用戶登入

找回密碼 | 註冊

19oC.83%

義工

自由講場 今日: 245|主題: 943412

如何教小朋友認字?

男爵府

國民生產總值:5161

BKXmas勳章

我仔有讀寫,專注不足,自閉,基本係全餐冇分別,嚴重讀字,教完佢呢個字,轉頭又唔記得。

王國會長

國民生產總值:20013

畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BKXmas勳章

小朋友幾大? 有無機構可以有training?
每日望住佢哋就充滿力量啦!

伯爵府

國民生產總值:15310

BKXmas勳章

回覆樓主:

上Ek

伯爵府

國民生產總值:18003

醒目開學勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

呢d case,要搵專業人士教你點搞喎

珍珠宮

國民生產總值:36218

BKXmas勳章

上training,言語治療師教

大宅

國民生產總值:3745

BKXmas勳章

jollynoven 發表於 17-11-24 12:35
我仔有讀寫,專注不足,自閉,基本係全餐冇分別,嚴重讀字,教完佢呢個字,轉頭又唔記得。
...

我大仔係輕度智障,佢4歲時開始認字,我用既係白底黑字,無圖片。每日只認5個,每日重覆,第2星期加5個,即前後10個字,每日重覆,如是者加上去。

我用遊戲方式,抽卡認讀,或者排到未卡係枱拋下豆袋,拋中邊個字就教及要佢讀。

你仔幾大?讀主流定特殊學校?

男爵府

BKXmas勳章

hnh_mami 發表於 17-11-24 15:26
我大仔係輕度智障,佢4歲時開始認字,我用既係白底黑字,無圖片。每日只認5個,每日重覆,第2星期加5個, ...

主流

男爵府

國民生產總值:8561

BKXmas勳章

回覆樓主

我有學生係讀障
我方法係拆字教
如果家長自己教
可以去書局買一套拆字遊戲、拆字教材
先從字的形、音、義入手
快上手好多

大宅

BKXmas勳章

jollynoven 發表於 17-11-24 17:05
主流

如果讀主流,試下去協康,我見都有好多課程support 主流SEN學生。

我記得好似有課程及講座FOR讀障,可以去聽下學下。

媽媽要加油唔好氣餒,SEN仔只需要策略及方法去教,一定會學識。

男爵府

BKXmas勳章

hnh_mami 發表於 17-11-24 20:30
如果讀主流,試下去協康,我見都有好多課程support 主流SEN學生。

我記得好似有課程及講座FOR讀障,可以 ...

可以去那間協康

大宅

BKXmas勳章

jollynoven 發表於 17-11-24 20:47
可以去那間協康

你去協康website,佢地有唔同地區center/資源中心,每間舉辦既堂/講座都唔同,亦可電話查詢。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎