用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.60%

義工

今日: 15|主題: 12309

飲偏食奶粉好唔好?

別墅

國民生產總值:511

仔仔而家歲半,見佢而家比較瘦又揀飲擇食,飲偏食奶粉好唔好??

別墅

國民生產總值:534

唔係咁好,了解下佢因咩事比較瘦先,先再決定食唔食

別墅

國民生產總值:715

而家奶粉都係算係輔助,反而應該揀d容易消化既,咁先唔係會影響正餐胃口

別墅

國民生產總值:643

係咪個個都食得架...去睇睇醫生問清楚好WO

大宅

國民生產總值:1426

BKXmas勳章

我個仔之前都試過,都係無胃口食正餐,之後轉食illuma,食得都幾好

別墅

國民生產總值:673

俾唔同既野佢試下,搞多d花款俾佢囉

別墅

國民生產總值:522

我就唔會轉啦,轉左又要重新適應過,搵下佢唔係食野既原因仲好啦

大宅

國民生產總值:2160

BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 BKXmas勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

應該解決佢偏食問題,而唔係斬腳趾避沙蟲,用肥仔奶補充營養。

佢點樣偏食?食量幾多?有冇食零食?

別墅

親親小孩子 發表於 17-11-29 13:37
應該解決佢偏食問題,而唔係斬腳趾避沙蟲,用肥仔奶補充營養。

佢點樣偏食?食量幾多?有冇食零食?
俾粥仔佢食佢淨係食有肉味既,有蔬菜溶既就唔肯食...平時都無俾零食佢食呀

大宅

BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 BKXmas勳章 親子王國15週年勳章

tsellen 發表於 17-11-29 19:06
俾粥仔佢食佢淨係食有肉味既,有蔬菜溶既就唔肯食...平時都無俾零食佢食呀
...

蕃薯、紅蘿蔔食唔食?肉撈咗菜會唔會就唔食咁嘴刁

侯爵府

國民生產總值:24918

BB防敏心得分享勳章 BKXmas勳章

揀飲擇食既話,我覺得可以整多d餃子之類,講唔食既嘢,轉一種方式俾佢食

別墅

親親小孩子 發表於 17-11-29 20:49

蕃薯、紅蘿蔔食唔食?肉撈咗菜會唔會就唔食咁嘴刁:temp ...
紅蘿蔔甜甜地都係一時時肯食...撈都試過,食幾啖又唔肯食係咪我煮得太清呀?

別墅

我要做媽媽 發表於 17-11-29 22:05
揀飲擇食既話,我覺得可以整多d餃子之類,講唔食既嘢,轉一種方式俾佢食
呢個提議都唔錯,放湯定係煎好?

大宅

tsellen 發表於 17-11-30 16:23
紅蘿蔔甜甜地都係一時時肯食...撈都試過,食幾啖又唔肯食係咪我煮得太清呀? ...
之前睇過外國節目,話紅色同橙色好吸引小朋友注意,之後就係黃色,我諗可以食物顏色都要諗吓計,亦可以參考其他jm建議,整餃子個皮包住菜同肉,佢睇唔到綠色冇咁抗拒卦,可以一試喎

侯爵府

國民生產總值:22746

BKXmas勳章

回覆樓主

咁你仔仔平時食固點樣?歲半都可以跟大人食飯了。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎