 最緊要多D去探佢去陪佢

yes, 就算請姐姐都要講彩數。有啲好好有啲好懶同古惑。而且一定要放假。院舍就實有人照顧。。不過始終老人家都想多見自己孫兒及親人。

我女2001年1月8日QE出世  

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

老人院...唔會有人LIKE

子爵府

牛年勳章

AC117 發表於 17-11-24 17:08
好睇個人,有D主動申請入院,有人照顧好開心,有D又好驚

我識一個阿婆,因為佢住喺個女度,佢見個女嘅家人都唔夠住,佢一滿歲數,就自己主動申請入政府嗰啲老人院,佢個女屋企同老人院距離好近,咁佢個女每日都會去探佢, 禮拜日 孫女會同佢飲茶, 佢係老人院住到而家,佢而家已經100歲了。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

樓主朋友好孝心

大宅

falalala 發表於 17-11-24 23:14
樓主朋友好孝心

唉!久病牀前無孝順?邊個吾知亞媽係女人呀?最好自己有個錢有層樓,請個工人照顧自己,吾好麻煩啲後生,未佼到變神台貓屎!!!

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆 stella^^ 的帖子

都啱既,生活艱難

大宅

honoluluwendy 發表於 17-11-23 11:47
我識一個朋友, 佢為咗啲兄弟姊妹要送佢嘅爸爸媽媽入老人院 不惜同兄弟姊妹反面自己接咗一對老人家返屋企, ...

你朋友好生性,又重親情。

子爵府

牛年勳章

fafamama123 發表於 17-11-25 06:36
你朋友好生性,又重親情。

佢話因為佢爸爸媽媽好錫佢, 所以 佢唔忍心將父母擺落老人院。

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

babysweetbaby 發表於 17-11-23 13:24
應該冇一個老人家鐘意吧!

咪係,困在老人院,無理由like.

珍珠宮

回覆樓主:

好睇老人家活動及自理能力,如果是一樣唔好,入住老人院係好啲

子爵府

牛年勳章

stella^^ 發表於 17-11-25 00:48
唉!久病牀前無孝順?邊個吾知亞媽係女人呀?最好自己有個錢有層樓,請個工人照顧自己,吾好麻煩啲後生, ...

我好贊成你講 ,久病床前無孝子, 因為我真係親眼睇見一個 朋友,
佢阿媽生前 好錫佢 ,但後尾,佢阿媽心臟病 入咗院 ,醫生通知佢 ,驚佢呀阿媽會唔得,佢去咗兩次左右, 佢就同佢既兄弟講 ,叫兄弟同佢阿媽講,叫佢放心走啦 ,佢既理由只係因為成日咁樣黎醫院好辛苦㗎!

子爵府

牛年勳章

cakii 發表於 17-11-26 10:01

我識個朋友,佢阿媽好錫佢,
但當佢阿媽老咗 ,佢哋幾兄弟姊妹,就夾份請工人 照顧佢阿媽 ,但當工人放假 ,佢哋幾個就輪更服侍佢阿媽 ,但輪到我呢個朋友當更,佢只係比錢工人照顧佢呀媽, 佢同啲朋友講 ,去佢阿媽屋企照顧佢, 比死更難受!

水晶宮

回覆樓主:

你的朋友超級孝順

珍珠宮

honoluluwendy 發表於 17-11-26 16:11
我識個朋友,佢阿媽好錫佢,
但當佢阿媽老咗 ,佢哋幾兄弟姊妹,就夾份請工人 照顧佢阿媽 ,但當工人放假 ...

點解佢要咁形容呀

子爵府

牛年勳章

cakii 發表於 17-11-26 23:17
點解佢要咁形容呀

係呀 !我都覺得佢幾誇張㗎 !呢個係自己阿媽!係呀媽既屋企。 佢唔願意照顧佢阿媽囉! 枉佢阿媽仲咁錫佢。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

cakii 發表於 17-11-26 10:01

係。如果屋企能力上真係照顧唔到。有心冇力。入院舍係對老人家好對照顧者都係舒緩。我奶奶排院舍太遲。本身重病數埋樣樣有。後應該有認知障礙同柏金遜就去排。因為老爺同大伯唔想佢入。但主要照顧係伯娘。老爺同大伯多時閙奶奶唔聽說話,粗口都講埋。因為佢活動能力同自理都唔得。。認知障礙係精神科病亦心血管有關。佢哋唔理解奶奶多種病同身體影響。兩父子同奶奶大家好似困獸鬥,大家壓力好大。冇笑容。雖然阿嫂冇出聲。但佢好攰。疲勞。就算我哋一星期幾日去幫都幫唔到幾多。奶奶後期半個月就入下院。老爺唔準時俾藥或冇安全意識。有平安鐘唔按。而家肝病嚴重至時日無多。要留院等寧養。。排院舍兩年都未到。。啱啱轉買位。但醫生話院舍都唔係適合佢啦。唉。。唔好意思。長篇咗。真係要睇番長者身體。有時願意照顧,但屋企照顧上支援唔到就寧願有時間去睇佢。

大宅

每個家庭關係,成長背景,環境都唔同,父母老左,係要照顧,但如果父母姓格難相處固執,老左退化左情況更差,一齊住只會令照顧者情緒,生活有衝擊。

特別係夾心人,照顧“麻煩”老人家要極大心力和體力,咁D細嘅點算?好現實,老嘅已經走到人生後期,但細嘅要從小培育,教導,準備佢地成長行佢地往後漫長人生。
我自己就覺得後者更重要。

老人院有人照顧,減輕照顧者壓力,有專人照顧三餐。
在乎家人多唔多探望。

首頁
12345...6

尾頁

跳至