自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

牛年勳章

鄺美人隻cash狗狗 ,癌細胞已擴散全身, 醫生提議安樂死 ,但佢唔捨得,要等佢自然死 ,你哋讚成嗎?

複式洋房

生老病死真係好正常, 我一睇完單新聞, 即係到諗平時食幾多花膠都係一樣

伯爵府

呢個問題其實真係好難....唉, 狗又唔識講, 佢識講就跟佢意願, 但唔識, 要主人去決定佢生死, 係好難,,,,見佢辛苦又傷心, 但如果狗狗好努力想生存呢? 而你去決定殺死佢,,,,更傷心...細個家狗肺水腫, 家姐聽醫生講打針死, 我喊,好責問點解要決定佢生死( 有時d 冇醫德醫生會隨意主將你打針, 佢賺一筆再攪死亡後果d 又再賺錢,所以揀醫生都係有難度, 揀轉邊個係好醫生?而且繼續醫係真係會花好多錢, 但心會責備自己如果有因為錢因素而唔救到底係非常自責)到大左我揀左等佢自然死, 佢心臟有事,佢地真係識性, 當晚我知佢會唔得, 你一路摸佢, 佢會盡晒力去唔訓, , 陪你,,,,我同老公講, 不如我地訓, 等佢唔好頂得咁辛苦自然走,,,半夜札醒, 摸下佢已經走左,,,
佢走得痛苦時間短, 而且佢知道有我地係身邊係愛佢陪住佢走, 所以係大家都冇無悔呢個決定同好開心曾經陪伴過大家....但個個CASE 唔同, 咩病. 用幾錢醫( 呢個最自責,但問題好現實..唉), 佢情況有幾壞會影響決定, 但起碼佢肯食野, 見佢努力生存時唔忍心先過佢放棄

sitjaiii    發表於 17-11-24 16:53
la_source    發表於 17-11-24 16:50
GKB    發表於 17-11-24 15:50
ada0707    發表於 17-11-24 13:41
gobaa49    發表於 17-11-24 12:23
newcook    發表於 17-11-24 12:02
famhappy    發表於 17-11-24 11:34

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

自C,佢可能一時未睇得開咋!

象牙宮

honoluluwendy 發表於 17-11-24 10:56
鄺美人隻cash狗狗 ,癌細胞已擴散全身, 醫生提議安樂死 ,但佢唔捨得,要等佢自然死 ,你哋讚成嗎? 鄺美 ...

狗命由狗主作決定。
狗不懂自剎

人命天定。 HK 沒有安樂死。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我自己覺得,每樣生物都係求生而非求死,人類並唔可以主宰操控生死,只要隻狗或者貓仍肯食肯飲,我自己一定唔會同佢打針送佢一程。

mother904    發表於 17-11-24 18:37
ada0707    發表於 17-11-24 13:41
TRUBIMA    發表於 17-11-24 11:44

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

永遠唔知...有無奇蹟

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睇新聞,都戥鄺美人心痛。

好再佢仲有 Euro, bank..

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我記得細個嘅時候,我屋企間廠有一隻狼狗,後來佢有病,我叔叔就搵獸醫幫佢打針。我記得當其時,隻狼狗仍好有力,抓住地下唔肯行入獸醫房,我叔叔流着眼淚拍拍佢,隻狗亦都流眼淚,隻狼狗好似知道自己要去死咁,呢一幕好記得。

jasonkot    發表於 17-11-24 13:59

子爵府

牛年勳章

TRUBIMA 發表於 17-11-24 11:06
呢個問題其實真係好難....唉, 狗又唔識講, 佢識講就跟佢意願, 但唔識, 要主人去決定佢生死, 係好難,,,,見佢 ...

睇完你呢段,我D淚水即刻湧咗出嚟,因為我係極度鍾意動物既!我更鍾意狗狗,因牠們太有人性,我細個試過養鷄,佢死左,我都喊左好耐!係,我都讚成你既講法,我地唔知cash 既意慾!好無耐!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

如果CASH仲肯進食, 好難就咁做瓜佢。
如已經無法進食, 選擇安樂死係必然。
唔係使錢吊命, 等佢自然去, 其實我又唔認為佢自私。
你若盛開, 蝴蝶便來!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

各有命數,前世今生,有因果,讓佢自然而去,可能係順應天命,還狗狗本身要還嘅因果,還唔晒,下世要繼續,美人係信佛的,可能都想狗狗下世唔駛再還前生嘅債。

珠媽    發表於 17-11-26 04:07
mother904    發表於 17-11-24 18:37

伯爵府

佢係佛教徒,要佢狗狗打針走,等同親手殺狗狗一樣………

我估美人咁諗咋

子爵府

回覆樓主

我相信每個主人做法都唔同,我自己都未必肯打針,但我就一定盡量24小時陪住。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

要睇情況,如真係去到好後期﹝唔食、行唔到、失禁﹞,可能安樂死都唔係壞事
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

麟媽媽 發表於 17-11-24 11:10
我自己覺得,每樣生物都係求生而非求死,人類並唔可以主宰操控生死,只要隻狗或者貓仍肯食肯飲,我自己一定 ...

我地唔知動物在想什麼
唔知佢係咪想死
作為主人
有時並非自私
而是責任太沉重
為何覺得自己有權定生死
又非狗狗的意志求安樂死

juniormiu    發表於 17-11-24 16:00

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我覺得無得醫,又唔食得唔郁得,安樂死係解脫!插住喉,每日被迫餵藥,又嘔又失禁,生不如死!

男爵府

honoluluwendy 發表於 17-11-24 10:56
鄺美人隻cash狗狗 ,癌細胞已擴散全身, 醫生提議安樂死 ,但佢唔捨得,要等佢自然死 ,你哋讚成嗎? 鄺美 ...

唔比安樂死就自私?
鄺美人已經比cash 最好的醫護治療,等佢自己走有咩問題?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今日見報導, 美人話佢現在半睡半醒, 無痛苦呻吟, 佢唔會俾佢安樂死喎!!!

珍珠宮

TRUBIMA 發表於 17-11-24 11:06
呢個問題其實真係好難....唉, 狗又唔識講, 佢識講就跟佢意願, 但唔識, 要主人去決定佢生死, 係好難,,,,見佢 ...

睇到喊
動物比人有情

所以我憎d 人鬧d 賤人係「禽獸」
簡直污衊咗禽獸

首頁
12345...6

尾頁

跳至