用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.60%

義工

湊B百科 今日: 55|主題: 2251

請問口服輪狀病毒疫苗

大宅

國民生產總值:3547

開心吸收勳章 2017媽媽節

是食兩劑定三劑?

打去問普通科診所只提供兩劑,問兒科診所要食三劑?好疑惑,求解答,謝謝!

王國熱話
究竟係 bk 呃人定 思x兒 呃人
update後,經常自動登出
BK中毒?
奇怪的pm其實佢想講乜?

洋房

國民生產總值:92

BKXmas勳章

之前問過兒科E 生, 如無記錯係唔同藥廠出品, 功效ㄧ樣, 我選了兩次, 因唔想去診所咁多次

別墅

國民生產總值:713

BKXmas勳章

Shirleylo708 發表於 17-11-24 12:49
之前問過兒科E 生, 如無記錯係唔同藥廠出品, 功效ㄧ樣, 我選了兩次, 因唔想去診所咁多次 ...

請問係咪普通兒科診所都有?

回覆 janede1314 的帖子

Hello janede1314 媽媽,口服輪狀病毒疫苗2針及3針, 兩種都有效預防BB感染輪狀病毒, 而包括嘅輪狀病毒血清型﹑接種時間表等各有不同,詳情建議媽媽可向家庭醫生咨詢意見, 再決定用要邊種呀~ BB而家幾大呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

Shirleylo708 發表於 17-11-24 12:49
之前問過兒科E 生, 如無記錯係唔同藥廠出品, 功效ㄧ樣, 我選了兩次, 因唔想去診所咁多次 ...

謝謝解答

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-11-24 15:22

Hello janede1314 媽媽,口服輪狀病毒疫苗有2針及3針兩種, 兩種都有效預防BB感染輪 ...

謝謝解答!bb今日52 日大了

想問問兩個月是否等同八星期大?

禁止訪問

國民生產總值:585

回覆樓主

洋房

國民生產總值:92

BKXmas勳章

Berrymooncake 發表於 17-11-24 13:53
請問係咪普通兒科診所都有?

要視乎診所有無提供。最好打去你睇開果間診所問下。 我在仁安睇的, 兩劑三劑都有!

子爵府

國民生產總值:12331

BKXmas勳章

回覆樓主

比你參考一下,我仔係食3劑

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

porkybaby 發表於 17-11-24 17:16
我阿仔喺兒科專科果度食左兩次

唔該哂!

大宅

Tinny 發表於 17-11-25 17:24
比你參考一下,我仔係食3劑

多謝解答

媽媽唔洗客氣~ 2個月唔一定等於8星期, 建議用週歲計算BB服用疫苗嘅日期呀~ 另外, 正如Tinny媽媽提供嘅詳盡資料顯示, janede1314媽媽可以留意番時間, 及時同BB去服用˳ 有啲BB服用輪狀病毒疫苗之後, 可能會有發低燒﹑肚痾﹑嘔吐等副作用, 一般幾日內會好番, 媽媽可以細心照顧BB嘅需要˳

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-11-27 17:48

媽媽唔洗客氣~ 2個月唔一定等於8星期, 建議用週歲計算BB服用疫苗嘅日期呀~ 另外, ...

多謝提醒
食完會注意bb有冇不適

媽媽唔洗客氣呀

禁止訪問

國民生產總值:1285

BB防敏心得分享勳章 BKXmas勳章

禁止訪問

國民生產總值:1231

禁止訪問

國民生產總值:1027

禁止訪問

國民生產總值:1093

複式洋房

國民生產總值:490

冇食...

禁止訪問

國民生產總值:295

BKXmas勳章

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎