自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

最近有種覺得唔知自己係度做緊咩既諗法

其實我覺得情緒差有可能係關工作事
工作上 算係做緊自己中意既野 但真係返得好痛苦
做緊learning center 老師又係我 admin都係我
基本上除左食飯 每一秒都有野趕住要做
上堂已經佔左我6-7個鐘 仲要做其他野
趕住準時上堂 趕住準時落堂 趕住同家長講進度 趕住改簿執教材 趕住打電話覆電話 趕住收錢 趕住sale課程...幾乎想去個廁所都難

不過大部分小朋友同家長都好中意我
愈來愈多學生 愈來愈多班
奈何學生愈多 我愈唔可以專心教每一個人 所以教到我愈來愈內疚 唔知自己做緊乜
我又要身兼多職 老闆唔肯請人 又愈來愈多要求
嚟緊要我約見家長 要我佈置課室 要我準備聖誕聯歡活動 我真係唔知邊度有時間做呢啲 好大壓力

每日放工都攰到冇心機食飯
訓之前會諗第二日啲堂
訓醒會擔心嗰日有邊啲曵既學生會唔會搗亂
脾氣變得好差又情緒化 皮膚差左好多
每日我都會諗好想好想辭職 但我又好矛盾
因為我中意教小朋友 亦唔想拍下蘿友就走 唔知走左之後 我咁多個學生點算
前排請左幾日假去旅行 諗住叉下電會好啲
的確去旅行嗰幾日玩得好開心 返來充滿能量
但返左兩日已經打回原形

我男朋友成日叫我唔好諗咁多
狠心啲 坦盪盪去遞信辭職
反正份工要兩個月通知 慢慢搵
但我又諗 而家有工返緊已經咁唔知自己做緊乜
辭埋職 我會更覺得自己係一舊名乎其實既廢柴
已經廿幾歲人 好似乜都冇咁
返工返到咁辛苦 錢又搵唔多 唔知自己為咩咁辛苦

伯爵府

回覆樓主

有能者居之!

證明你有能力先可以做到甘多野,正面啲睇,2x歲人正係奮鬥時期,有得忙先好。

當係自己吸收一下經驗,當搵到好門路,再轉工。而且遲吓好多聖誕假期呀新年春節,又可以透下。
BB你來咗啦?

大宅

回覆樓主:

樓主做一腳踢到咁多野完全唔係廢柴,我覺得你好叻tim呀,如果真係諗住辭職,不如再同老闆講下可唔可以請個admin返來幫輕下,等你可以專心做老師既工作。講真,遇到自己有興趣既工作唔易嫁,好似我咁咩工作都無興趣但又要為生活而求其搵份工,好似行屍走肉咁。你同時都可以睇定其他center請唔請人,舖定個後路先~

子爵府

你老闆分明揾你笨!邊有老師乜都要做哂?!人善被人欺!叫佢請人,否則就唔做!
你再係咁,遲早情緒病!
無咁為咗咁的老闆,逼到自己埋牆角!

珍珠宮

maymycheung 發表於 17-11-24 01:51
你老闆分明揾你笨!邊有老師乜都要做哂?!人善被人欺!叫佢請人,否則就唔做!
你再係咁,遲早情緒病!
無 ...

同老細講太多工作啦
叫佢分配下

大宅

回覆樓主

可唔可以同老闆傾唔請人你辭職?

男爵府

set up your own business

水晶宮

回覆樓主

我個老闆又蠢又孤寒!老師唔可以專心教書咪影響教學質素,到頭來一係學生會走一係老師走,唔好跟d咁嘅老闆喇,佢只係向錢看,並非有心辦learning centre,你有heart教又有口碑,不如自己搞,洗鬼俾佢搵笨咩!你教咩架?學生對象係邊類?我識好多都係因為想專心教書先出來自己搞⋯⋯

公爵府

畀面勳章

IHateSummer 發表於 17-11-24 00:56

你一個頂2個人工作點會廢。我覺得你有bargaining power, 做坊間教育中心,家長好現實,老師好先留係度,老師轉人唔夾,下個月即走啦!出面大把選擇。

依家你又揍得掂d客。你強硬d要請人幫輕工作唔係就走人。你老細驚d lor

別墅

IHateSummer 發表於 17-11-24 00:56

之前出過?
我記得睇過呢個帖

可以的話轉工

珍珠宮

CharisW 發表於 17-11-24 07:18
之前出過?
我記得睇過呢個帖

我都有印象呢個帖呀
我當時仲留言,不如樓主自立門戶
自己生意應該開心好多

珍珠宮

自己開間都得

侯爵府

回覆樓主

多謝樓上咁多位jm
見到你地既鼓勵同讚賞個心舒服好多
咁耐以來做得咁辛苦 都冇人讚過
工作量就愈來愈多 做到好氣餒
我諗左成晚架喇
其實我幾個月前已經同老闆講過要請admin
但一路都冇見到有
我亦要求過加人工 但似乎都唔會有回應
所以我諗過埋下個月就會辭職
俾自己抖下回復下

侯爵府

CharisW 發表於 17-11-24 07:18
之前出過?
我記得睇過呢個帖

係呀
之前出過係想求意見 夾係留同辭職之間
所以我之後有要求過加人工
得到既回應係 如果真係加 我期望自己可以為公司做多啲乜野

我即刻答佢其實而家老師同admin既工作我都已經做緊
所以我覺得就算我要求請人定加人工都好
佢地都唔會真正理解我既辛苦

加上最近佢又要我準備聯歡會 呢樣嗰樣
所以呢排愈諗愈頹
放左成個星期假去旅行都冇幫助
所以今個post係求傾訴

不過琴晚攝高枕頭諗過
之後會裸辭 俾自己tune返好心態先
男朋友話我自從返呢份工之後成個樣好攰 又好易發脾氣

侯爵府

楼主咁能幹点会係廢柴?但我都贊成妳遞信. 再咁落去, 我怕妳会过勞死. 再唔係,搞到抑鬱, 鬧小朋友就唔好啦. 精神健康好重要.

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

呢個post好熟口面,樓主煩惱無限loop,辭工吧

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

同腦細講你頂唔順就黎爆煲,叫佢請人啦

伯爵府

樓主咁叻可以一腳踢做晒,飛起老闆自立門戶都得,我相信你出去再搵工都不愁出路

辭職休息下,身心舒暢咁先有精力有心再教學生,加油

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

maymycheung 發表於 17-11-24 01:51
你再係咁,遲早情緒病!
無 ...

agree

你根本已經負荷唔到,未來唔會有改善的話,如何再做落去?

同老闆講,一係請人,一係你走,因為再係咁你一定會倒下,到時都一樣係要再請人既啫。唔好覺得對唔住d小朋友,因為係老闆的問題唔係你的問題。你無需要為咗班小朋友不斷委屈自己,你可以屈到幾時?

首頁

尾頁

跳至