親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

我去札幌時都係租nippon, 冇問題, 仲覺得幾好服務 , 不過我唔係晨咁早還車, 正常時間,職員驗車都係簡單咁望下
12月去九州都租左呢間,希望冇事啦~

毅力熊    發表於 17-11-27 23:33

複式洋房

jolps 發表於 17-11-26 10:01
我去札幌時都係租nippon, 冇問題, 仲覺得幾好服務 , 不過我唔係晨咁早還車, 正常時間,職員驗車都係 ...

其實佢地職員嘅態度係OK嘅。不過做租車服務嘅,只要無明顯損傷,就唔應該要個客賠,所以“簡單望下”來收車可以話係default 嘅。出一單咁嘅野,跟住畀人唱,咪得不償失?今次佢地處理得好蠢。

大宅

回覆樓主:

揾另一間公司職員代收,咁即是佢唔係真係24小時營業,咁係邊間公司代收?

題外話,點解揀七點機咁早呀?因為平?

伯爵府

租過3次車, 分別在東京羽田機場附近、大阪関西空港、名古屋太閤通還車, 同樣幫襯toyota, 都係日間還車, 都冇買額外的NOC等保險, 但只係関西機場還車時職員check得特別認真.

毅力熊    發表於 17-11-26 22:57

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

老實講,你七點機早成咁,俾我會早一晚還車,預返d buffer time,有咩事也可以有時間交涉。

其實你俾左位佢入,佢要拎大光燈驗,肯定驗得更清楚,無藉囗話見唔到

不過要賠成7萬円又真係貴左d,有點搵笨成分

毅力熊    發表於 17-11-26 22:56

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

呢間未租過, 不過咁嚴驗屍咁就真係日本未試過, 但照計保險有上限應該收你兩萬營業額損失咋喎

玩左租車十年, 除左比石仔打爆玻璃陪左兩萬之外(果陣未有全保加), 呢兩年都係買晒全保, 一次比人撞, 一次睇唔到條柱整花, 有報警通知晒租車公司, 一蚊都唔駛比

毅力熊    發表於 17-11-26 22:55

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

毅力熊 發表於 17-11-26 00:11
唔係Nissan Rent a Car,係NxppxxRent a Car,我都已經買咗額外保險,咁都要賠貢多,所以唔順。 ...

睇返條約,

https://www.nipponrentacar.co.jp/english/insurance/cdw.html

CDW may not apply when required procedures, such as reporting to the police and Nippon Rent-A-Car at the site of the accident, are not made.

係要報警, 不過問題係你根本唔知道幾時花左? 同埋最多賠$50000 YEN, 為何要$70000 YEN? 我交車時天黑, Nissan都係用排燈照車一圈, 今次我冇買NOC, 只買NAS, 因為旅遊保險保HK$5000, 唔駛報警.

珍珠宮

回覆樓主:

有時保險費都成千蚊啦,賠幾千不是什麼

侯爵府

Anka 發表於 17-11-26 13:44
睇返條約,

https://www.nipponrentacar.co.jp/english/insurance/cdw.html

其實租車係咪應該買全保呢?我地去旅行租車都十幾年, 冇買過租車公司的全保, 只係一年前去濟州還車時話我地架車後面有條花痕(但搞笑係佢部車根本花到不得了, 花痕多條唔多少條唔少, 咁都睇到 ), 賠左千幾銀, 旅遊保險cover左, 可能12月去日本都係考慮下買埋個全保....

毅力熊    發表於 17-11-26 22:54

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

jolps 發表於 17-11-26 17:48

其實租車係咪應該買全保呢?我地去旅行租車都十幾年, 冇買過 ...
如果買了全保, 有條花痕都要報警先唔駛賠錢, 我就唔買全保, 只買NAS, 唔買NOC, 花左賠錢由旅遊保險claim返算啦.

複式洋房

Anka 發表於 17-11-26 13:44
睇返條約,

7萬應該係5萬(損傷)+2萬NOC(因維修做唔到生意嘅損失),但我都有買NOC,但收車職員話我無報警,所以都要賠,佢似乎好多野都唔知(佢大約40嵗,照計唔會咁無經驗,可能真係因爲唔同公司),英文亦有限公司,加上已辦check in 家通知話最遲06:20要check in,搵緊人來接手,果時已經剩番10分鐘,我諗就算家人來接手都唔會有乜改變,於是唯有畀咗先,同時亦打算返香港再同呢間野爭取一下。

睇返呢個條款,我咪即係畀咗最高賠償?咁就仲離譜!

侯爵府

Anka 發表於 17-11-26 22:22
如果買了全保, 有條花痕都要報警先唔駛賠錢, 我就唔買全保, 只買NAS, 唔買NOC, 花左賠錢由旅遊保險claim返 ...

咁又係, 俾人刮花左鬼知咩~ , 唔報警又係照賠, 但如果好似爆玻璃撞車嗰d, 冇買全保真係可能賠得好甘

複式洋房

greenlover 發表於 17-11-26 10:41
揾另一間公司職員代收,咁即是佢唔係真係24小時營業,咁係邊間公司代收?

題外話,點解揀七點機咁早呀?因 ...

真係無留意係邊間代收,印象好似係有唔同公司名響隔,因爲佢話“Not same company”,所以我覺得佢指係代收而要打電話去問。不過今日飲茶傾開,有人覺得“Notsame company
係咪指攞車同交車地點唔同,我覺得應該唔係掛,通常都係架啦,而處理呢D野一定會有標準指引,又使乜講話“Notsame company”來解釋呢? 我地考慮呢間其實就係因爲佢話24小時服務,但唔知佢係會搵另一家來代收。

你嘅題外話講出咗另一個重點!

我地10個人去,其中一位負責訂機票,而佢收到嘅“最高指示”係要平,無考慮其他交通同頭尾無咗兩日,機票Itinerary出咗我地先知,too late 勒。不過都有好處嘅,出發唔使趕,食完午飯慢慢出發都唔遟(唯有係咁諗安慰下)。

大宅

回覆樓主

我也講下我的經歷。一年前在東京租車,晚上11點還車前去入满油,行到离租車地方大概1公里,車死火了,發現自己入錯油.入了油渣!步行去還車的地方,然後他跟我地去到車的位置,call拖車,拖回公司。他話check下要幾多費用,再打電話來。過了幾日,他仲未打來,我就去他公司問下他,他話未甘快,要再等下。等到2個星期後他打來,我已經回到香港,他話要hkd 7000左右維修費.跟住同他講價,因入錯油所有保險都唔賠,又同他講當時油站無人,正常油渣的槍入塞唔入電油車,之後我地都俾了15000yen 拖車,希望平d,他話明白,去申請下。之後就無下聞了。
事實上,我地系唔岩在先,不過正常都講下價。後來他一直無打來,我打去問,他話公司算了,唔需要賠。
近年來,我都一直用呢間公司租車,無被black list.當作補償
我系經日本樂天網站上的Nissan 租。

毅力熊    發表於 17-11-27 23:36

珍珠宮

回覆樓主:

其實我對最尾一天還車有d保留,有乜意外,又趕時間,分分鐘 miss飛機

毅力熊    發表於 17-11-27 23:36

男爵府

冬天去北海道, 還車果時架車又污JO又堆哂雪跟本咩都驗唔到. 間租車公司直頭都無CHECK就收車. 可能我買左NOC所以佢都唔CARE掛. 不過聽你咁講真係要避租NIPPXN

大宅

回覆樓主

我哋上次大板租toyota. 仲有1.5hrs先趕到機場,去到同職員講趕住走,佢哋好快手咁望兩望開下部車就搞掂咗。都係toyota安全啲,不過唔知可唔可以咁早還車

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Anka 發表於 17-11-26 22:22
如果買了全保, 有條花痕都要報警先唔駛賠錢, 我就唔買全保, 只買NAS, 唔買NOC, 花左賠錢由旅遊保險claim返 ...

但好似唔係份份保險都claim到佢果個營業額損失
日本買noc 唔貴, 我租細車都係5百幾yen一日, 買埋真係有事都唔駛煩

琥珀宮

greenlover 發表於 17-11-25 13:51
你買咗邊隻旅遊保險?肯賠足俾你.

好多香港旅遊保,都包自駕賠償$5000。

樓主七萬YEN剛剛cover到。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

毅力熊 發表於 17-11-26 00:19
我唔知我果D算唔算 Super Safety Insurance。我買咗兩隻額外嘅,一隻係損壞維修嘅,另一隻係話如果要整車, ...
你真係太多巧合唔好彩,日本人好講個信字,
我租過好多次車,還車時都係求其 check,
大部份都係睇下油滿唔滿就算。

首頁

尾頁

跳至