用戶登入

找回密碼 | 註冊

18oC.73%

義工

自由講場 今日: 4724|主題: 943002

跳至
[呻下] 希望舒服D  

侯爵府

國民生產總值:23461

BKXmas勳章

best friend同我講,佢聖誕同新年會兩公婆去歐洲. 真心替佢開心,既羨慕又妒忌.

我唔係無得去旅行,久唔久都有一次. 我嘅另一半只肯去東南亞,大陸等等. 但我本人就鍾意去比較遠嘅地方旅行,例如: 美加, 澳紐, 歐洲等等. 我有同佢講過自己意願,不如將幾次短線遊嘅錢同假期換一次長線吖! 但得唔到回應.佢無特別原因, 就係唔鍾意.當然梗有人叫我使乜一定叫佢去啫, 自己揾朋友屋企人去囉!但要夾時間, 要人地又想去又肯陪你去係有難度.試過揾但唔成功. 我亦唔會一個人出門.莫講自由行, 就算跟團, 自由活動時間一個人都唔知點好, 有咩事都無人商量,食嘢買嘢又無伴.

心入面好唔開心.經濟方面唔係大問題, 叫做攞得出使費.但現實話俾我知呢個係一個唔會實現到嘅願望.

我唔係要人做乜我做乜,人去邊我去邊. 但如果你話我知宜家你無得去啫,總有一日有咁嘅機會我都會好安慰. 人只要有希望就好.絕望係最傷人的.

我知大部份人都無呢D咁奇怪嘅心理, 我都好想自己唔係.但我真係控制唔到最內心嘅感受.

~ ~ ~ ~ ~ 呻完!多謝收看 ~ ~ ~ ~ ~

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

翡翠宮

國民生產總值:91742

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章

真係要叫出自己既confort zone, 下決心自己去報團啦, 就算冇伴, 都好過得個恨字. 一個人 join 未必係你諗得咁差.

男爵府

國民生產總值:6342

開心吸收勳章 BKXmas勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果真係好想去, 或者夾自己朋友一齊去又得唔得?

大宅

國民生產總值:1467

BKXmas勳章

有時相處得耐就會咁, 男朋友/老公好似唔理自己意見, 雖然唔係嚴重大事, 但就係覺得有d鬱悶咁

男爵府

國民生產總值:5915

BKXmas勳章

回覆樓主:

如果一個人,報團,可能會識到團友一齊玩,識唔到自己一個又係一個體驗

我自己都好怕去好遠,怕長途機,可能你C6都係咁諗

大宅

國民生產總值:4167

BKXmas勳章

回覆樓主:

你有成年仔女
同佢地一齊去玩都得
見阿嫂都是同仔女去
阿哥是宅男不去旅行

水晶宮

國民生產總值:62897

畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

比我會自己一個去..就算你老公真係同你去...
去到你見到佢唔投入...黑面..無心情..你都唔會玩得開心...

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

侯爵府

國民生產總值:24083

BKXmas勳章

回覆樓主

我老公以前攞假唔係咁易,佢唔得閒去咪同朋友/屋企人/岩key岩咀型嘅同事去囉,去大陸、歐洲、東南亞都試過,一樣玩得好開心。

我從來唔覺得自己嘅開心一定要靠其他人,自己一樣可以去找尋。

你最大煩惱就係要啊伯去迎合你,但啊伯偏偏有自己嘅主見同理由。

寶石宮

國民生產總值:315003

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

我c6長短都肯陪我去, 但有朋友同親戚既c6唔肯搭長途機, 話會辛苦
希望你有朋友陪到你去啦

伯爵府

國民生產總值:17333

育兒性格勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

同朋友去仲開心啦

珍珠宮

國民生產總值:41111

畀面勳章 BKXmas勳章

c.vieri 發表於 17-11-24 09:37
我老公以前攞假唔係咁易,佢唔得閒去咪同朋友/屋企人/岩key岩咀型嘅同事去囉,去大陸、歐洲、東南亞都試過 ...

yes,快樂係要靠自己!

侯爵府

BKXmas勳章

回覆 c.vieri 的帖子

唔係阿伯所有行為思想都係啱, 都要褒獎佢.

侯爵府

BKXmas勳章

worthy 發表於 17-11-24 09:42

我無話啊伯嘅行為全部都係岩,我係叫你自己嘅開心就自己去找尋,唔好下下一定要啊伯先叫開心。

你地都結婚咁多年,唔通真係乜都要啊伯陪你先識開心咩。

侯爵府

BKXmas勳章

worthy 發表於 17-11-24 09:42

同埋你見到我有褒奬啊伯咩?

大宅

國民生產總值:3867

BKXmas勳章

回覆樓主

有無仔女?
我同老公都吾like旅行,都討厭坐飛機,但女女要求去,我每年都陪佢去幾次。

侯爵府

BKXmas勳章

TMC3012 發表於 17-11-24 09:37
我c6長短都肯陪我去, 但有朋友同親戚既c6唔肯搭長途機, 話會辛苦
希望你有朋友陪到你去啦
...

你真幸福。

侯爵府

BKXmas勳章

Lilylee727 發表於 17-11-24 09:29
有時相處得耐就會咁, 男朋友/老公好似唔理自己意見, 雖然唔係嚴重大事, 但就係覺得有d鬱悶咁 ...

你是明白的。唔係重大事故,旅行亦唔係必需品。但人總是貪心的。或者我已經很好,要知足了!

侯爵府

國民生產總值:22373

BKXmas勳章

worthy 發表於 17-11-24 09:10
我best friend同我講,佢聖誕同新年會兩公婆去歐洲. 真心替佢開心,既羨慕又妒忌. 我唔係無得去旅行,久唔久都 ...

你有冇試過真係自己報團或者計劃自己自由行?

有 d 地方我老公冇興趣但我十分想去,我講左好多次話想去,我老公都 ban,後來我唔理佢,計劃自己去,機票酒店同 local tour 都 book 晒,我老公見我咁認真,又諗下諗下唔係好放心比我自己去,於是又跟埋我去,好幾次都係咁。你試下呢招對阿伯 work 唔 work,但大前提係即使阿伯不為所動,你都唔介意自己成行

男爵府

國民生產總值:9667

BKXmas勳章

回覆樓主:

其實試下一個人去旅行,感覺好唔同,如果怕一個人跟團

複式洋房

國民生產總值:254

worthy 發表於 17-11-24 09:10
我best friend同我講,佢聖誕同新年會兩公婆去歐洲. 真心替佢開心,既羨慕又妒忌. 我唔係無得去旅行,久唔久都 ...

我亦唔會一個人出門一>你既最大毛病。硬要把自己的快樂,比其他人控制。

其他人無法·配合你,你就吾开心。鄧你身邊的人惨。

試下行第一步,你自己一人去完欧洲,玩得勁开心。你身邊的人睇到,可能下次想跟埋去。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎