自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我K1時有幫小朋友報跳舞同畫畫,但小朋友返到來,覺得無用,畫畫返到來係靚,但好肯定大部份唔係佢自己畫,學左半年無學,而跳舞,佢次次上堂前後都話唔學,逼佢學左1年,最後唔想再逼佢無學。

現在K2啦!見到其他媽咪日日要小朋友去學野,英文,普通話,學琴,我又心大心細,好似覺得自己小朋友唔學,到時點見小學,到時點算? 好似咩都唔識咁,又時有會諗比佢試下其他,可能鍾意呢!

但一方便覺得讀書係自己既,逼來無用,要自發。

禁止訪問

認識瑞士牛牛第一回

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我小朋友都係一樣興趣班都冇。。。但我覺得可以的6話,學番一兩樣會好d

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我仔只有去學游水

子爵府

回覆樓主:

我大女,做先頭部隊,幼稚園時都學過下幾樣 。我同先生覺得事倍功半 。到佢小學,學返同一樣野,效果大得多 。
到我仔,幼稚園階段唔去興趣班,佢興趣只有公園,lego 同睇書 。我地覺得足夠了 。
當然,或者無野寫portfolio , 但我地決定唔整portfolio, 直私考到就讀,考唔到就官津也可 。

民房

其實興趣班系俾小朋友系課餘可以放鬆身心之餘而學習的。我個人覺得小朋友唔需要學甘多興趣班,一樣起兩樣止。好似我個仔,一開始俾佢去學打拳,見佢上得開心,我keep住俾去學,有時佢會因為懶而扭計唔去上,我都唔會俾佢唔去,小朋友未必知道堅持系咩,有時候家長都需要俾d壓力令佢去堅持學。半途而廢呢d事應該由細個就要避免發生。你可以俾佢去試下唔同既興趣班,如果佢上得開心,就堅持俾佢學落去,無論系咩興趣班,堅持學實會有成果。

公爵府

回覆樓主:

我個到K3都只係參加緊學校合唱團咋

寶石宮

2023年兔年勳章

小嵐妹 發表於 17-11-24 14:20
我K1時有幫小朋友報跳舞同畫畫,但小朋友返到來,覺得無用,畫畫返到來係靚,但好肯定大部份唔係佢自己畫, ...

可試吓問小朋友 K2有自己想法
跟住報玩吓 真係有興趣繼續

伯爵府

回覆樓主

我女學游水,鋼琴,再之前畫畫,興趣真是興趣

珍珠宮

回覆樓主

興趣班對搵小學未必有幫助,我仔現有4項課外活動,以體能為主,意在俾佢郁動下,吾好無所事事,另外我叫佢去學游水同補英文,但佢吾肯

侯爵府

回覆樓主

我仔游水,田徑,小提琴,鋼琴

公爵府

回覆樓主:

我女冇。

男爵府

回覆樓主:

興趣班專攻一樣小朋友超中意@攞D獎,反而英文同英文拼音上小學有用,其它時間多D親子好過,小學interview真係靠小朋友臨場表現。

大宅

回覆樓主:

我女K2一樣野都無學

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實興趣班係真係for興趣囉,係要小朋友自己想學,迫係無意思,同埋學術性班應該算係進修班,唔算興趣班

大宅

小嵐妹 發表於 17-11-24 14:20
我K1時有幫小朋友報跳舞同畫畫,但小朋友返到來,覺得無用,畫畫返到來係靚,但好肯定大部份唔係佢自己畫, ...

其實唔洗同人比較,k2其實你可以比好多唔同種類的活動佢試,幫佢搵出佢的興趣,逼佢學係無用的。我仔K3依家只玩緊一個跳舞班佢好鐘意,係試完堂佢要求學的。佢之前玩過跆拳道、非洲鼓丶畫畫丶手工、英文班但佢唔鐘意都無再學

大宅

牛年勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我只焗佢學跆拳道, 要佢有D紀律同放下電

珍珠宮

真正學野,必須6歲後,

幼稚園學野,都係玩下架咋,

D 人話學跳舞... 基本上扭下個PAT 就話學..

男爵府

學無前後達者為先.

但現代人心理會想比較, 及要快.

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

k2時學畫畫到而家差唔多2年,我唔會理有冇用架,小朋友話開心想繼續學咪繼續學。今年學過琴,學左幾堂話唔想學,我咪叫佢學哂全期(比左錢),學完就算

興趣班係培養佢地興奮,開心緊要過一切,學唔學到野睇佢天份

首頁

尾頁

跳至