自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

象牙宮

回覆樓主:

係有少少啦,都要視乎狗狗辛唔辛苦,有無痛到慘叫既

男爵府

佢對cash咁好,要安樂死就好似親手殺死自己個仔一樣。好難做到既

男爵府

回覆樓主

如果唔清楚成件事,好難judge人自私與否。

公爵府

回覆樓主:

應該以狗狗的利益為依歸。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果果個係你家人呢

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

當我睇曬咁多 人嘅迴響, 我了解到乜嘢叫做針唔拮到肉唔知痛, 如果調轉隻狗狗係我養嘅 ,我都會覺得唔知點樣做好 ,所以雖然我真係好鍾意狗狗 ,我都好怕面對佢哋嘅生老病死, 當隻狗狗行到呢一步,睇住佢痛苦,又幫唔到佢,個心情真係會好難過 , 所以我唔敢養貓狗。

珍珠宮

honoluluwendy 發表於 17-11-24 10:56
鄺美人隻cash狗狗 ,癌細胞已擴散全身, 醫生提議安樂死 ,但佢唔捨得,要等佢自然死 ,你哋讚成嗎? 鄺美 ...

其實會唔會係美人係佛教主張不殺生? 所以唔會讓佢隻狗狗不自然死~

大宅

honoluluwendy 發表於 17-11-24 10:56
鄺美人隻cash狗狗 ,癌細胞已擴散全身, 醫生提議安樂死 ,但佢唔捨得,要等佢自然死 ,你哋讚成嗎? 鄺美 ...

唔算自私,佢咁錫 cash,我相信佢比醫生更加了解 cash 情況係點。如果狗狗放棄生存,佢地會喱埋同唔食野等死。如果美人啪左 cash 我反而會意外!

珍珠宮

hkmehappy 發表於 17-11-24 10:58
生老病死真係好正常, 我一睇完單新聞, 即係到諗平時食幾多花膠都係一樣

我聽到我都話想做佢隻狗,靚牛扒,波地馬沙池,好爽,人都冇咁好生活

公爵府

以前我隻狗有病,我哋問醫生好唔好送佢走,醫生話佢食得瞓得嘅話就由佢,到佢開始冇胃口唔想食就代表佢覺得辛苦,到時先俾佢走。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

麟媽媽 發表於 17-11-24 11:10
我自己覺得,每樣生物都係求生而非求死,人類並唔可以主宰操控生死,只要隻狗或者貓仍肯食肯飲,我自己一定 ...

不能同意更多

禁止訪問

男爵府

麟媽媽 發表於 17-11-24 11:10
我自己覺得,每樣生物都係求生而非求死,人類並唔可以主宰操控生死,只要隻狗或者貓仍肯食肯飲,我自己一定 ...

係!想當年我隻老貓,我都係等佢自己放棄

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

我覺得好難做, 佢咁錫佢隻狗, 應該想佢過得一日得一日,一定唔會幫佢安樂死

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 17-11-24 11:16
各有命數,前世今生,有因果,讓佢自然而去,可能係順應天命,還狗狗本身要還嘅因果,還唔晒,下世要繼續, ...
係咯, 美人信佛, 狗狗cash亦已皈依同有法號, 宗敎不容安樂死的, 今生要還完該還的孽債才能安然上路, 美人雖然深明此理, 但有14年感情, 佢同狗狗都會好傷心痛苦, 但願cash早日解脫, 離苦得樂, 我諗亦是美人所願

男爵府

sitjaiii 發表於 17-11-24 15:36
個日我帶狗去睇醫生, 搭的士時司機同我講, 佢朋友隻狗驗到有腫瘤, 醫生話冇得醫要打針, 個人唔捨得, 帶左佢 ...

我諗有養狗狗既人就有共嗚!
我BB之前曾經個鼻增生咗粒肉牙,睇過四個醫生都同我講係癌症會擴散要盡快切,仲要係成個鼻切!但我唔相信,因為佢地只係好初步靠睇同摸去診斷,冇做過任何檢查照過任何片,仲要叫我要馬上book手術室做手術,隨即開埋張收費單比我,好明顯係為賺錢!

但我唔相信,我唔放棄係果半年不斷同佢跑醫院跑診所,人地話好既醫生醫院我都去睇,去到第五個醫生係最後一個醫生,佢同我BB做咗好多化驗又做抹片檢查,最後其實只係傷口發炎細菌感染,食咗三個月藥再每日清潔一年就好返了!

如果我唔堅持白白信d醫生,我個女就會冇咗個鼻!所以d醫生話冇得救未必一定係事實,有d醫生真係單純為賺錢真係好冇醫徳!

我就唔會單一相信一個醫生,我一定會睇多幾個醫生聽意思再自己判斷,因為最了解狗狗既人一定係自己!

公爵府

無自唔自私, 其實無論救同唔救係鍚既表現...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁又唔可以話佢自私,面對同決定呢步唔易。

安樂死即係殺生,只係你認同邊個名稱咁解咋喎。

美人俾最豪華生活,最好既醫療俾隻寵物,唔算自私吧。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

既然人係香港安樂死都唔合法, 咁點解動物要被主人決定佢生死?! 因為主人比錢買咗佢條命?!
仲有, 鄺美雲個宗教信仰係不殺生~~唔識安樂死算唔算殺生~但我唔覺佢自私。

首頁
12345...6

尾頁

跳至