用戶登入

找回密碼 | 註冊

強烈季候風信號現正生效 - 資料由天文台提供
18oC.79%

義工

自由講場 今日: 684|主題: 943064

跳至
未收樓就開始裝修

子爵府

國民生產總值:12290

BKXmas勳章

有冇人未正式收樓就要求前業主比佢裝修架?層樓其實已吉,只是未到成交日期啫!

男爵府

國民生產總值:6342

開心吸收勳章 BKXmas勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以我所知, 未到成交日, 層樓都未完全屬於你, 如果層樓業權仲係賣家, 甘賣家i應該唔會比你裝修, 萬一交易告吹, 甘賣家風險就好大了~~

以上只係我意見, 只係參考

翡翠宮

國民生產總值:85760

畀面勳章 BKXmas勳章

華華子 發表於 17-11-24 11:53
以我所知, 未到成交日, 層樓都未完全屬於你, 如果層樓業權仲係賣家, 甘賣家i應該唔會比你裝修, 萬一交易告 ...

如果我係賣家我係唔會比,因為未完成交易。

大宅

國民生產總值:2961

回覆樓主:

我試過比新買家提早裝修,方便吓人.
如你想不妨向舊業主提出,不過佢肯係特別人情,唔肯亦正常,因為始終有風險

子爵府

BKXmas勳章

華華子 發表於 17-11-24 11:53
以我所知, 未到成交日, 層樓都未完全屬於你, 如果層樓業權仲係賣家, 甘賣家i應該唔會比你裝修, 萬一交易告 ...

明白!因為將到聖誕,又有農曆年假期,想盡快攪掂

大宅

國民生產總值:2515

2017勳章 BKXmas勳章

提早裝修我覺得太過份, 但如果買家只係帶師父上黎睇位報價我覺得可以

ix54037    發表於 17-11-24 22:05

大宅

國民生產總值:2372

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我可以接受度呎, 但不可開工
始終有風險, 同埋如果裝修整穿喉, 業主仲要負責

翡翠宮

國民生產總值:85760

畀面勳章 BKXmas勳章

psac 發表於 17-11-24 12:12
我可以接受度呎, 但不可開工
始終有風險, 同埋如果裝修整穿喉, 業主仲要負責 ...

完全同意。

珍珠宮

國民生產總值:38818

BKXmas勳章

patwong 發表於 17-11-24 11:45
有冇人未正式收樓就要求前業主比佢裝修架?層樓其實已吉,只是未到成交日期啫!
...

點會除咗識得

男爵府

國民生產總值:5508

BKXmas勳章

回覆樓主:

吉還吉⋯ 如果唔係定個成交日黎又唔跟⋯
比返d 合約精神

水晶宮

國民生產總值:51404

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章

俾你係大人情, 唔俾係道理.

大宅

國民生產總值:1304

未聽過😂

珍珠宮

國民生產總值:36758

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

你係買家抑或賣家? 如果有咩事,例如之前有單位試過整煤氣而爆炸,跌野落街傷及途人…… 户主要上身,如果未交吉,賣家要負責。

子爵府

BKXmas勳章

ChloeMa 發表於 17-11-24 12:33
你係買家抑或賣家? 如果有咩事,例如之前有單位試過整煤氣而爆炸,跌野落街傷及途人…… 户主要上身,如 ...

講得都啱!

男爵府

國民生產總值:5069

BKXmas勳章

...

萬一裝修期間爆水喉,浸壞電梯,維費一百萬,這費用由誰負責?

子爵府

國民生產總值:14368

BKXmas勳章

...

開門比佢度下尺、畫定圖、或者訂造定傢俬可以,其他唔好喇,一陣對方師傅搞咗唔知咩嘢山嚟,對方又賴係你層樓點點點,咁點算?到時口同鼻抝

伯爵府

國民生產總值:19333

BKXmas勳章

...

即係未係佢嘅。返去休息下先。

珍珠宮

國民生產總值:36758

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bks2014 發表於 17-11-24 12:36
萬一裝修期間爆水喉,浸壞電梯,維費一百萬,這費用由誰負責?
賣家

水晶宮

國民生產總值:65489

BKXmas勳章

回覆樓主:

唔得,舊錢都未到手,我一定唔會咁做

伯爵府

國民生產總值:19333

BKXmas勳章

20020116 發表於 17-11-24 12:43
開門比佢度下尺、畫定圖、或者訂造定傢俬可以,其他唔好喇,一陣對方師傅搞咗唔知咩嘢山嚟,對方又賴係你 ...

No,我律師告誡過不可,找隙踢契事小,跣鑊意外就認真唔抵。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎