懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

venuskkw 發表於 17-11-29 11:29
如果BB足磅既,就38wk頭都可以開,我尋日啱啱開完刀39wk1, 因為之前產檢BB屬細碼,所以想留多陣
...

咁你bb出世幾重?我37w1產檢2.44kg 下星期38w3開刀 希望可以有6磅啦

複式洋房

venuskkw 發表於 17-11-29 11:29
如果BB足磅既,就38wk頭都可以開,我尋日啱啱開完刀39wk1, 因為之前產檢BB屬細碼,所以想留多陣
...

琴日開完刀就上網? 勁呀!

如果你個B之前係細碼, 咁喺個肚入面養大D 至39W1開刀都好的! :)

但係我依家只係16W, 醫生產檢時話我個B 依家屬中碼, 我依家暫定諗住38w 1開刀 (未同醫院confirm, 但呢幾日要confirm 了...) 但我唔知個B 到後期會變大size 定細size... 所以都唔知揀38w 1 好唔好..

我想問係咪通常初中期話阿b 係中size, 臨生o既時候都係中size 架?? 咁你之前一直產檢o既時候bb 係咪都係偏細碼??

別墅

llmanll 發表於 17-11-29 11:38
咁你bb出世幾重?我37w1產檢2.44kg 下星期38w3開刀 希望可以有6磅啦

3.13 kgs

別墅

misskimchi 發表於 17-11-29 12:41

如果你個B之前係細碼, 咁喺個肚入面養大D 至39W1開刀都好的! :)

不嬲都偏細,但係醫生咁早就要你confirm既

複式洋房

venuskkw 發表於 17-11-29 12:47
不嬲都偏細,但係醫生咁早就要你confirm既
係呀, 所以我咁急就要諗定囉.... ><
如果我好似你咁o既進度, 咁我估我依家阿b 係中size, 到時三十幾週時應該都係中size 掛?! 希望我揀38w 1冇錯啦! (因為只怕到時阿b 唔夠秤, 或者大得快得滯要緊急開刀咋... )

btw, 你好似開刀後都康復得好好咁呀! 但你都要休息多d呀~~ ^^

大宅

回覆樓主

我揀39周1開刀,醫生都話我禁「問」水
我番工番到38周
揀左下午2點開刀,當日12點禁岩穿水
2點半順利出世

男爵府

misskimchi 發表於 17-11-29 13:33
係呀, 所以我咁急就要諗定囉.... ><
如果我好似你咁o既進度, 咁我估我依家阿b 係中size, 到時三十幾週時應 ...

我上胎中期開始bb size一直大一週,但去到32週左右開始跌返落去中size,出世比預期輕多少少。所以我覺得仲咁早好難講得埋到38週大中定細碼b...

男爵府

misskimchi 發表於 17-11-24 12:37
請問各位開刀媽媽選擇第幾週開刀生B? 我的醫生要我依家揀定日子… 佢建議我喺38週內揀一日生。依家我都唔知 ...
宜家幾多週? BB偏大隻就可以揀早d, 偏細隻就揀遲d, 我第一胎係40w+1打算順產變開刀, 出世7磅8超好湊, 今胎打算開刀但未有咁快要決定日子, 我就諗住如果BB正常size既就38週尾開刀, 始終覺得BB喺肚度住耐d好d, 如果BB係偏大隻就38週頭開刀, 希望BB出世時有7磅咁就好湊d.

男爵府

mic326 發表於 17-11-29 00:32
搵左師傅擇日開刀生第一胎,師傅話最好係39w4,第二37w6,第三38w1

好唔好搏39w4?但係我怕早產會陣痛
聽人講如果係男B通常會早過預產期出世, 女B就會遲過預產期, 唔知真唔真

洋房

38周就OK

大宅

EudyptulaMinor 發表於 17-12-1 11:22
聽人講如果係男B通常會早過預產期出世, 女B就會遲過預產期, 唔知真唔真

我個係b女,size正常冇偏大或偏細
係唔係應該book 38w1? 如果到時產檢醫生覺得仲可以再等下就改39w4?

大宅

misskimchi 發表於 17-11-29 12:41

16w 已經會講咩size ?
係度身長睇岩唔岩週數來定size 定點定架?

大宅

回覆樓主:

我揀左37週4。。。因為我真係怕早出,上胎揀38週1

大宅

請問各位開刀媽媽選擇第幾週開刀生B? 我的醫生要我依家揀定日子… 佢建議我喺38週內揀一日生。依家我都唔知 ...

39周開刀
臨生前2、3日個肚墜左,有分泌,行每一步都辛苦左,即刻係屋企瞓,怕阿仔早左

大宅

38週開刀,得2.7kgs,不過出世足月和夠5磅以上都不用擔心,我B剛3個月大,生長線已過50%。

別墅

misskimchi 發表於 17-11-24 21:38
多謝大家的回答呀!! ^^
睇黎大家多數都揀38週內開刀… 我想問38週內開刀, BB 通常需唔需要瞓箱?? 我怕BB太 ...

我38週2開刀 亞B 5磅半未夠(本身我偏瘦)
但都唔洗瞓箱 兒科醫生話好健康 冇問題

別墅

38.1週開刀,第一胎。
最重要睇阿b幾重,同醫生商量。

複式洋房

我陀緊第二胎,無擇日揀左38週3開刀..會唔會早出世真係無得預計,最緊要健健康康出世就夠了。

男爵府

mic326 發表於 17-12-2 01:04

我個係b女,size正常冇偏大或偏細
我問左我個醫生, 如果BB早過開刀果日出世咁點, 佢話入到院安全情況下我係可以選擇順產或開刀, 即係早產左都仲係可以開刀的~ 你問下你個婦產醫生

首頁

尾頁

跳至