用戶登入

找回密碼 | 註冊

16oC.71%

義工

產前產後 今日: 16|主題: 239440

請問有無甲亢媽媽可以分享下啊?真係好驚

複式洋房

國民生產總值:272

BKXmas勳章

我依家懷孕13週 係10月尾果陣因為暴瘦同嘔到脫水入院吊鹽水同埋驗左甲狀腺功能 應該當時已經驗到過高係出院果陣醫生話叫我兩個禮拜即今個月13號再返去抽血 到前日醫院打來話我指數唔達標叫我返去拎轉介信去內分泌科排期(個指數係ft4 31 tsp 0.02)

因為排期果度話要比醫生評估左再通知我個期係幾時 我太擔心唔想無了期咁等所以琴日自己走左去佐敦馮醫生度睇 佢話我指數高得太緊要唔咪普通懷孕導致果種甲亢 叫我再驗血睇下個指數同有無抗體 咁我懷孕一定擔心個bb架啦 問佢甲亢對bb有咩影嚮 佢竟然答我話梗係有影響唔會無影嚮架 所以要幫我控制返去正常指數 我覺得佢好似講緊廢話我就係知有影嚮所以先咁急搵醫生睇!到今日返去睇報告個指數變成ft3 8.86 ft4 30.49 tsh去到0.0025 我真係驚到想喊 唔死心再問多佢一次我依家三個月先發現係咪對bb影嚮好大有咩可能情況會發生 佢又答我過左去已經追唔返 你依家來到我就幫你醫。跟住我再無問佢任何野啦因為問來都嘥氣

我覺得睇完佢仲驚過未睇之前 我依家真係好擔心我bb有咩問題 好似咩都唔知咁。請問有無媽咪有經驗可以同我分享一下或者有好醫生可以介紹比我啊?我依家真係好無助啊........thanks

洋房

國民生產總值:36

BKXmas勳章

回覆樓主:

樓主,放鬆啲,保持心情開朗,唔好俾咁大壓力你自己!我懷孕初期都驗到我有甲亢,我係因為體重冇多到仲好似瘦咗,所以健康院幫我抽血先驗到,之後每一個月都要抽一次血睇吓我甲亢有冇多有冇嚴重左,好彩一直都冇再差落去,去到後期驗血指標就正常返,嗰陣時我都好擔心,我成日都上網睇好多關於孕婦甲亢嘅嘢,睇下自己有啲咩可以預防到,盡自己能力希望BB可以健康出世,希望唔會影響到佢,好採一切都好轉,之後醫生話仲有抗體!希望樓主你唔好擔心,因為甲亢係荷爾蒙改變嘅問題,有啲孕婦懷孕期間會有咁嘅情況出現,放心,加油,會無事。

複式洋房

BKXmas勳章

回覆 cissy1101 的帖子

多謝你reply我啊 咁請問你果陣有無食藥架?個私家醫生講到我好嚴重 佢今日開左藥比我食 但我真係對佢無信心 政府又仲未有聲氣唔知要排幾耐自己上網睇又話會影嚮bb發育同智力。呢幾晚都驚到訓唔到 請問你果陣醫生有無解釋你聽對bb咩影嚮啊?

別墅

國民生產總值:835

BKXmas勳章

mandysh 發表於 17-11-24 19:58
回覆 cissy1101 的帖子

多謝你reply我啊 咁請問你果陣有無食藥架?個私家醫生講到我好嚴重 佢今日開左藥比 ...

睇專科黃毅鵬醫生(如唔能夠出名請告知)
我都有食緊藥,會控制到,食一排之後會減藥
一個月抽一次血覆診
等政府 佢只會觀察 都唔知幾時先會用藥 知道我有睇私家 就主要靠我拎私家d report 俾佢。
次次政府抽完血又唔會講解。
如果心急擔心,建議睇私家專科先。

複式洋房

BKXmas勳章

回覆 Relaxbearlovebb 的帖子

唔該曬你啊 等我聽日打去試下book先!btw我上網睇話甲亢可能會影響bb智力係咪真架?

別墅

BKXmas勳章

mandysh 發表於 17-11-27 18:42

唔該曬你啊 等我聽日打去試下book先!btw我上網睇話甲亢可能會影響bb智力係 ...

係,睇左先,睇下專科點講先。記得如果有就將之前關於甲狀腺的報告都帶俾佢睇。

我唔係好記得,醫生果時解釋話甲減影響智力大d。甲亢影響發育發展,好像咁上下。(如錯請代修正)

So far 食左一個月多d 有控制返d指數。
同埋都要睇你係懷孕引起的甲亢或減。定本身甲狀腺問題。我係後者

別墅

國民生產總值:616

Relaxbearlovebb 發表於 17-11-27 08:20
睇專科黃毅鵬醫生(如唔能夠出名請告知)
我都有食緊藥,會控制到,食一排之後會減藥
一個月抽一次血覆診
建議選擇第二個醫生較好

別墅

BKXmas勳章

leungmui08 發表於 17-11-28 10:21
建議選擇第二個醫生較好

因為你睇過黃醫生唔好?
可以pm我?

複式洋房

BKXmas勳章

我咪話有個專科馮醫生睇緊但覺得唔好ge...佢話我指數差到咁應該唔咪懷孕果種甲亢 係本身甲狀腺有問題

別墅

Relaxbearlovebb 發表於 17-11-28 13:19
因為你睇過黃醫生唔好?
可以pm我?
已pm

複式洋房

BKXmas勳章

回覆 leungmui08 的帖子

請問你有無醫生可以介紹啊?thanks

別墅

mandysh 發表於 17-11-28 14:17
回覆 leungmui08 的帖子

請問你有無醫生可以介紹啊?thanks
已pm

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎