自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

回覆樓主

價值觀唔同,一萬買件嘍我都唔捨得,不過通常貴買平用反而覺得仲抵用多D先抵翻條數

水晶宮

回覆樓主

大把人十萬八萬買個手袋都捨得

子爵府

回覆樓主

如果月入十萬。一萬蚊件衫就濕濕碎啦。實有人買架,唔通叫上流人士著一千蚊件咩

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

大豬既老婆 發表於 17-11-24 10:04
雖然我都唔會買一萬既外套,但如果真係有件容易carry既價值一萬既外套,我一定會經常著而唔係好似你咁封起 ...

成日着怕整污糟,或整殘佢嘛。可能有次倒瀉茄汁落去,咁果1萬蚊就……

子爵府

chengcheung 發表於 17-11-24 10:11
又咁講,如果買一萬蚊件褸著40次,平均每次都係$250
同你買件$1000嘅褸,只著4次,都係一樣啫
...

點解$1000嘅褸只可著4次?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

一部手機都差不多1萬蚊啦,不過我唔會買

珍珠宮

畀面勳章

睇能力

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

一件褸可以著好耐,好多朋友都捨得

如果B字頭,我買有半價,所以未必人人用正價買

大宅

cinda72. 發表於 17-11-24 10:29
買1萬蚊既褸冇乜大不了,
用1000蚊買到10000蚊既褸,先有知情價值

講得好

大宅

我愛Corina 發表於 17-11-24 10:31

跟著你會收好多pm搭你買B字頭野

大宅

littlesister 發表於 17-11-24 09:53
買貴野唔代表有錢,唔買貴野又唔代表窮喎,我同我班同事人工唔算低都好少人用貴野
...

無錯,價值觀。我小朋友返學都1萬蚊學費1個月,但買衫同褸我真係唔捨得買咁貴,尤其是愛嚟粗着的。BK JM好多都覺得1萬蚊買褸係好平常嘅事。

水晶宮

回覆樓主:

其實如果佢買件褸曰日着,甘就真係好抵啦,如果大場合先着,一年有幾多次大場合,仲因為大場合,人地更認出你着黎着去都係嗰件。
有一次我買一名牌皮袋,我老公就話,你諗下平曰會吾會用,如一年才用一、二次,甘你用一次就成萬蚊,明年後年再用,就算classic,人地都覺得你得一個袋。所以寧願買個成日會用的皮手袋,除番價值更高。我覺得很有道理啊!

公爵府

+4熱血勳章

人人價值觀唔同, 無得比

大宅

guigui82 發表於 17-11-24 10:30
點解$1000嘅褸只可著4次?

係囉,我依啲窮苦人家,1000蚊件褸會着40次以上㗎

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你有半價?咁咪好正

子爵府

回覆樓主

如果你話係bur記嘅話一萬係抵添啦,一定著到over十年八年我有件bur記漁夫著咗12年完全地新淨,佢哋D褸其實係超值ga,不過依家晤止一萬 ga wor

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

siuballball 發表於 17-11-24 09:58
老老實實1萬蚊件褸又真係無乜大不了
X2

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

象牙宮

kwclau 發表於 17-11-24 09:39
係我窮定多數JM都係有錢人。有人會用1萬蚊買件褸,用來日日着。我連1000蚊件都會諗好耐,或等減價先買。如 ...

有積蓄, 有樓, 有投資。交稅者。
買股票/樓/金, 能保值的, 一万非問題, 買衣食就覺得有大問題。我是大傻子吧。

用購物方式來評 .... 至今未有一万蚊的褸。我認喺貧窮線以下。

假如, 住公屋, 有大把錢, 會不會買。my answer : no & no need

假如, 我是富二代, 過千万身家。有可能會買。50-50
原因生活圈可能不一樣??? 可能不買, 做慈善用途建屋 寫我名。hehehe

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁
12345...8

尾頁

跳至