少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

佢覺得自己的玩具係屬於自己,不過佢又肯同人分享零食。其實佢地心中都有一條底線,有D野可以同人分享,有D野係自己所擁有,不能共享。

大宅

回覆樓主:

係嫁
所以做大人都唔可以要佢地樣樣share
佢地會唔開心

複式洋房

可能玩具特別俾到安全感佢呢!

別墅

笑得好勳章

可能係佢珍惜先唔肯同人分享玩具,再慢慢教啦

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章

大宅

認識瑞士牛牛第二回

其他我地做大人都未必會分享自己O既野俾人啦, 小朋友有權唔SHARE 自己O既玩具俾人, 可以向佢解決一齊玩有一齊玩O既開心, 但就唔可以迫吖

男爵府

唔一定要分享的, 這是他的物品

複式洋房

回覆樓主

小朋友都有權唔share 嘅,要尊重佢地意願

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

如果係私人物品, 唔分享無問題, 你都唔會同人分享老公/老婆。

但公家物品, 就要share . 我見到好多家長任由小孩霸佔某些遊戲好耐, 唔理其他人排隊想玩, 好鬼自私。

大宅

bellechan99 發表於 17-11-23 12:41
佢覺得自己的玩具係屬於自己,不過佢又肯同人分享零食。其實佢地心中都有一條底線,有D野可以同人分享,有D ...

我都讚成唔好逼小朋友分享,俾佢自己選擇,我仔都係有時會分享有時唔會,我自己既嘢都唔中意俾人用。

洋房

回覆 yoyo1991 的帖子

唔係樣樣分享先好咩?

珍珠宮

jelly456 發表於 18-11-27 23:20
回覆 yoyo1991 的帖子

唔係樣樣分享先好咩?

你有冇同人樣樣分享 ? 重要係你鍾意嗰 d !
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

洋房

獨生? 我睇D書見話生多個成長過程就會學識分享

溫馨一家123    發表於 19-7-28 18:59

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章

同小朋友講只要我地SHARE下次人地都會SHARE比我地,如果人地唔SHARE比我地都會有少少唔開心,所以大家一齊SHARE一齊開心

大宅

我唔明點解小朋友一定要同人分享自己的玩具,大人會唔會分享自己件飾物、相機、車、旅行箱……給朋友?一定要咁做?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至