用戶登入

找回密碼 | 註冊

19oC.62%

義工

自由講場 今日: 2097|主題: 942910

跳至
交税遲了,罰多5%

珍珠宮

國民生產總值:43985

好媽媽勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

請問有冇情講?
看漏了email, 第一年用電子報税
剛收到email話我未交第一期,要比多5%

琥珀宮

國民生產總值:186251

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BKXmas勳章

vet 發表於 17-11-24 14:07
請問有冇情講?
試下去信, $1.7可能換返果5%.
差餉地租, 水費, 一向無情講, 你個case可能仲有機, good luck.

你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

國民生產總值:43985

好媽媽勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

超級特務 發表於 17-11-24 14:09
試下去信, $1.7可能換返果5%.
差餉地租, 水費, 一向無情講, 你個case可能仲有機, good luck.

限我十日內交
一陣打去求求情先

翡翠宮

國民生產總值:78676

BKXmas勳章 2017媽媽節

死!我都未交喎,唔記得幾時要交添!

複式洋房

國民生產總值:452

求下情有機會

琥珀宮

國民生產總值:186251

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BKXmas勳章

vet 發表於 17-11-24 14:12
限我十日內交
一陣打去求求情先
我有一年幫62報稅, 唔記得揀 personal assesment, 搞到佢要交多幾皮嘢。
即時打俾評稅主任補飛補交表, 好快收到回覆, 可以交revised amount, 希望你ok啦

你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

國民生產總值:5131

2017勳章 BKXmas勳章 最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主:

死啦,咁早要交啦咩?

男爵府

國民生產總值:9221

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆樓主

我仲未收到稅單,係唔係要打去問

珍珠宮

國民生產總值:43232

月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章

mingaga 發表於 17-11-24 14:33
我仲未收到稅單,係唔係要打去問

我都未收到喎!

大宅

國民生產總值:4994

BKXmas勳章

首先即刻交左你原本要交個數先 (即係未罰前個條數)。
跟住寫封信再ATTACHED左已即時交既PAYMENT SLIP去稅局。

珍珠宮

國民生產總值:34397

BKXmas勳章

超級特務 發表於 17-11-24 14:18
我有一年幫62報稅, 唔記得揀 personal assesment, 搞到佢要交多幾皮嘢。
即時打俾評稅主任補飛補 ...

呢樣唔同, 屬於更正錯漏, 6年內都有得改, 根據稅例6年內提出, 稅局必須要同你改, 不是求情.

公爵府

國民生產總值:28020

BKXmas勳章

回覆樓主:

打電話去救情,第一次遲,不是慣犯,应有机会waive.跟住即日交。如要書面,即補信。

男爵府

國民生產總值:8502

BKXmas勳章

回覆樓主

試下打去求情先啦,我試過遲交BR 年費,因為信寄失了,我打去求情,個女仔叫我寫封信比主任解釋,之後我waive 到罰款。

複式洋房

國民生產總值:248

BKXmas勳章

回覆樓主

Online可以send message俾佢地

男爵府

國民生產總值:8511

BKXmas勳章

howmuch 發表於 17-11-24 14:37
呢樣唔同, 屬於更正錯漏, 6年內都有得改, 根據稅例6年內提出, 稅局必須要同你改, 不是求情. ...

想問下如果舊年填漏免稅額,是不是也可寫去稅局更正?

珍珠宮

BKXmas勳章

KLLP 發表於 17-11-24 14:59
想問下如果舊年填漏免稅額,是不是也可寫去稅局更正?

冇錯, 這是常見例子, 你寫信去提出更正......, 最後加一句 "請盡快退錢", 如無意外, 稅局會直接寄出退款支票.

子爵府

國民生產總值:11007

BKXmas勳章

howmuch 發表於 17-11-24 15:08
冇錯, 這是常見例子, 你寫信去提出更正......, 最後加一句 "請盡快退錢", 如無意外, 稅局會直接寄出退款支 ...

明明自己填漏,反叫人盡快退錢

大宅

國民生產總值:4269

BKXmas勳章

可以先繳交埋罰款,跟住請信求情. 如果初犯,只要認錯態度誠懇,一般都會退款.

珍珠宮

BKXmas勳章

終極熊貓 發表於 17-11-24 15:30
明明自己填漏,反叫人盡快退錢

咁又點?.... 稅例給與納稅人提出更正的權利, 更正後必然是退款, 會計師樓出的 letter, 都係有此結尾, 這是清晰表達要求.

公爵府

國民生產總值:27606

BKXmas勳章

vet 發表於 17-11-24 14:07
請問有冇情講?

打左去稅務主任講先, 通常即交+fax封信去可以waive的, 除非當年捉得好嚴。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎