用戶登入

找回密碼 | 註冊

強烈季候風信號現正生效 - 資料由天文台提供
18oC.80%

義工

自由講場 今日: 552|主題: 943061

小朋友改姓

男爵府

國民生產總值:5097

BKXmas勳章

想問,我係單親媽媽,如果想幫小朋友改姓,我知要前夫簽名同意,但有冇方法係唔經佢同意而改?
小朋友未做身分證同護照,只做左回鄉卡同回港證

珍珠宮

國民生產總值:30161

BKXmas勳章

twinstar_baby 發表於 17-11-24 10:44
想問,我係單親媽媽,如果想幫小朋友改姓,我知要前夫簽名同意,但有冇方法係唔經佢同意而改?
小朋友未做 ...

等個仔18歲或者前夫主動放棄

大宅

國民生產總值:4474

BKXmas勳章

回覆樓主

原來要前夫同意架?錢小豪個大仔可以係咁改既

男爵府

國民生產總值:5097

BKXmas勳章

金三珣 發表於 17-11-24 12:24

一定要前夫同意..

男爵府

國民生產總值:7434

BKXmas勳章

金三珣 發表於 17-11-24 12:24

佢個仔改咗五六次姓氏,次次都要錢小蠔同意改定係上任老豆同意就可以改?
旁觀者的眼睛是雪亮  能辨別是非黑白  絕不會盲從附和    絕不能把黑說成白  絕不寬恕梁二奶篡改留言行為  偽造事實天理不容  
未經許可  不得轉載、刊登及發放

男爵府

國民生產總值:8602

BKXmas勳章

回覆樓主

乜要前夫同意㗎?!我兩個亞哥3x 年前改跟我亞爸姓,但以我所知我老媽由二哥出生後一年左右,已經跟前夫生死不相往還,改姓時大約係7、8歲

男爵府

國民生產總值:5167

BKXmas勳章

Mrs.Chan 發表於 17-12-3 10:07
佢個仔改咗五六次姓氏,次次都要錢小蠔同意改定係上任老豆同意就可以改?
...

佢好似係加咗後父姓變「龐錢」,咁就唔駛錢小豪同意。
到成人時先drop咗個錢姓

珍珠宮

國民生產總值:32935

開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

twinstar_baby 發表於 17-11-24 10:44
小朋友未做 ...

前夫吾簽只可18之後改

男爵府

國民生產總值:7418

BKXmas勳章

小朋友未做 ...

出世紙上父母親,雙方同意簽署,先可以經律師樓搞改名契

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎