用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.60%

義工

想生BB 今日: 106|主題: 94610

跳至
子宮內膜薄做iui會成功嗎

複式洋房

國民生產總值:328

今日覆診醫生話我剛排完卵,但內膜偏薄,得0.85mm左右,難受孕,建議做Ivf, 但價錢咁貴,想試下iui先,不過醫生講到成功率好微...
依家都唔知點好,想問下jm們意見

大宅

國民生產總值:4647

BKXmas勳章

回覆樓主

0.85mm定8.5mm呀?

複式洋房

felixsky 發表於 17-11-24 12:46
0.85mm定8.5mm呀?

Oops.. sorry 打錯
應該係0.85cm

大宅

國民生產總值:4647

BKXmas勳章

ks00ks 發表於 17-11-24 12:48
Oops.. sorry 打錯
應該係0.85cm

甘即係8.5mm, 唔薄呀!我上次睇醫生得7.8mm喳,跟住醫生開左隻叫estrofem既荷爾蒙藥俾我話食左可以增厚內膜,我食左一日再去照已經有8.1定8.2mm, 醫生話有8mm已經叫正常,之後我做iui都呀!同埋花膠可以增厚內膜,唔知你食唔食得呢?不過你個醫生甘快就叫你做ivf既?其實你都唔係甘差呀!

複式洋房

felixsky 發表於 17-11-24 12:57
甘即係8.5mm, 唔薄呀!我上次睇醫生得7.8mm喳,跟住醫生開左隻叫estrofem既荷爾蒙藥俾我話食左可以增厚內 ...

本身睇開個婦科醫生話唔駛搞粒瘜肉,佢話我冇問題,叫我放鬆,再試多幾過月先... 計埋先生出trip唔係港,差唔多試左1年左右...
後來睇第二位醫生都話我冇問題,都係話唔駛搞粒瘜肉...
之後book左睇生育科,第一次照時,佢話要搞左粒瘜肉,因為影響著床,個時照醫生話算薄,我問有幾多?醫生話有8cm左右,因為我地驗過晒所有野都正常,所以醫生叫我地考慮做Ivf,解釋iui成功率唔大..
做完瘜肉手術後今日覆診,因為今次做左刮宮,我驚內膜仲薄左,所以問醫生有幾多,醫生話8.5cm,因為我前幾日已經排左卵,所以醫生話我都算薄,
出到去醫生問我想做邊樣,其實我諗住想試多一兩次自然懷孕先,可能之前有瘜肉所以影響著床,加上聽人講做完手術半年內係黃金期,好大機會懷孕...
不過我見醫生好似好想我即時2選1..
十幾萬Ivf, 好貴.. 但又唔一定會成功,好大壓力呀...
所以我話試左iui先....出到去見姑娘時,姑娘同我講做iui成功機會唔大,我話我知,不過都想試下先..
之後我先生話點解呢間咁商業化....感覺$$行先....所以我諗住上黎請教下JM們,有咩方法可以增厚內膜.. 同埋想知做iui時你地內膜有幾多,參考一下...

別墅

國民生產總值:846

BKXmas勳章

ks00ks 發表於 17-11-24 16:36

本身睇開個婦科醫生話唔駛搞粒瘜肉,佢話我冇問題,叫我放 ...
乜呢個婦科醫生咁奇怪嘅?又話你身體冇問題(除咗粒瘜肉),又駛乜即刻做 iui ivf 呢?
頭2 個醫生話唔駛做,唔係佢地信唔過。係可能你粒瘜肉生係啲唔影響著床嘅位置,跟本唔駛割。不過既然你做咗,就當係清清垃圾,執下間房俾 bb 啦。

佢叫你答 2 選 1 之前有冇同你兩公婆做晒有關嘅身體檢查、驗血、照輸卵管、驗精等等?

雖然我唔知你年齡、amh 等其他數值,但我自己認為做完割瘜肉,可試試一兩次自然,真係有黃金週期的。話晒 ivf 都十幾萬,又打針又食藥,仲要全身麻醉取卵。除非你真係身體好有問題,ivf 要諗清楚先好做。

內膜夠厚係令受精卵容易著床,通常 0.9 以上最好。飲黑豆水可以增厚內膜,聽人講榴連都得。你有瘜肉,千其唔好食花膠,太補嘅野都唔得。

你做過刮宮,係會內膜薄咗,但如果醫生手勢好,唔太傷嘅話,亦都係容易啲著床。

加油!

複式洋房

Papaloklok 發表於 17-11-24 23:51
乜呢個婦科醫生咁奇怪嘅?又話你身體冇問題(除咗粒瘜肉),又駛乜即刻做 iui ivf 呢?
頭2 個醫生話唔駛做 ...

多謝你啊答得好詳細
頭兩位婦科醫生話好細粒,所以唔會影響,見生育科醫生時,我問粒瘜肉size細會唔會有影響,醫生話瘜肉都有機會影響的,向醫生講過我之前睇左兩位醫生,兩位醫生叫我唔駛理,而呢位醫生話在於佢地生育科角度黎講,係要處理的...
我30頭鬆d年紀, 驗左血:有T4, TSM, Prolactin, AMH, FSH, LM, Progesterone, 冇問題,正常range, 兩邊輸卵管冇塞、我先生驗精都驗左兩次,報告冇問題,Motility 都有70%,兄弟數量億億聲...
所有報告俾左生育科醫生睇,佢睇完話冇問題,可能係瘜肉影響..
因為之前試過化學,所以我諗會唔會係我內膜薄既問題...
係啊,ivf 十幾萬好貴,對自己冇信心,所以想試多一兩次自然先...
想請問飲黑豆水係排前飲定排後飲? 係咪煲滾佢咁飲就可以?d豆駛唔駛食埋?
食黑朱古力有冇用?
多謝你

複式洋房

國民生產總值:411

回覆樓主:

我做ivf時, 醫生話>8mm就得

別墅

國民生產總值:846

BKXmas勳章

ks00ks 發表於 17-11-25 01:11
多謝你啊答得好詳細
頭兩位婦科醫生話好細粒,所以唔會影響,見生育科醫生時,我問粒瘜肉size細 ...
如果你兩公婆都健康,試自然先啦!抽一次卵我覺得自己殘咗,頭髮好似比平時甩多咗...
試過小x,可能又關免疫系統事,台灣會比較多資料,香港啲醫生冇咗著重。但又可以關好多野事,俾啲機會自己,可能好好彩下個 cycle 中咗呢~

黑豆水係街市買黑豆,炒 15 分鐘,拎個保鮮食入好佢。平時拎十幾廿粒(隨意)焗熱水。我鍾意食豆,我會食埋,甜甜地。亦有啲網頁過每日食 47 粒黑豆。雖然我唔明點解係 47,但試下冇壞

食黑朱古力啲人話幫助著床嘛,要 75% 以上 cocoa

其實你身體咁健康,而家子宮環境靚咗,俾啲信心自己啦!

複式洋房

Papaloklok 發表於 17-11-25 12:42
如果你兩公婆都健康,試自然先啦!抽一次卵我覺得自己殘咗,頭髮好似比平時甩多咗...
試過小x,可能又關免 ...

太感動了多謝你information....
我都係咁諗,試多一兩次自然...
咁我都試下47粒黑豆先

複式洋房

Papaloklok 發表於 17-11-25 12:42
試過小x,可能又關免 ...

剛剛上網睇到:

傳說中的47粒主要是為了在數字上取點吉利或者好兆頭

別墅

國民生產總值:903

ks00ks 發表於 17-11-25 14:02
剛剛上網睇到:

傳說中的47粒主要是為了在數字上取點吉利或者好兆頭

我都係用47粒黑豆,但我唔先炒黑豆。我先洗乾淨d黑豆,再用熱滾水浸一浸。倒左d水,放豆入象印補暖杯。搖10下左右。中午食飯前飲,可以的話食埋d豆。但有人食豆會胃漲,咁就唔好食。我自己重會加一湯匙紅豆。記住買有機豆呀~我個針炙中醫重叫我飲有機黑枸杞水。我中獎果個月内膜有10mm加triple lining,卵泡有兩粒:24mm和16mm。

PS: 黑紅豆水M到後飲5-7日,自己調教一下次數。因為卵泡太大會好難排出。好似聽過有子宮肌瘤/瘜肉都唔好食太多豆類?你做下research先開始食好d。黑枸杞水就每天11點開始冲泡飲約3-5杯,作病就唔好飲。

複式洋房

常綠葉 發表於 17-11-26 08:30

我都係用47粒黑豆,但我唔先炒黑豆。我先洗乾淨d黑豆,再用 ...

多謝你啊
想問下黑枸杞水係冇分排前排後飲?
每日都可以飲,除左黎m個時唔好飲嗎?

別墅

ks00ks 發表於 17-11-26 09:34
多謝你啊
想問下黑枸杞水係冇分排前排後飲?
每日都可以飲,除左黎m個時唔好飲嗎?

我中果個月係排卵後日日飲黑枸杞水。排卵前一星期3-4日飲。M到都有飲,我M好小,得兩日量多。因為我係果種飲一杯紅棗水就頭暈果d人。虛不受補型,個人又帶濕。黑枸杞係溫補,適合侍孕夫婦飲。男仕飲可以改善精子質數。

複式洋房

常綠葉 發表於 17-11-26 10:11
我中果個月係排卵後日日飲黑枸杞水。排卵前一星期3-4日飲。M到都有飲,我M好小,得兩日量多。因為我係果種 ...

知道! 多謝你

別墅

ks00ks 發表於 17-11-26 10:12
知道! 多謝你

其實8mm都ok,但排卵前到10mm會好d。醫生可以開藥比你增加內膜厚度架!但太厚都唔係咁好!
其實你如果一切正常,可以再試一排先再決定做唔做iui。我醫生係叫我先試用排卵藥,食左幾次唔得。等到我老公精子改善左d,我就立刻做iui。重要第一次衰左,第二次先中。
你有時間在做下運動,都可以改善內膜。行多d都可以架。我自己m量小,內膜都唔叫厚。做iui前兩日得6mm, 之後果兩日飲多幾杯黑枸杞先到10mm。

複式洋房

常綠葉 發表於 17-11-26 10:52
其實8mm都ok,但排卵前到10mm會好d。醫生可以開藥比你增加內膜厚度架!但太厚都唔係咁好!
其實你如果一切 ...

原來食藥可以增厚?我問醫生到時要打針定食藥,醫生話打針,因為食藥仲會令內膜薄左,所以只係打針就可以.. 我就係排完卵得8.5cm左右,所以醫生話算薄,叫我把握時間係黃金期做iui或Ivf ...
平日都會做運動,一星期三次左右,每次1.5小時...
等我都試下飲黑豆水&黑杞子黎飲,希望呢一兩個月可以自然懷孕...
多謝你喔

別墅

ks00ks 發表於 17-11-26 11:20
原來食藥可以增厚?我問醫生到時要打針定食藥,醫生話打針,因為食藥仲會令內膜薄左,所以只係打針就可以.. ...

我係食一隻排卵藥叫letrozole,唔會影響內膜厚薄。當然可以打針,但我醫生只叫我day3食5日排卵藥,day12返去照卵泡大小。呢隻排卵藥仲有一個好處,就係唔會排出太多卵子。唔怕有多胎症。
黑枸杞和黑豆,一定要選擇有機!尤其是黑枸杞,好多假貨,有啲賣好平一罐。無效都唔緊要,最怕色食壞自己身體。千萬唔好淘寶,我朋友買過計埋運費$4XX。結果係假貨!我而家食果野係加拿大公司有機產品,一日只需10粒,可以冲泡好多次。好抵飲!圍翻起每日幾蚊。

別墅

ks00ks 發表於 17-11-26 11:20
原來食藥可以增厚?我問醫生到時要打針定食藥,醫生話打針,因為食藥仲會令內膜薄左,所以只係打針就可以.. ...

忘記講,如果飲完黑豆水果個月,排卵期個肚有d谷谷地,你用紅d驗到快深粗時。可以跳多d,會幫助排卵。因為可能粒卵太大,會有機會排唔出。

複式洋房

常綠葉 發表於 17-11-26 12:04
我係食一隻排卵藥叫letrozole,唔會影響內膜厚薄。當然可以打針,但我醫生只叫我day3食5日排卵藥,day12返 ...

你係邊到買有機黑杞?
我住個邊好似冇得賣..

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎